Aleksis Kiven runojen ja lyhyiden proosakertomusten kriittinen editio (2017- )

Monitieteinen tutkimushanke Aleksis Kiven runoista ja lyhyistä proosakertomuksista selvittää kirjailijan runojen ja proosakertomusten kirjallisuushistoriallista taustaa, syntyhistoriaa ja vastaanottoa sekä tarkastelee muun muassa hänen tuotantonsa runousopillisia piirteitä, intertekstuaalisia suhteita ja tekstuaalista variaatiota.

Tutkimushankkeen tulokset julkaistaan kriittisenä editiona. Se tulee saataville painettuna kaksiosaisena kirjana, joka on avoimesti luettavissa myös sähkökirjana, sekä digitaalisena editiona. Kirjamuotoisen edition ensimmäinen osa painottuu Kiven sellaisiin runoihin, joita on julkaistu hänen elinaikanaan Mansikoita ja Mustikoita II -albumissa (1860), Kanervala-kokoelmassa (1866) ja Kirjallisessa Kuukauslehdessä (1866). Lisäksi tässä osassa julkaistaan edellä mainittujen runojen käsikirjoitusversioita sekä kaikki Kiven näytelmiin ja proosateoksiin sisältyvät runot. Edition toinen osa painottuu Kiven niihin runoihin, joita ei ole julkaistu kirjailijan elinaikana. Ne sisältyvät pääosin Runoelmia-käsikirjoitusvihkoihin I–V, jotka ovat säilyneet Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran arkistossa. Edition molempiin osiin kirjoitetaan myös runoja ja proosakertomuksia valaisevia artikkeleita ja kommentaariviitteitä. Edition päätoimittaa toimituspäällikkö, dosentti Sakari Katajamäki, jonka lisäksi Aleksis Kivi -editioiden toimituskuntaan kuuluvat Petri Lauerma, Juhani Niemi, Jyrki Nummi, Kirsi-Maria Nummila ja Pentti Paavolainen.

Editiohanke on osa SKS:n Edith – suomalaisen kirjallisuuden kriittiset editiot -yksikössä toimitettavia Aleksis Kivi -editioita. Edith julkaisee suomalaisen kirjallisuuden kriittisiä editioita toisiaan täydentävinä painettuina kirjoina ja digitaalisina editioina. Edith-editiot perustuvat käsikirjoitusten, ensipainosten ja muun alkuperäisaineiston tutkimukseen. Ne avaavat kirjallista kulttuuria tutkijoille, opettajille ja kaikille kirjallisuudesta kiinnostuneille

Vertaisarvioidun sarjan aiempia teoksia ovat Nummisuutarit (2010, digitaalisena editiona 2011), Kirjeet (2012), Kullervo (2014, digitaalisena editiona 2021), Kiven pienoiskomedioiden editio (2015), Karkurit (2017, digitaalisena editiona 2022), Olviretki Schleusingenissä (2018), Canzio (2019) ja Yö ja päivä, Lea, Alma ja Margareta (2019) sekä digitaaliset editiot Leasta (2020), Yöstä ja päivästä (2021) ja Leosta ja Liinasta (2022).

Edithin toimintaa ovat rahoittaneet opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Alfred Kordelinin yleinen edistys- ja sivistysrahasto, Ella ja Georg Ehrroothin säätiö, Jenny ja Antti Wihurin rahasto, Koneen Säätiö, Suomalais-Norjalainen kulttuurirahasto, Suomen Kulttuurirahasto ja WSOY:n Kirjallisuussäätiö.

Lisätietoja

Sakari Katajamäki

toimituspäällikkö

Tutkimusosasto

+358 400 908 056

Lue lisää Sakarista