”Hän oli hyvillään, jos häntä sanottiin Erikaksi.” – Emil Santtu Uutun transhistoriaa pohtiva teos Ihana tytär Erika kutsuu syksyllä SKS:n arkistoon

Tänä syksynä Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran arkistossa on mahdollisuus kokea Emil Santtu Uutun teos Ihana tytär Erika – huomioita nimestä, joka pureutuu sukupuolen moninaisuuden historiaan.

SKS:n arkistosalissa kuunneltavissa oleva Ihana tytär Erika – huomioita nimestä tarkastelee muistamisen sekä historiapolitiikan kysymyksiä transhistorian kontekstissa. Teos ajattelee sellaisia aiheita kuin lähihistorian tutkimusta koskevat eettiset ohjeet, ableismi ja nimi. Se koostuu kuunnelmasta, videosta, aineistotilauksesta ja liitteistä.

Historiallinen kuvittelu tarkoittaa, että tutkija kirjoittaa lähteiden ja aiemman tutkimuksen avulla perustellun kuvauksen menneisyydestä. Sana kuvittelu viittaa siihen, että viime kädessä kuvaus on mahdollinen, mutta ei välttämätön. Uutun teos kuvittelee menneisyyksiä ja projisoi ne SKS:n arkiston tutkijasaliin ja sen lähteille. Teoksessa on hyödynnetty SKS:n arkistoaineistoja ja niistä tehtyä tutkimusta.

Esityksen kesto on noin 90 minuuttia. Ilmaisen esitysajan yhdelle tai kahdelle katsojalle kerrallaan voi varata tästä.

Ihana tytär Erika – huomioita nimestä kuuluu Kiasma-Teatterin ja Teatteri Takomon ohjelmistoon. Teos on osa Kiasman Tom of Finland ja Dreamy -näyttelyiden ohjelmistoa. Teos on koettavissa SKS:n arkistosalissa 1.9.–30.11.2023.

Teoksesta kertoo lisää

Viestintä

Median yhteydenotot, tilaisuudet, vierailut, oppilaitosyhteistyö

+358 201 131 231

Mitä mieltä olit tästä jutusta?

Kiitos vastauksestasi!
Kiitos vastauksestasi.

Mitä mieltä olit tästä jutusta – Herättää kysymyksiä

Kerro meille ajatuksistasi

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Kiitos vastauksestasi

Osallistu tapahtumiin

Uutiset ja puheenaiheet

8.5.2024 - Blogi

Miksi keräämme muistitietoa syntymäpäivistä?

Placeholder image
3.5.2024 - Blogi

Suomalaiset pakettimatkoilla, missä tutkimus?

Placeholder image
19.4.2024 - Blogi

Geneettinen kritiikki virtaa Helsingistä Bolognaan