SKS uutena jäsenenä eurooppalaisella naiskirjailijoiden kulttuurireitillä, joka laajenee Suomeen

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, SKS on hyväksytty jäseneksi Euroopan neuvoston kulttuurireitille Women Writers Route. SKS osallistuu kulttuurireitin toimintaan järjestämällä kaikille avoimia yleisötilaisuuksia, joissa esitellään Minna Canthin tuotantoa ja keskustellaan hänen yhteiskunnallisesta toiminnastaan sekä hänen teostensa merkityksestä omana aikanamme.

Euroopan neuvoston kulttuurireittinä toimiva Women Writers Route on laajentunut Suomeen. Uusiksi jäseniksi reitille on hyväksytty Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, Minna Canthin talo ry, Suomalaisen kirjan museo Pukstaavi sekä Itä-Suomen yliopisto ja Turun yliopisto.

Naiskirjailijoiden kulttuurireitti Women Writers Route esittelee 1800–1900-luvun vaihteen naiskirjailijoita, heidän elämäntarinoitaan ja tuotantoaan sekä rooliaan sen ajan yhteiskunnassa. Reitin tavoitteena on lisätä naiskirjailijoihin liittyvää tutkimusta sekä tietoisuutta heidän merkityksestään ihmisoikeuksien ja tasa-arvon kehityksessä Euroopassa. Ensimmäisinä suomalaiskirjailijoina reitille on valittu Minna Canth ja Adèle Weman.

”Naiskirjailijoiden kulttuurireittitoiminta avaa hienon areenan esitellä SKS:ssa käynnistyneitä tutkimushankkeita Minna Canthin draamatuotannosta”, kirjallisuudentutkija, dosentti Sakari Katajamäki iloitsee. Hän johtaa SKS:n Edith – suomalaisen kirjallisuuden kriittiset editiot -yksikköä, jossa laaditaan kriittisiä editioita Minna Canthin näytelmistä. Editiot tullaan julkaisemaan sekä painettuina kirjoina että kaikille avoimina verkkojulkaisuina. Ensimmäisenä hankkeena toteutetaan kriittinen editio Canthin Työmiehen vaimosta (1885). Kriittiset editiot perustuvat käsikirjoitusten, ensipainosten ja muun alkuperäisaineiston tutkimukseen. Ne avaavat kirjallista kulttuuria tutkijoille, opettajille ja kaikille kirjallisuudesta kiinnostuneille.

SKS on mitä luontevin paikka Minna Canth -tutkimukseen, sillä seuran arkiston Kirjallisuuden ja kulttuurihistorian kokoelmassa on paljon kirjailijaa koskevaa aineistoa ja seura on kustantanut useita kirjailijaa koskevia teoksia.

Minna Canth (1844–1897) oli huomattava suomalainen kirjailija, rohkea yhteiskunnallinen vaikuttaja, naisten tasa-arvon puolestapuhuja, toimittaja ja liikenainen. Hän vaikutti aloitteillaan merkittävällä tavalla naisten äänioikeuden saamiseen Suomessa. Canth kuului realistisen kirjallisuuden pohjoismaisiin uranuurtajiin. Hänen nykyisestä merkityksestään kertoo vuosittainen liputuspäivä (19.3.), kriittiset editiot, joita hänen näytelmistään parhaillaan tehdään SKS:ssa sekä Kuopiossa sijaitseva Minna Canthin kotitalo Kanttila, jota remontoidaan Minna Canth -keskukseksi ja taiteilijaresidenssiksi. Minna Canthin tuotantoa on käännetty ainakin 13 kielelle.

Adèle Weman (1844–1936) oli suomalainen kirjailija ja opettaja, joka teki pioneerimaista työtä sivistys-, kulttuuri- ja nuorisoseuratoimissa. Merkittävän opettajan työnsä ohella hän oli perustamassa kotiseudulleen Kemiöön nuorisoseuraa, ja hän oli aktiivinen kulttuurivaikuttaja niin saaristossa kuin Helsingissä. Weman oli laaja-alainen, joskin nykyään pitkälti unohdettu kirjailija, näytelmäkirjailija ja runoilija, joka kirjoitti taiteilijanimellä Parus Ater (myös Inge Storm ja Zakarias). Weman vietti vanhuuden ajan päiviään niin Helsingissä kuin Vretan kansakoulun alueelle 1900-luvun alussa perustetun Sagalundin museoalueen puutarhan keskelle rakennetussa Villa Sagalundissa. Sagalundin museo ylläpitää Wemanin arkistoa ja muistoa, ja Villa Sagalund toimii nykyään kotimuseona.

Naiskirjailijoiden reittiin kuuluu jäseniä useista Euroopan maista ja sitä hallinnoidaan Sloveniasta. Reittitoiminnan laajentuminen Suomeen käynnistää naiskirjailijoihin liittyvän yhteistyön kansallisesti ja kansainvälisesti. Yhteistyön puitteissa toteutetaan mm. erilaisia tapahtumia ja näyttelyitä.

Euroopan neuvoston kulttuurireittien tarkoituksena on johdattaa matkailijat kulttuuriperinnön ja taiteen äärelle sekä lisätä reittien jäsenten keskinäistä yhteistyötä ja kehittää kulttuurimatkailua. Jäseninä eri kulttuurireiteillä on mm. kulttuuriperintökohteita, museoita, matkailuyrityksiä, korkeakouluja, tutkimuslaitoksia ja kuntia. Museovirasto toimii Euroopan neuvoston kulttuurireittiohjelman kansallisena koordinaattorina Suomessa. 

Lisätietoa:

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, toimituspäällikkö, dosentti Sakari Katajamäki, p. 0400 908 056, sakari.katajamaki@finlit.fi, Edith – suomalaisen kirjallisuuden kriittiset editiot

Itä-Suomen yliopisto, professori Kati Launis, p. 0400 436055, kati.launis@uef.fi

Minna Canthin talo ry., toiminnanjohtaja Anja Lappi, p. 040 5383823, info@minnacanth.fi

Suomalaisen kirjan museo Pukstaavi, amanuenssi Emilia Heikkilä, p. 050 3131408, emilia.heikkila@pukstaavi.fi

Turun yliopisto, professori Viola Parente-Čapková, p. 046 9206654, viocap@utu.fi

Uutiset ja puheenaiheet

25.4.2025 - Blogi

Lukemisen puutteen huolesta toimintaan 

24.4.2025 - Blogi

Ihmisen kaikkein paras ystävä

23.4.2025 - Uutiset 1

FM Hanna Väisänen SKS:n kirjastoon kirjastosihteeriksi