Lainaa, uusi, varaa

Kuva: Gary Wornell
SKS:n kirjasto kuuluu Helka-kirjastoihin, joilla on yhteinen kokoelmaluettelo ja lainausjärjestelmä. Aineistojen lainaamiseen tarvitset Helka-kirjastokortin.

Kotilainaksi voit saada pääosan 1900- ja 2000-luvulla julkaistusta aineistosta.

Seuraavia aineistoja saat ainoastaan lukusalilainaksi eli voit käyttää niitä kirjaston tiloissa:

  • hakuteokset, bibliografiat ja muu käsikirjastoon sijoitettu aineisto
  • lehtien uusimmat numerot
  • erikoiskokoelmiin kuuluvat julkaisut
  • ennen vuotta 1900 ilmestyneet julkaisut.

Kirjastokortti

Aineistojen lainaamiseen tarvitset Helka-kortin. Se on Helka-kirjastojen yhteinen kirjastokortti. Voit lainata sillä myös Helsingin yliopiston kirjastosta, Museoviraston kirjastosta, Työväenliikkeen kirjastosta ja Baltia-kirjastosta.

Helka-kortin voi saada 15 vuotta täyttänyt henkilö, jolla on voimassa oleva kuvallinen henkilötodistus ja katuosoite Suomessa. Helsingin yliopiston opiskelijoilla ja tutkijoilla on mahdollisuus saada kortti Helsingin yliopiston kirjastosta em. ehdoista riippumatta.

Saat Helka-kortin minkä tahansa Helka-kirjaston asiakaspalvelusta. Ota mukaan kuvallinen henkilötodistus. Helka-korttiisi asetetaan PIN-koodi, jota tarvitset lainausautomaatilla ja kirjautuessasi asiakastietoihisi SKS:n Finnassa tai Helka-tietokannassa.

Helka-kortti on henkilökohtainen. Sen haltijana vastaat kaikesta sillä lainatusta aineistosta ja sitoudut noudattamaan Helka-kirjastojen käyttösääntöjä. Kadonneen kortin tilalle annetusta uudesta kortista peritään maksu.

Olet itse vastuussa asiakastietojesi ajantasaisuudesta. Ilmoita muuttuneet yhteystietosi, nimesi tai henkilötunnuksesi kirjaston asiakaspalveluun tai verkkolomakkeella Helka-tietokannassa.

Lainaaminen ja lainojen uusiminen

Voit lainata aineistoa lainausautomaatilla ensimmäisessä tai pohjakerroksessa. Tarvitset automaatilla Helka-korttisi ja PIN-koodisi. Voit lainata aineistoa myös palvelutiskiltä ensimmäisestä kerroksesta.

SKS:n kirjaston lainattavan aineiston laina-aika on 28 vuorokautta.

Voit uusia lainasi SKS:n Finnassa (ohje) tai Helka-tietokannassa kirjautumalla asiakastietoihisi. Tarvitset kirjautumiseen Helka-korttisi numeron sekä PIN-koodisi. Kaikkien Helka-kirjastojen lainat on mahdollista uusia samalla kertaa. Teknisten häiriöiden varalta kannattaa toimia ennen eräpäivää. Helkassa on noin 15 minuutin huoltokatko joka ilta klo 22–22.30. Voit uusia lainat myös ottamalla yhteyttä kirjaston asiakaspalveluun. Eräpäivän jälkeen palautetusta tai uusitusta lainasta kirjastot perivät myöhästymismaksun.

Lainojen uusiminen ei onnistu, jos

  • niteeseen on varauksia
  • olet lainakiellossa
  • olet uusinut lainan 50 kertaa.

Lainojen palautus

Jos olet antanut sähköpostiosoitteesi asiakastietoihisi Helkaan, saat sähköpostiisi muistutuksen lähestyvästä eräpäivästä ja myöhässä olevista lainoista.

Seuraathan itse lainojesi erääntymistä. Voit tarkistaa eräpäivät kirjautumalla asiakastietoihisi SKS:n Finnassa tai Helka-tietokannassa. Myöhästymismaksut on maksettava, vaikka muistutusta lainojen erääntymisestä ei teknisistä tai muista syistä tulisi.

SKS:n kirjastosta lainatun aineiston voit palauttaa vain SKS:n kirjastoon. Palautusautomaatti on sekä ensimmäisessä että pohjakerroksessa. Voit palauttaa lainat myös ensimmäisen kerroksen asiakaspalveluun.

Kun kirjasto on suljettuna, voit palauttaa lainoja palautuslaatikkoon SKS:n Mariankadun puoleiselle ovelle. Kirjaamme palautuslaatikkoon jätetyt palautukset Helka-tietokantaan kirjaston seuraavana aukiolopäivänä. 

Muiden kirjastojen lainoja et voi palauttaa SKS:n kirjastoon.

Myöhästymismaksut ja lainauskielto

Myöhässä palautetusta tai eräpäivän jälkeen uusitusta lainasta perimme myöhästymismaksun. Joudut lainauskieltoon, jos et palauta aineistoa viimeistään 14 päivää eräpäivän jälkeen, tai jos sinulla on yli 15 euroa maksamattomia myöhästymis- ja palvelumaksuja. Kirjaston palveluhinnasto.

Lainauskielto on voimassa kaikissa Helka-kirjastoissa, ja se estää myös lainojen uusimisen ja varausten tekemisen. Kielto puretaan, kun maksat rästit ja palautat lainakiellon aiheuttaneet lainat tai korvaat palauttamatta jääneen aineiston.

Lähetämme erääntyneistä lainoista kolme palautuskehotusta asiakastiedoissasi olevaan osoitteeseen. Jos et palauta lainaa palautuskehotuksista huolimatta, siitä lähetetään lasku. Maksamattomat laskut siirretään perintätoimistolle, joka laskuttaa myös perintäkulut.

Varaukset

Lainassa tai varattuna olevaan aineistoon voit tehdä varauksen SKS:n Finnassa (ohje) tai Helka-tietokannassa. Varausta tehdessäsi tarvitset Helka-korttisi numeron ja PIN-koodisi. Voit tehdä varauksen myös ottamalla yhteyttä kirjaston asiakaspalveluun. Hyllyssä paikalla olevaa aineistoa ei voi varata.

Saat sähköpostiisi ilmoituksen, kun varauksesi on noudettavissa. Voit myös seurata asiakastiedoistasi Helka-tietokannassa, milloin varaamasi aineisto on noudettavissa. Pidämme aineistoa varattuna viikon ajan.

Voit noutaa varaamasi aineiston noutohyllystä, josta löydät sen sukunimelläsi. Noutohylly on ensimmäisessä kerroksessa. Jos haluat mieluummin noutaa varauksen palvelutiskiltä, ilmoita siitä kirjastoon.

Varatun aineiston voit lainata vain varauksen teossa käytetyllä Helka-kortilla.

Aineiston varaaminen on maksutonta. Noutamatta jätetystä varauksesta perimme maksun, mikäli et ole peruuttanut varausta ennen kuin nide saapuu kirjastoon.

Varastotilaukset

Julkaisun saatavuustiedoista Helka-tietokannassa näet, onko SKS:n kirjaston nide avokokoelmassa vai varastossa. Varastoon sijoitetun aineiston saat käyttöösi tekemällä varastotilauksen.

Voit tehdä varastotilauksen SKS:n Finnassa  (ohje) tai Helka-tietokannassa. Tilausta tehdessäsi tarvitset Helka-korttisi numeron ja PIN-koodisi. Voit tehdä tilauksen myös ottamalla yhteyttä kirjaston asiakaspalveluun.

Jos olet antanut sähköpostiosoitteesi Helkan asiakastietoihisi, saat tiedon noudettavissa olevasta aineistosta sähköpostiisi. Varastosta arkipäivänä ennen kello 13:a tilattu aineisto on noudettavissa samana päivänä viimeistään kello 15.

Voit noutaa tilaamasi aineiston noutohyllystä, josta löydät sen sukunimelläsi. Noutohylly on ensimmäisessä kerroksessa. Jos haluat mieluummin noutaa tilaamasi aineiston palvelutiskiltä, ilmoita siitä  kirjastoon. Pidämme aineiston varattuna viikon ajan.