
Erikoisalueet
Tutkimusala: historiantutkimus
- Birgittalaiset, Vadstenan luostari
- Myöhäiskeskiajan teologinen kirjallisuus, saarnakäsikirjat
- Kirjallisuuden vaikutushistoria ja käyttö
- Paratekstit, tekstin jäsennys ja käsikirjoitusten sommittelu (mise-en-page)
- Käsikirjoitusfragmentit
- Tutkimustietokannat
Olen myöhäiskeskiajan Ruotsin kirjalliseen kulttuuriin erikoistunut historian tutkija. Parhaillaan tutkin Suomen Kulttuurirahaston ja Kalevi Kuitusen säätiön rahoittamassa hankkeessani Pariisin Pyhän Viktorin koulukunnan vaikutushistoriaa myöhäiskeskiajan Ruotsissa. Tavoitteeni on selvittää, mitä tekstejä luettiin, milloin ja missä kontekstissa sekä millaisia uusia tulkintoja ja käyttötarkoituksia tekstit saivat.
Väitöskirjassani (2023) tutkin Maisteri Mathias Linköpingiläisen (k. n. 1350) aakkosellista hakuteosta Alphabetum dictinccionum. Teoksesta säilyy vain noin neljäsosa ja keskeinen tavoitteeni olikin rekonstruoida teoksen sisältöä mahdollisimman kattavasti. Tutkin myös teoksen alkuperää, käyttötarkoitusta ja opillista kontekstia.
Erityinen kiinnostuksen kohteeni on tekstien käyttö, jota tarkastelen tekstien asettelun ja tekstiä ympäröivien paratekstuaalisten elementtien (esim. otsikot ja hakemistot) kautta. Nämä elementit vaikuttavat siihen, miten tekstiä tulkitaan ja käytetään. Käsikirjoituksissa paratesktuaalisia elementtejä voitiin lisätä useassa eri vaiheessa ja eri henkilöiden toimesta. Näin ollen niin kirjailija, kopisti kuin lukija vaikuttivat siihen, millaisen muodon tekstit saivat. On kiehtovaa, ettei yksikään käsikirjoitus ole samanlainen.
Toinen kiinnostuksen kohteeni on digitaalinen humanismi ja erityisesti tietokantojen käyttö tutkimuksessa. Tutkimustietokannat auttavat meitä jäsentämään ja hallitsemaan suurtakin aineistoa, ja hakujen kautta voimme tunnistaa aineiston sisältä ilmiöitä, joita emme muuten havaitse. Tutkimustyön ohessa kirjoitan suomenkielistä tietokirjaa keskiaikaisesta moralisoiduista eläintietokirjoista eli Bestiaareista ja niiden sisältämistä eläinkuvauksista. Toimin Viipurin Suomalaisen Kirjallisuusseuran julkaisutoimikunnan jäsenenä ja keskiajan tutkimuksen seura Glossa ry:n julkaiseman Mirator-lehden toimituskunnassa. Olen Helsingin yliopiston Medieval Materialities and Intellectualities -tutkimusverkoston jäsen.
Keskeiset julkaisut
Sanna Supponen, Alphabetum distinccionum of Master Mathias of Sweden: its composition, use and literary context, Väitöskirja, Helsingin yliopisto 2023.
Olli-Pekka Kasurinen, Lauri Leinonen & Sanna Supponen, ”Modernien tutkimustietokantojen ja tiedonjalostusmenetelmien mahdollisuudet historiantutkimukselle: tapaus Diplomatarium Fennicum”. Historiallinen Aikakauskirja 117:3 (2019).