Vuoden arkistoteko -palkinto teokselle ”Ihana tytär Erika ­– huomioita nimestä”

Kuva: Pirje Mykkänen, Kansallisgalleria.

Vuoden arkistoteko -palkinto 2023 on myönnetty Emil Santtu Uutulle ja työryhmälle teoksesta ”Ihana tytär Erika – huomioita nimestä”. Teosta on esitetty tänä syksynä Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran arkistosalissa.

Emil Santtu Uutun ja työryhmän teos Ihana tytär Erika – huomioita nimestä kuuluu Kiasma-Teatterin ja Teatteri Takomon ohjelmistoon. Teoksen esityspaikkana on SKS:n arkistosali ja se koostuu kuunnelmasta, videosta, aineistotilauksesta ja liitteistä. Teoksen voi kokea yksi tai kaksi henkilöä kerrallaan samalla, kun he vierailevat SKS:n arkistossa asiakkaina.

Palkintoperusteluissa kiitellään Uutun tapaa käsitellä arkistoaineistoa ja tarkastella sitä sekä tieteen että taiteen näkökulmista innovatiivisesti ja uusia merkityksiä luovasti:

”SKS:n arkistoon tallennetun muistitiedon ja sen käytön tarkastelun kautta avautuu näkymä siihen, miten aineistoja on kerätty ja miten niitä on käytetty. Teos tekee myös näkyväksi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä koskevan kielenkäytön muuttumisen ja tämän muutoksen merkityksen. Teos herättää pohtimaan, mitä voimme arkistoaineistojen pohjalta tietää, mitä vain kuvitella ja millaista tarinaa kertoa. Ihana tytär Erika – huomioita nimestä herättelee myötäelämään ihmiskohtaloita, joista arkistoon on tallentunut jälkiä. Se havahduttaa kokijaansa tarkastelemaan omia lähtökohtiaan tutkijana ja arkiston asiakkaana. Samalla teos auttaa arkistoalan ammattilaisia tarkastelemaan arkistotilaa ja aineistoja aivan uudella tavalla. Siten teos toimii erinomaisena esimerkkinä siitä, miten arkistot ja niiden aineistot voivat vaikuttaa ihmisiin ja yhteiskuntaan.”

Vuoden arkistoteko -palkinnon myöntää Arkistojen päivän toimikunta. Toimikunta jakoi myös Vuoden arkistoteko -kunniamaininnan Kotiseutuliitolle Kotiseutuarkistojen tietosuojakoulutuksista sekä kotiseutuarkistoselvityksestä.

Mitä mieltä olit tästä jutusta?

Kiitos vastauksestasi!
Kiitos vastauksestasi.

Mitä mieltä olit tästä jutusta – Herättää kysymyksiä

Kerro meille ajatuksistasi

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Kiitos vastauksestasi

Uutiset ja puheenaiheet

Placeholder image
20.6.2024 - Blogi

Tekstit meissä ja ympärillämme

19.6.2024 - Uutiset

Lisää valokuvaajia Kansallisbiografiaan

14.6.2024 - Blogi

Kansatieteilijä Tyyni Vahterin Karjala