Myrsky!

Asta-myrskyn jälkeen Sulkavalla 10.8.2010.  Kuva: Vesa Laitinen.
Asta-myrskyn jälkeen Sulkavalla 10.8.2010. Kuva: Vesa Laitinen.
Muistitiedon keruu rajuilmakokemuksista 1.2.–30.9.2016

Mieletön näytös viimeyönä: juhlailotulituksen jälkeen veitsellä leikaten tyyni sää muuttui hirmumyrskyksi. Taivaanranta salamoi, myrskytuuli puhalsi puut vaakatasoon, järven myrskyaallokoksi. Lasitettu parveke tulvi vettä, sähköt katkesivat. Rannalla kirkuen juoksevia ihmisiä, kaatuilevia puita, järvellä ilotulitusta ihailleita veneilijöitä ja höyrylaivamatkustajia, jotka olivat kirjaimellisesti merihädässä. Yksi laiva ajoi päin kävelysiltaa, toinen ei pystynyt rantautumaan. Pelotti. (Asta Savonlinnassa 29.7.2010)

Muistatko Astan, Veeran, Lahjan ja Sylvin? Entä Maurin, Tapanin ja Einon? Riehuuko jokin myrsky vieläkin muistoissasi?

Myrskyt ovat aina kiehtoneet ja pelottaneet ihmisiä. Ilmastonmuutoksen pelätään aiheuttavan tulevaisuudessa yhä enemmän säätilan ääri-ilmiöitä, myös Suomessa. Luonnonvoimat horjuttavat hallinnan tunnettamme ja saavat aikaan henkilö- ja taloudellisten vahinkojen lisäksi voimakkaita tunnereaktioita, toisinaan jopa yliluonnollisen kokemuksia. Myrskykokemukset säilyvät muistissamme ja tulevat esiin arkipuheessa, sosiaalisessa mediassa, ääni- ja kuvatallenteissa ja tiedotusvälineissä. Rajuilmoihin liittyvät kokemukset tuottavat aktiivista ja elävää kerrontaa: myrskyt jatkuvat pitkään elämyksellisinä muistoissa ja kahvipöytäkeskusteluissa.

Liittyvätkö myrskyt oman elämäsi tapahtumiin ja kokemuksiin? Mitä seurauksia niistä on ollut sinulle, läheisillesi tai ympäristöllesi? Kirjoita meille omista tai kuulemistasi myrskykokemuksista. Kerro, missä ja milloin myrsky iski, mitä seurauksia sillä oli ja kenen kokemuksia kuvaat. Voit myös lähettää kuvia ja videoita koetuista myrskyistä.

Keruun järjestävät valtakunnallinen metsäkulttuurin erikoismuseo Lusto – Suomen Metsämuseo (www.lusto.fi) ja Suomalaisen Kirjallisuuden Seura. Aineistoa tullaan mahdollisesti hyödyntämään Myrsky-aiheisessa näyttelyssä ja/tai julkaisussa.

Tiedotamme keruun tuloksista lokakuussa 2016. Kaikkien vastanneiden kesken arvomme kirjapalkintoja.

Lisätietoja:
Reetta Karhunkorva, reetta.karhunkorva@lusto.fi, 050 328 9644 ja
SKS:n arkisto, keruu@finlit.fi, 0201 131 240

Vastausohjeet

Kirjoita omalla kielelläsi. Voit osallistua omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Tekstien pituutta ei ole rajoitettu. Aiheen käsittely ja tyyli ovat vapaat. Kirjoita vastaukseesi suostumuksesi siihen, että lähettämäsi aineisto arkistoidaan nimellä tai nimimerkillä SKS:n arkistoon. Käsittelemme henkilötietojasi luottamuksellisesti ja jos julkaisemme aineistoa, julkaisemme sitä nimettömänä, ilman tunnistamisen mahdollistavia henkilötietoja.  

Tutustu SKS:n arkiston keruuohjeisiin.

Lähetä kirjoituksesi 30.9.2016 mennessä

  • alla olevalla lomakkeella tai
  • postitse osoitteeseen Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, arkisto, PL 259, 00171 Helsinki, merkitse kuoreen tunnus ”Myrsky” tai
  • sähköpostin liitetiedostona osoitteeseen keruu@finlit.fi, merkitse aihekenttään otsikoksi ”Myrsky”.
Jos kirjoituksesi ylittää 5 000 merkkiä, liitä teksti tiedostona.
Kun olet valinnut tiedoston, paina Siirrä! Tiedosto siirtyy samalla SKS:n palvelimelle.