Apurahat ja palkinnot

SKS:lla on viisi rahastoa, joista jaetaan apurahoja ja palkintoja kansanperinteen, kirjallisuuden ja suomen kielen tutkimukseen ja tunnetuksi tekemiseen. Lisäksi FILI jakaa apurahoja suomenkielisen, suomenruotsalaisen ja saamenkielisen kirjallisuuden kääntämiseen.

Aleksis Kiven rahaston palkinto myönnetään pääsääntöisesti joka kolmas vuosi (seuraava kerta vuonna 2023) ansioituneelle suomalaiselle kirjailijalle. Palkinnosta päätettäessä otetaan huomioon kirjailijan koko tuotanto.

Elias Lönnrotin rahastosta jaetaan pääsääntöisesti joka toinen vuosi (seuraava kerta vuonna 2024) apurahoja suomalaisen kulttuurin ja kulttuuriperinnön - erityisesti kielen, kansanperinteen ja kirjallisuuden - tutkijoille.

Martti Haavion ja Aale Tynnin rahastosta jaetaan pääsääntöisesti joka toinen vuosi (seuraava kerta vuonna 2025) apuraha ensisijaisesti nuorelle kansanrunouden tai kirjallisuuden tutkijalle.

Pentti ja Eeva Lylyn rahastosta jaetaan pääsääntöisesti joka toinen vuosi (seuraava kerta vuonna 2025) apurahoja suomalaisen kirjallisuuden tutkimukseen sellaisille nuorille tutkijoille, joilla on arvosana kotimaisen kirjallisuuden lisäksi myös suomen kielessä.

Samuli Paulaharjun rahastosta jaetaan pääsääntöisesti joka toinen vuosi (seuraava kerta vuonna 2024) palkintoja ja apurahoja kansanperinteen kerääjille tai kenttätutkijoille.