Lainaa, uusi, varaa

Kirjaston aineistoja saat koti- ja lukusalilainaksi. Aineistojen lainaamiseen tarvitset Helka-kirjastokortin.

Kotilainaksi voit saada pääosan 1900- ja 2000-luvulla julkaistusta aineistosta.

Lainausautomaatti sijaitsee avokokoelmatilassa pohjakerroksessa. Lainaamiseen tarvitset kirjastokorttisi ja sille asettamasi PIN-koodin. Voit lainata myös palvelutiskiltä ensimmäisestä kerroksesta.

Seuraavia aineistoja saat ainoastaan lukusalilainaksi eli niitä voit käyttää kirjaston tiloissa:

 • käsikirjastoon sijoitettu aineisto
 • lehtien uusimmat numerot
 • erikoiskokoelmiin kuuluvat julkaisut
 • ennen vuotta 1900 ilmestyneet julkaisut.

Kirjastokortti

Aineistojen lainaamiseen tarvitset Helka-kirjastokortin. Se on Helka-kirjastojen yhteinen kirjastokortti: voit lainata sillä myös Helsingin yliopiston kirjastosta, Kansalliskirjastosta, Museoviraston kirjastosta, Työväenliikkeen kirjastosta ja Baltia-kirjastosta. Saat kortin maksutta minkä tahansa Helka-kirjaston asiakaspalvelusta. Kadonneen kortin tilalle annetusta uudesta kortista peritään maksu.

Kortin saamiseksi sinun on esitettävä voimassa oleva henkilötodistus.  Kortin saat, jos

 • olet täyttänyt 15 vuotta
 • asut Suomessa ja sinulla on suomalainen henkilötunnus.

Jos olet Suomessa asuva ulkomaalainen, voit hakea henkilötunnuksen maistraatista. Helsingin yliopiston vaihto-opiskelijana saat henkilötunnuksen yliopistolta.

Helka-kortti on henkilökohtainen: sen haltijana vastaat kaikesta sillä lainatusta aineistosta ja sitoudut noudattamaan kirjastojen käyttösääntöjä.

Ilmoita kirjastoon, jos

 • korttisi katoaa
 • yhteystietosi muuttuvat (voit ilmoittaa uudet yhteystietosi myös verkkolomakkeella, johon pääset kirjautumalla asiakastietoihisi SKS:n kirjaston hakupalvelussa tai Helka-tietokannassa)
 • nimesi tai henkilötunnuksesi muuttuu.

Laina-aika ja lainojen uusiminen

SKS:n kirjaston lainattavan aineiston laina-aika on 28 vuorokautta.

Lainoja voit uusia itsepalveluna SKS:n kirjaston hakupalvelussa (ohje) tai  Helka-tietokannassa. Uusimista varten tarvitset kirjastokorttisi numeron sekä PIN-koodisi.

Voit uusia lainat myös ottamalla yhteyttä kirjaston asiakaspalveluun puhelimitse tai lähettämällä sähköpostia.

Lainojen uusiminen ei onnistu, jos

 • niteeseen on varauksia
 • olet lainakiellossa
 • olet uusinut lainan 50 kertaa.

Lainojen palautus

Jos olet antanut sähköpostiosoitteesi asiakastietoihisi Helkaan, saat sähköpostiisi muistutuksen lähestyvästä eräpäivästä ja myöhässä olevista lainoista.

Seuraathan itse lainojesi erääntymistä. Voit tarkistaa eräpäivät kirjautumalla asiakastietoihisi Helka-tietokannassa. Myöhästymismaksut on maksettava, vaikka muistutusta lainojen erääntymisestä ei teknisistä tai muista syistä tulisi.

SKS:n kirjastosta lainatun aineiston voit palauttaa vain SKS:n kirjastoon. Kun kirjasto on suljettuna, voi lainoja palauttaa palautuslaatikkoon SKS:n Mariankadun puoleiselle ovelle. Kirjaamme palautuslaatikkoon jätetyt palautukset Helka-tietokantaan kirjaston seuraavana aukiolopäivänä. 

Muiden kirjastojen lainoja et voi palauttaa SKS:n kirjastoon.

Myöhästymismaksut ja lainakielto

Erääntyneistä lainoista lähetämme kaksi palautuskehotusta asiakastiedoissasi olevaan osoitteeseen.

Myöhässä palautetusta tai eräpäivän jälkeen uusitusta lainasta perimme myöhästymismaksun. Se kertyy 14 vuorokauden ajalta. Sen jälkeen joudut lainakieltoon. Joudut lainakieltoon myös, jos sinulle on kertynyt maksamattomia myöhästymis- ja palvelumaksuja Helka-kirjastoihin vähintään 15 euroa.

Lainakielto on voimassa kaikissa Helka-kirjastoissa, ja se estää myös lainojen uusimisen ja varausten tekemisen. Kielto puretaan, kun maksat rästit ja palautat lainakiellon aiheuttaneet lainat tai korvaat palauttamatta jääneen aineiston.

Jos et palauta lainaa palautuskehotuksista huolimatta, karhunta siirtyy perintätoimistolle, joka laskuttaa myös perintäkulut.

Varaukset

Lainassa tai varattuna olevaan aineistoon voit tehdä varauksen

Kun aineisto palautuu kirjastoon, lähetämme siitä ilmoituksen sähköpostilla tai kirjeitse.  Voit myös seurata asiakastiedoistasi Helka-tietokannassa, milloin varaamasi aineisto on noudettavissa.

Voit noutaa varaamasi aineiston kirjaston palvelutiskiltä ensimmäisestä kerroksesta. Pidämme aineistoa varattuna viikon ajan.

Aineiston varaaminen on maksutonta. Noutamatta jätetystä varauksesta perimme maksun, mikäli et ole peruuttanut varausta ennen kuin nide saapuu kirjastoon.

Varastotilaukset

Julkaisun saatavuustiedoista Helka-tietokannassa näet, onko SKS:n kirjaston nide avokokoelmassa vai varastossa. Varastoon sijoitetun aineiston saat käyttöön tekemällä varastotilauksen. Voit tehdä sen

Jos olet antanut sähköpostiosoitteesi Helkan asiakastietoihisi, saat tiedon noudettavissa olevasta aineistosta sähköpostiisi. Varastosta arkipäivänä ennen kello 13:a tilattu aineisto on noudettavissa samana päivänä viimeistään kello 15.

Voit noutaa varastosta tilaamasi aineiston kirjaston palvelutiskiltä ensimmäisestä kerroksesta. Pidämme aineiston varattuna viikon ajan.