Perintöä ja nykypäivää: vepsäläinen kieliyhteisö ja tutkimustieto

Vepsäläiset ovat läheistä sukukieltämme puhuva kielivähemmistö Luoteis-Venäjällä. Vepsän kieli on vakavasti uhanalainen, sillä sen puhujia on ainoastaan muutama tuhat.
Seminaarissa tarkastellaan vepsän kielen kysymyksiä kolmen teeman valossa. Suomalaiset tutkijat ovat tehneet kenttätyötä vepsäläisten parissa 1800-luvulta alkaen, ja erilaisia aineistoja on arkistoitu niin tutkijoiden omiin kätköihin kuin muistiorganisaatioihin. Kysymme, mitä aineistot meille kertovat ja mikä niiden merkitys vepsän kielelle ja käsityksellemme vepsäläisyydestä on. Vepsän kieliopin kuvaukseen keskittyneissä esitelmissä pohdimme vepsän luonteenomaisia piirteitä muihin itämerensuomalaisiin kieliin verrattuna – kielellisten piirteiden pohdinta avaa kiinnostavia näkökulmia myös suomen kielen historiaan. Vepsän kielen nykypäivää tarkastellaan niin sanakirjatyön kuin kielenoppimisen valossa: minkälaisia materiaaleja kieliyhteisö tarvitsee, jotta se voi kasvattaa uusia puhujia, jotka ovat kielen säilymisen elinehto?
Seminaarin järjestävät Suomalaisen Kirjallisuuden Seura ja Helsingin yliopiston suomalais-ugrilainen ja pohjoismainen osasto.
Ohjelma
- 13.00 Seminaarin avaus Kati Mikkola, Ulriikka Puura, Riho Grünthal ja Heidi Niva
- 13.15 Riho Grünthal (Helsingin yliopisto): Aika, yhteisöt ja aineistot vepsänkielisessä perinnössä
- 13.45 Maria Kok (Itä-Suomen yliopisto): Vepsän possessiivisuffiksit itämerensuomalaisessa kontekstissa
- 14.15 Liza Haritonova (Kuopio): Vepsän oppikirjat ja kielenopiskelu
- 14.45 Kahvitauko
- 15.15. Heidi Niva (Helsingin yliopisto): Sanakirjojen vepsä. Suurennuslasin alla luontosanasto
- 15.45 Tatjana Martianova (Helsingin yliopisto): Vepsän nominien taivutustyypit
- 16.15 Ulriikka Puura (Suomalaisen Kirjallisuuden Seura): Teinien haaveita ja rallatuksia, punakynää ja julkaisematta jäänyttä – Jussi Rainion vepsäläisaineistot SKS:n arkistossa
- 16.45 Päätössanat
Lämpimästi tervetuloa!
SKS:n juhlasaliin mahtuu 100 henkeä.
Sisäänkäynti liikuntaesteisille on SKS:n Mariankadun puoleiselta ulko-ovelta soittamalla ovisummeria tai numeroon 040 534 8933 (ks. Esteettömyys).
Suosittelemme saapumaan SKS:aan julkisilla liikennevälineillä, pyörällä tai jalan.