Pedri Shemeikka laulaa tulen synnystä

Runonlaulaja Pedri Shemeikan patsas SKS:n talon aulassa.
Kuvanveistäjä Alpo Sailon runonlaulajapatsaan kopio Pedri Shemeikasta Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran talon aulassa. Kuva: Gary Wornell, SKS.
Armas Launis tallensi runonlaulaja Pedri Shemeikan tulen synnyn vuonna 1905.

Pedri Shemeikka (1825–1915) on tunnetuin Raja-Karjalan runonlaulajista.

Karelianismin vuosikymmeninä vuosisadan vaihteessa moni taiteilija ja kansanperinteen kerääjä tapasi Shemeikan henkilökohtaisesti.

Kuvanveistäjä Alpo Sailo valmisti Shemeikasta runonlaulajapatsaan vuonna 1909.

Kansanmusiikintutkija ja säveltäjä Armas Launis tapasi Pedri Shemeikan keruumatkallaan vuonna 1905. Launis tallensi Shemeikan tulen synnyn fonografilla äänittämällä.

Kuuntele Shemeikan Tulen synty:

 

Pedri Shemeikka

Pedri Shemeikka kuului Shemeikojen tunnettuun runonlaulajasukuun, joka oli asettunut Suistamon pitäjän Muuantoon 1700-luvun alkupuolella. Yhteensä runoja on pantu muistiin 30 Shemeikalta.

Pedri Shemeikalta on merkitty muistiin 58 runotekstiä. Monet runoista ovat niin sanottuja syntymyyttejä – Maailman synty, Tammen synty, Tulen synty, Raudan synty. Shemeikka lauloi myös runoja Lemminkäisen, Väinämöisen ja Joukahaisen seikkailuista ja taisteluista (Lemminkäisen virsi, Kilpalaulanta). Hienoa ja suvun elämäntapaan syvästi kuuluvaa on myös Shemeikalta kirjoitettu metsästysloitsusto.

Shemeikasta tuli jo aikalaistensa silmissä tunnetuksi kalevalaisuuden symbolina: hänellä oli "kuninkaallinen ryhti" (I. K. Inha), hän oli "Väinämöisen kuva" (Oskar Hainari) ja "miehekäs ja ylväs muinaishenki" (Jean Sibelius). Pedri Shemeikka esiintyi laulujuhlilla Sortavalassa 1896 ja muun muassa muun muassa Helsingissä 1906.

Alpo Sailo valmisti 1909 ”Leonardo da Vincin näköisestä miehestä” runonlaulajapatsaan, jossa Shemeikka istuu kantele sylissään. Shemeikan patsas on edelleen nähtävänä Sortavalan kaupungin puistossa sekä kopiona Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran talon aulassa.

Lähde:

Timonen, Senni: Shemeikka, Pedri. Kansallisbiografia-verkkojulkaisu. Studia Biographica 4. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 1997– (viitattu 19.2.2020)
Julkaisun pysyvä tunniste URN:NBN:fi-fe20051410; artikkelin pysyvä tunniste http://urn.fi/urn:nbn:fi:sks-kbg-006401
(ISSN 1799-4349, verkkojulkaisu)