Promootiokulkue

Promootiosta on moneksi: perinteikästä valmistumisen riemujuhlaa, akateemista pönötystä ja roolileikkejä

Promootiokulkue
Kuva: SKS KIA

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura ja Svenska litteratursällskapet i Finland keräsivät yhdessä Helsingin yliopiston Promootion riemuvuosi 2023 -hankkeen kanssa talteen promootiomuistoja.

Kesäkuussa 2023 päättyneeseen Promootiomuistot talteen! -muistitietokeruuseen osallistui suomenkielisellä vastauksella 24 vastaajaa. Saapuneet vastaukset kuvasivat sekä maisteri- että tohtoripromootioita, yksittäisiä vastauksia tuli myös omaan promootioon osallistumattomuudesta ja osallistumisesta poissaolevana. Vastaajat kuvasivat promootioita niin promootioon itse osallistuneen promovendin kuin myös juhlavieraan ja järjestäjän positiosta käsin. Moni vastaaja oli osallistunut useampaan promootioon useassa eri roolissa.

Eniten vastauksia saatiin Helsingin yliopiston promootioista, mutta myös Itä-Suomen, Jyväskylän, Lapin, Oulun ja Vaasan yliopistojen sekä jo edesmenneiden Helsingin eläinlääketieteellinen korkeakoulun ja Tampereen Yhteiskunnallisen korkeakoulun promootioista kirjoitettiin.

Aineisto kuvaa suomalaista promootioperinnettä 1960-luvulta nykypäivään painottuen 2000-luvun promootioihin. Aineiston kautta piirtyvä kuva promootiorituaalista on samaan sekä aikaan ajallisesti pysyvä, että alati muuttuva. Vastaukset kuvaavat promootion muutoksia, kuten vaihtoehtoisen tunnustuksettoman tilaisuuden syntyä jumalanpalveluksen rinnalle ja miespuolisen yleisen seppeleensitojan valintaa. Ne myös korostavat samanlaisena tapahtuvan toiston ja perinteiden tärkeyttä.

Rakastan akateemisia rituaaleja ja nautin suuresti niihin osallistumisesta. Ne tuovat tunteen kuulumisesta joukkoon ja osallistumisesta perinteiden ylläpitoon ja jatkumiseen. Nautin traditioista – ainakin silloin, kun ne eivät ylläpidä haitallisia valtarakennelmia tai hierarkioita.

Nimim. ”Sifferi”

En osallistunut vuorollani tohtoripromootioon, sillä olin työttömänä ja minun täytyi priorisoida vuokranmaksu kalliisiin pönötysjuhliin verrattuna. En kerta kaikkiaan ymmärrä, miksei tämä ole akatemiassa täysin validi syy jäädä pois, vaan sain – ja saan – jatkuvasti ihmettelyjä tästä. ”Mutta saahan kaikki kulut verovähennyksiin!”

Nimim. Varaton tutkija

Vastausten perusteella promootio näyttäytyykin moniulotteisena ja osin ristiriitaisena rituaalina. Se juhlistaa riemullisesti päättyneiden opintojen vaatimaa uurastusta ja valmistumista sekä ylläpitää tärkeitä akateemisia perinteitä. Promootio tuo myös hintavuudellaan näkyväksi sen, ettei kaikilla kuitenkaan ole ollut samanlaisia mahdollisuuksia osallistua sen riemuun.

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, Svenska litteratursällskapet i Finland ja Helsingin yliopiston Promootion riemuvuosi 2023 -hanke järjestivät Promootiomuistot talteen! -keruun 1.3.–30.6.2023. Suomenkieliset vastaukset on arkistoitu SKS:n arkistoon ja ruotsinkieliset vastaukset SLS:n arkistoon.

Vastaajien kesken on arvottu kirjapalkintoja. Kiitämme lämpimästi kaikkia keruuseen osallistuneita! 

Lisätietoja

Arkisto

Asiakas- ja tietopalvelu

Arkisto

+358 201 131 240

Mitä mieltä olit tästä jutusta?

Kiitos vastauksestasi!
Kiitos vastauksestasi.

Mitä mieltä olit tästä jutusta – Herättää kysymyksiä

Kerro meille ajatuksistasi

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Kiitos vastauksestasi

Vastaa meneillään oleviin keruisiin

Ihmisiä lukemassa pöytien äärellä kirjastossa.

Itsenäisen Suomen tieteen historia

Vastausaikaa jatkettu vuoden 2024 loppuun! Tieteentekijä! Kerro elämästäsi ja ympäristöstäsi tieteen ja tutkimuksen maailmassa 31.12.2024 mennessä. Keruu on osa laajempaa Itsenäisen Suomen tieteen historia -hanketta.

Vanhemmat ja kolme lasta olohuoneessa. 1960-luku. Jällivaara, Pohjois-Ruotsi.

Suuren muuttoliikkeen lapset ja nuoret

Vastausaikaa jatkettu 1.9.2024 saakka! Muutitko lapsena Ruotsiin? Synnyitkö Ruotsissa suomalaiseen perheeseen? Muutitko perheesi mukana Suomeen? Vai kasvoitko aikuiseksi Ruotsissa suomalaistaustaisena nuorena? Kerro meille kokemuksistasi!

Eviva Espanja!

Keräämme muistoja ja kokemuksia pakettimatkoista eri puolille maailmaa. Lähetä vastauksesi 15.8.2024 mennessä!

Ihmisiä heittämässä tähdenmuotoisia konfetteja ilmaan.

Juhlat elämässäni

Mitä juhlia sinä vietät? Millaiset juhlaperinteet ovat sinulle tärkeitä ja rakkaita? Kerro sinulle tärkeimmästä vuoden kierron juhlasta tai juhlista. Vastaa 31.1.2025 mennessä.

Etualalla mangoldeja. Taustalla näkyy punainen aurinkovarjo.

Siirtolapuutarhassa ja viljelypalstalla

Kerro meille muistojasi, kokemuksiasi ja ajatuksiasi elämästä puutarhassa ja mökillä. Voit kertoa nykyhetkestä tai muistella vanhaa.

Nuori siili ruohikolla

Kohtaamisia luonnoneläinten kanssa

Kerro meille arkisista tai yllättävistä kohtaamisista luonnoneläinten kanssa. Vastaa 31.10.2024 mennessä.

Valkoinen pioni, jossa muutama punainen terälehti.

Kuukautisten kaari

Keräämme muistoja ja kokemuksia kuukautisista. Lähetä kirjoituksesi 30.11.2024 mennessä. Arvomme vastanneiden kesken kirjapalkintoja.

Uutiset ja puheenaiheet

25.6.2024 - Uutiset

Uusi kokoomateos tutkii Suomen ja Namibian suhteen pitkää historiaa antikolonialistisesta näkökulmasta

21.6.2024 - Uutiset

Uutuuskirja: Nykyisin suositut naisten elämäkerrat ovat jatkumoa jo 1700-luvulla kerrotuille varhaisten naisten tarinoille

Placeholder image
20.6.2024 - Blogi

Tekstit meissä ja ympärillämme