Lainaa, uusi, varaa

Kuva: Gary Wornell
SKS:n kirjasto kuuluu Helka-kirjastoihin, joilla on yhteinen kokoelmaluettelo ja lainausjärjestelmä. Aineistojen lainaamiseen tarvitset Helka-kirjastokortin.

Kotilainaksi voit saada pääosan 1900- ja 2000-luvulla julkaistusta aineistosta.

Seuraavia aineistoja saat ainoastaan lukusalilainaksi eli voit käyttää niitä kirjaston tiloissa:

  • hakuteokset, bibliografiat ja muu käsikirjastoon sijoitettu aineisto
  • lehtien uusimmat numerot
  • erikoiskokoelmiin kuuluvat julkaisut
  • ennen vuotta 1900 ilmestyneet julkaisut.

Kirjastokortti

Aineistojen lainaamiseen tarvitset Helka-kortin, joka on Helka-kirjastojen yhteinen kirjastokortti. Helka-kirjastoja ovat Helsingin yliopiston kirjasto, Museoviraston kirjasto, Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kirjasto, Tuglas-seuran Baltia-kirjasto, Työväenliikkeen kirjasto ja Kotimaisten kielten keskuksen kirjasto.

Helka-kortin voi saada 15 vuotta täyttänyt henkilö, jolla on voimassa oleva kuvallinen henkilötodistus ja katuosoite Suomessa. Helsingin yliopiston vierailevat opiskelijat ja tutkijat voivat saada kortin em. ehdoista riippumatta. Helka-kortti on henkilökohtainen. Sen haltijana vastaat kaikesta sillä lainatusta aineistosta ja sitoudut noudattamaan Helka-kirjastojen käyttösääntöjä. Kadonneen kortin tilalle annetusta uudesta kortista peritään maksu.

Saat Helka-kortin minkä tahansa Helka-kirjaston asiakaspalvelusta. Ota mukaan kuvallinen henkilötodistus. Olet itse vastuussa asiakastietojesi ajantasaisuudesta Helkan asiakasrekisterissä. Päivitä yhteystietosi Helka-tietokannassa tai ilmoita muuttuneet tiedot kirjaston asiakaspalveluun. Jos olet Helsingin yliopiston opiskelija tai henkilökuntaa, noudata kirjastokortin hankkimisessa ja asiakastietojen päivittämisessä Helsingin yliopiston kirjaston ohjeita.

Helkan asiakasrekisterin kautta saat asiointiin liittyviä viestejä ainoastaan sähköpostitse. Tällaisia ovat esimerkiksi eräpäivämuistutus, ilmoitus saapuneesta varauksesta ja palautuskehotus. Paperipostia Helkasta ei lähetetä.

Helkaan kirjautuminen

Kirjastokortin hankittuasi saat käyttöösi itsepalvelutoiminnot kirjautumalla asiakastietoihisi Helkassa. Pääset tekemään varauksia ja varastotilauksia, näkemään lainojesi eräpäivät, uusimaan lainoja ja tarvittaessa maksamaan myöhästymismaksuja. Voit myös asettaa PIN-koodin, jota tarvitset lainausautomaateilla. Helsingin yliopiston opiskelijoiden ja henkilökunnan yhteystiedot päivittyvät Helkaan automaattisesti yliopiston taustajärjestelmistä, muut asiakkaat voivat Helkaan kirjauduttuaan itse päivittää yhteystietojaan.

Pääset kirjautumaan Helkaan Kirjaudu sisään -linkistä, jonka löydät Helkan oikeasta yläkulmasta. Kirjautumistapoja on kaksi:

  • Helsingin yliopiston opiskelijat ja henkilökunta: kirjaudu yliopiston käyttäjätunnuksillasi
  • Muut asiakkaat: kirjaudu sillä sähköpostiosoitteellasi, joka on liitetty  asiakastietoihisi Helkaan. Saat sähköpostiisi kirjautumislinkin.

Jos Helkassa ei ole sähköpostiosoitettasi tai sinulla on muita ongelmia kirjautumisessa, ota yhteyttä kirjaston asiakaspalveluun.

Lainaaminen ja lainojen uusiminen

Voit lainata aineistoa lainausautomaatilla ensimmäisessä tai pohjakerroksessa. Tarvitset automaatilla Helka-kirjastokorttisi lisäksi PIN-koodin, jonka saat hankkiessasi Helka-kortin. Voit lainata aineistoa myös palvelutiskiltä ensimmäisestä kerroksesta.

SKS:n kirjaston lainattavan aineiston laina-aika on 28 vuorokautta.

Voit uusia lainasi kirjautumalla sisään Helkaan. Näet lainan tiedoista eräpäivän lisäksi pisimmän sallitun uusimisajan eli tiedon siitä, mihin päivään saakka lainaa voi uusia, jos siihen ei ole varauksia. Kaikkien Helka-kirjastojen lainat on mahdollista uusia samalla kertaa. Teknisten häiriöiden varalta kannattaa toimia ennen eräpäivää. Eräpäivän jälkeen palautetusta tai uusitusta lainasta kirjastot perivät myöhästymismaksun.  

Voit uusia lainoja myös ottamalla yhteyttä kirjaston asiakaspalveluun. 

Lainan uusiminen ei onnistu, jos

  • niteeseen on varauksia
  • olet lainakiellossa
  • pisin sallittu uusinta-aika on ylittynyt.

Lainojen palautus

Voit tarkistaa lainojesi eräpäivät kirjautumalla asiakastietoihisi Helka-tietokannassa. 

SKS:n kirjastosta lainatun aineiston voit palauttaa vain SKS:n kirjastoon. Palautusautomaatti on sekä ensimmäisessä että pohjakerroksessa. Voit palauttaa lainat myös ensimmäisen kerroksen asiakaspalveluun.

Kun kirjasto on suljettuna, voit palauttaa lainoja palautuslaatikkoon SKS:n Mariankadun puoleiselle ovelle. Kirjaamme palautuslaatikkoon jätetyt palautukset Helka-tietokantaan kirjaston seuraavana aukiolopäivänä. 

Muiden kirjastojen lainoja et voi palauttaa SKS:n kirjastoon.

Myöhästymismaksut ja lainauskielto

Myöhässä palautetusta tai eräpäivän jälkeen uusitusta lainasta perimme myöhästymismaksun.

Joudut lainauskieltoon, jos et palauta aineistoa viimeistään 14 päivää eräpäivän jälkeen, tai jos sinulla on yli 15 euroa maksamattomia myöhästymis- ja palvelumaksuja. Lainauskielto on voimassa kaikissa Helka-kirjastoissa, ja se estää myös lainojen uusimisen ja varausten tekemisen. Kielto puretaan, kun maksat rästit ja palautat lainakiellon aiheuttaneet lainat tai korvaat palauttamatta jääneen aineiston.

Lähetämme erääntyneistä lainoista kolme palautuskehotusta asiakastiedoissasi olevaan osoitteeseen. Jos et palauta lainaa palautuskehotuksista huolimatta, siitä lähetetään lasku. Maksamattomat laskut siirretään perintätoimistolle, joka laskuttaa myös perintäkulut.

Varaukset

Lainassa tai varattuna olevaan aineistoon voit tehdä varauksen kirjautumalla Helka-tietokantaan tai ottamalla yhteyttä kirjaston asiakaspalveluun. Hyllyssä paikalla olevaa aineistoa ei voi varata. 

Saat sähköpostiisi ilmoituksen, kun varauksesi on noudettavissa. Voit myös seurata asiakastiedoistasi Helkassa, milloin varaamasi aineisto on noudettavissa.

Katso ohjevideot:

Voit noutaa varaamasi aineiston itsepalveluna noutohyllystä ensimmäisestä kerroksesta. Varaukset on järjestetty hyllyyn varaustunnuksen mukaan. Löydät varaustunnuksesi sähköpostiisi tulleesta saapumisilmoituksesta. Varaustunnus ei näy asiakastiedoissasi Helkassa. Varatun aineiston voit lainata vain varauksen teossa käytetyllä Helka-kortilla.

Pidämme aineistoa varattuna viikon ajan. Aineiston varaaminen on maksutonta, mutta noutamatta jätetystä varauksesta perimme maksun.

Varastotilaukset

Julkaisun saatavuustiedoista Helkassa näet, onko SKS:n kirjaston nide avokokoelmassa vai varastossa. Varastoon sijoitetun aineiston saat käyttöösi tekemällä varastotilauksen.

Voit tehdä varastotilauksen itse, kun olet kirjautuneena sisään Helkaan. Voit tehdä tilauksen myös ottamalla yhteyttä kirjaston asiakaspalveluun.

Katso ohjevideot varastotilauksen (varauksen) tekoon:

Saat tiedon noudettavissa olevasta aineistosta sähköpostiisi. Varastosta arkipäivänä ennen kello 13:a tilattu aineisto on noudettavissa samana päivänä viimeistään kello 15.

Voit noutaa tilaamasi aineiston noutohyllystä ensimmäisestä kerroksesta. Aineistot on järjestetty hyllyyn varaustunnuksen mukaan. Löydät varaustunnuksesi sähköpostiisi tulleesta saapumisilmoituksesta. Pidämme aineiston varattuna viikon ajan.