Tutkimus
Suomalaisen Kirjallisuuden Seurassa tutkimme erityisesti suullisen ja kirjallisen kulttuurin vuorovaikutusta, runolaulua ja henkilöhistoriaa sekä tarkastelemme kriittisesti kulttuuriperintöä ja kulttuurisia kaanoneja.

Löydä tieteellinen asiantuntija
Oletko kiinnostunut varhaisen uuden ajan runoudesta, suomalaisesta näytelmäkirjallisuudesta, tekstikritiikistä, kääntämisen jäljistä arkistoissa, kansallisten tieteiden oppihistoriasta tai kylmän sodan kulttuuripolitiikasta? SKS:n tutkijat valottavat mm. näitä kieleen, kirjallisuuteen ja kulttuuriperintöön liittyviä kysymyksiä.

Haluatko osallistua tutkijaseminaariin?
SKS:n avoimessa seminaarissa voit esitellä omaa tutkimustyötäsi tai virittää keskustelua ajankohtaisista tutkimuskysymyksistä esimerkiksi perinnetieteiden, kirjallisuudentutkimuksen, historian, kirjallisuustieteen ja kulttuurientutkimuksen aloilta.
Monitieteinen ullakko Kruununhaassa
SKS:n tutkimusosastolla tutkijat folkloristeista historioitsijoihin, lingvisteistä etnomusikologeihin ja kirjallisuudentutkijoista uskontotieteilijöihin tuottavat tietoa ja työkaluja monimuotoisen suomalaisen kulttuurin ymmärtämiseksi. Teemme humanistista perustutkimusta ja laadimme tieteellisiä editioita. Digitaalisten ihmistieteiden menetelmien avulla kehitämme muun muassa kriittistä kokoelmahistoriaa. SKS tukee myös monitieteisiä tutkimushankkeita ja verkostoja.
Uusia avauksia ovat suullisen runouden laskennallinen tutkimus sekä tekstien kirjoittamista, variaatiota ja välittymistä tutkivat tekstuaalitieteet.
SKS tukee tutkimusta myös jakamalla apurahoja rahastoistaan sekä ylläpitämällä Tarton tutkijaresidenssiä.
SKS:n tutkimusosasto perustettiin vuonna 2009. Tilamme sijaitsevat Helsingin Kruununhaassa, Ritarihuoneen 3. kerroksessa. Tervetuloa tutustumaan toimintaamme!
SKS:n tutkimushankkeet




Constellations of Correspondence (CoCo)
Sosiaalisten säikeiden systeemit: toimijalähtöinen tutkimus kirjeenvaihdon laajoista ja syvistä verkostoista 1800-luvun Suomessa (2021-2025)
Tutustu hankkeeseen

FILTER
Formulainen intertekstuaalisuus, temaattiset verkostot ja poeettinen variaatio itämerensuomalaisen suullisen runon paikalliskulttuureissa (2020–2024)
Tutustu hankkeeseen

Itämerensuomalaisen suullisen runouden alueelliset kulttuurit: vertaileva näkökulma
(2021-2026)
Tutustu hankkeeseen



Minna Canthin näytelmien kriittiset editiot
Tutustu hankkeeseen

Kirjallisuuden kriittiset editiot avaavat klassikoita nykypäivään

Tutustu SKS:n palveluihin tutkijoille
SKS tarjoaa tutkijoille monipuolisia aineistoja ja palveluita paikan päällä ja verkossa.
Tutkimusverkostot

1800-luvun tutkimuksen verkosto
Monitieteinen ja monikielinen verkosto kokoaa yhteen eri alojen tutkijoita, joiden tutkimusintressit liittyvät tai sivuavat 1800-lukua.
Verkoston sivu

Muistitietotutkijoiden verkosto – FOHN
FOHN on suomalaisten muistitiedosta kiinnostuneiden tutkijoiden verkosto. Verkosto tekee muistitietotutkimusta (engl. oral history) tunnetuksi, lujittaa muistitietotutkijoiden välistä yhteistyötä sekä järjestää kotimaisia ja kansainvälisiä tutkijatapaamisia.
Verkoston sivu

Variantti: Tekstikritiikin ja tieteellisten editioiden tutkijaverkosto
Valtakunnallinen Variantti-verkosto pyrkii edistämään tekstikritiikin alan tuntemusta, tiedotusta, metodologista keskustelua ja yhteistyötä.
Verkoston sivu

Kansanihmiset ja kirjallistuminen 1800-luvun Suomessa
Tutkijaverkosto Kansanihmiset ja kirjallistuminen 1800-luvun Suomessa selvittää, miten Suomessa perinteisen muistitietoon, puhuttuun ja kuultuun perustuvan kulttuurin rinnalle nousi kirjallinen kulttuuri.
Verkoston sivu
Osallistu tapahtumiin
- 1.9.2023 – 14.12.2023
Ihana tytär Erika – huomioita nimestä
SKS:n arkistosali, Hallituskatu 1, HelsinkiKlo.klo 10.00–18.00 - to 14.12.
- 18.1.2024 – 19.1.2024Seminaari
Muistamisen kulttuurit 1800-luvulla – 1800-luvun tutkimuksen verkoston 14. vuosikonferenssi
SKS, Hallituskatu 1, Helsinki