Jyrki Siukoselle Edvard Richter -palkinto

Vuoden 2023 Edvard Richter -palkinnon saa kuvataiteilija, tutkija Jyrki Siukonen, jolta on ilmestynyt tänä vuonna SKS:n julkaisemat teokset Humpuukia ja hulluutta ja Ensimmäinen. Palkintosumma on 10 000 euroa.

Suomen Taideyhdistys myöntää vuosittain yhden Edvard Richter -kirjallisuuspalkinnon ansiokkaasta, vuoden aikana julkaistusta kuvataidekirjasta tai -kirjoituksesta. Vuoden 2023 Edvard Richter -palkinto myönnetään kuvataiteilija, tutkija Jyrki Siukoselle (s. 1959, Tampere) hänen pitkästä ja monipuolisesta työstään taidekirjoittajana. Siukoselta ilmestyi kuluvana vuonna SKS:n Tietolipas-sarjassa teokset Ensimmäinen – Carl Eneas Sjöstrandin istuva Porthan (SKS 2023) sekä Humpuukia ja hulluutta – Uuden taiteen vastaanotto 1910-luvun Suomessa (SKS 2023).

Palkintoperusteluissa todetaan seuraavaa:

”Siukonen on toiminut taidekirjoittajana jo usean vuosikymmenen ajan ja julkaissut kirjoja suomalaisen taiteen historiasta, kritiikki-instituutiosta, venäläisestä avantgardesta sekä taiteellisesta tutkimuksesta. Tänä vuonna arvioidut kirjat kuvaavat kirjoittajan kykyä paneutua pieniin yksityiskohtiin ja tuottaa niistä perehtynyttä, asiantuntevaa ja elävää tutkimuksellista tekstiä. Kirjoittajana Siukonen on mukaansatempaava. Hän hallitsee laajan ja suppean muodon sekä osaa kuvata historiallisia kaaria ja pikkuruisia yksityiskohtia. Siukosella on taiteen tutkijan tärkein kyky: omaehtoinen katse, joka tietää mihin tarkentaa etsiessä hyvää tarinaa, oivaltavaa temaattista kokonaisuutta tai sivuutettua taiteenhistorian kuriositeettia. Toisaalta kummallisimmatkaan historian nyrjähdykset eivät olet Siukosen käsissä turhia poikkeamia. Kaikki on taitavasti kontekstoitu, perusteellisesti alustettu ja oivaltavasti esitelty lukijan löydettäväksi.”

Jyrki Siukonen väitteli kuvataiteen tohtoriksi vuonna 2001 ja on sittemmin toiminut Kuvataideakatemian professorina ja tutkijana. Hänen teoksensa Mies palavassa hatussa (SKS) sai vuonna 2006 Laurin Jäntin säätiön palkinnon. Kuvataiteen valtionpalkinto Siukoselle myönnettiin vuonna 2017.

Vähäisiä lisiä

Terveisiä sisäpuolelta

Vuoden 2023 Edvard Richter -palkinnolla palkittu dosentti Jyrki Siukonen pohtii blogikirjoituksessaan taiteen tekemisen ja siitä kirjoittamisen suhdetta.

Mitä mieltä olit tästä jutusta?

Kiitos vastauksestasi!
Kiitos vastauksestasi.

Mitä mieltä olit tästä jutusta – Herättää kysymyksiä

Kerro meille ajatuksistasi

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Kiitos vastauksestasi

Uutiset ja puheenaiheet

25.6.2024 - Uutiset

Uusi kokoomateos tutkii Suomen ja Namibian suhteen pitkää historiaa antikolonialistisesta näkökulmasta

21.6.2024 - Uutiset

Uutuuskirja: Nykyisin suositut naisten elämäkerrat ovat jatkumoa jo 1700-luvulla kerrotuille varhaisten naisten tarinoille

Placeholder image
20.6.2024 - Blogi

Tekstit meissä ja ympärillämme