Ainutlaatuinen verkkojulkaisu tuo kaikkien saataville laitapuolen kulkijoiden kansanperinnettä ja piirustuksia

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura julkaisee Johan K. Harjun (1910–1976) keräämää kansanperinnettä ja hänen piirustuksiaan avoimesti verkossa. J.K. Harju – Laitapuolen kulkijoiden folklorea -verkkojulkaisu sisältää tarinoita, muistitietoa ja sutkauksia.

”Olen varmaan ainutlaatuinen keräilijä, eikö totta? Keräilen vankiloista, sairaaloista, huoltoloista ja työlaitoksista. Saan kosketuksia vain onnettomiin ihmisiin – ja he sitten kertovat minkä kertovat.”

J. K. Harju, 8.1.1967 (SKS KRA)

”Laitapuolen Lönnrotiksi” kutsuttu Johan K. Harju oli perinteen suurkerääjä, joka tallensi erityisesti yhteiskunnan marginaaleissa eläneiden ihmisten elämää ja perinnettä. Hän dokumentoi kaupunkikulttuuria, alkoholistien olosuhteita ja elämää vankiloissa aikana, jolloin perinteenkeruun pääpaino vielä oli maaseudulla ja vasta hiljalleen levittäytymässä urbaaniin kaupunkiympäristöön. Harju myös itse osallistui useisiin SKS:n keruisiin vastaajana. Harju on sekä kerännyt perinnettä eli kirjoittanut muistiin muilta kuulemiaan kertomuksia että kirjannut omakohtaisia kuvauksia ja muistitietoa. Harjun monipuolinen kokoelma sisältää muun muassa omakohtaisia kuvauksia asunnottomuuden kokemisesta ja korvikealkoholista, paikallistarinoita Sörnäisistä ja muualta Helsingistä, yömajahaastatteluita, vankila- ja huoltolaperinnettä, kaskuja, lapsuuden, nuoruuden ja sota-ajan muistelua sekä aiheita kuvittavia piirroksia.

Nyt julkaistavaan digitaaliseen aineistoon voi vapaasti tehdä sanahakuja tai kohdentaa haun esimerkiksi paikkakunnan ja vuosilukujen perusteella. Lisäksi sivustolla on vapaasti katsottavissa noin 50 Harjun piirtämää kuvaa.

Yhteydenotot ja haastattelupyynnöt

Eija Stark

kehittämispäällikkö

Arkisto

+358 50 476 8138

Lue lisää Eijasta

Maria Niku

asiantuntija, digitaaliset editiot

Tiedekustantamo

+358 40 779 1655

Lue lisää Mariasta

Mitä mieltä olit tästä jutusta?

Kiitos vastauksestasi!
Kiitos vastauksestasi.

Mitä mieltä olit tästä jutusta – Herättää kysymyksiä

Kerro meille ajatuksistasi

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Kiitos vastauksestasi

Uutiset ja puheenaiheet

14.6.2024 - Blogi

Kansatieteilijä Tyyni Vahterin Karjala

10.6.2024 - Uutiset 1

Miten Suomi asutettiin? Tuore historiateos kertoo Suomen rakentamisen tarinan Ylä-Savon asutushistoriasta käsin

4.6.2024 - Uutiset

SKS:n Finna yhdistää nyt Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran arkisto- ja kirjastoaineistot