SKS:n Finna yhdistää nyt Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran arkisto- ja kirjastoaineistot

Kuva: Saima Harmajan kouluainekirjoitus Mika Waltarista.

Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran arkiston ja kirjaston aineistot kokoava SKS:n Finna on julkaistu. SKS:n Finna on jo aiemmin toiminut kirjaston hakupalveluna. Nyt sieltä löytyy myös arkiston aineistoja: niin suullisen kansanperinteen käsikirjoituksia kuin suomenkielisen kirjallisuuden merkkihenkilöiden, kuten Aleksis Kiven, Joel Lehtosen ja Saima Harmajan, arkistot.

Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran arkiston ja kirjaston kokoelmat ovat karttuneet koko seuran olemassaolon ajan vuodesta 1831 alkaen. SKS:n Finna-sivusto on erikoistunut kansallisen kulttuuriperinnön tuomiseen kaikkien saataville. Sieltä on mahdollista hakea arkistoaineistoja suomalaisen perinteen ja nykykulttuurin sekä kirjallisuuden ja kulttuurihistorian aloilta. SKS:n Finnaan sisältyy SKS:n kirjaston kokoelmaluettelo.

SKS:n Finnasta löytyvät arkiston useiden keruiden perustiedot kuten keruun aihe, ajankohta ja vastaajamäärät sekä Unescon Maailman muisti -rekisteriin valittu Tähtikokoelma. Se sisältää Suomen vanhimpia kansanperinteen käsikirjoituksia 1700–1800-luvuilta. Tähtikokoelmassa on kalevalamittaisia runoja, kansansatuja, arvoituksia ja sananlaskuja. Sen tunnetuin käsikirjoitusaineisto on Elias Lönnrotilta. Arkiston aineistoja SKS:n Finnassa on vielä rajoitetusti, mutta määrä lisääntyy jatkuvasti.

SKS:n Finna palvelee kirjaston keskeisaloista eli kulttuurien tutkimuksesta ja kirjallisuudentutkimuksesta kiinnostuneita asiakkaita. Siellä voi tehdä hakuja SKS:n kirjaston kokoelmiin, ja palvelu yhdistää sekä painetut että verkkoaineistot. Löydät palvelun kautta myös laajasti kirjaston keskeisalojen avoimia e-kirjoja ja -lehtiä sekä SKS:n julkaisemat avoimet tiedekirjat ja digitoidut julkaisut.

”SKS:n Finnassa Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran keskeinen tehtävä suullisen ja kirjallisen kulttuurin kartuttajana, säilyttäjänä ja välittäjänä pääsee täyteen kukoistukseensa. SKS:n Finnasta pääsee ketterästi tekemään hakuja niin kirjaston kokoelmien harvinaisuuksiin tai avoimiin aineistoihin kuin kansallisesti merkittäviin tieteen ja kulttuurialan henkilöiden arkistoihin,” kuvaa SKS:n kehittämispäällikkö Eija Stark.

SKS:n arkisto- ja kirjastokokoelmat löytyvät myös Finna.fi-hakupalvelusta. Sadat kotimaiset kirjastot, arkistot ja museot julkaisevat kulttuuri- ja tiedeaineistojaan Finna.fi:ssä. Kansalliskirjasto ylläpitää Finna-palvelua yhteistyössä asiakkaiden ja yhteistyökumppaneiden kanssa. Lisäksi Finna tarjoaa verkkoalustan asiakasorganisaatioiden palveluille. Arkistojen, kirjastojen ja museoiden omilla Finna-sivustoilla voi tutustua organisaation kokoelmiin tai vierailla verkkokirjastoissa.

Lisätietoja

Eija Stark

kehittämispäällikkö

Arkisto

+358 50 476 8138

Lue lisää Eijasta

Uutiset ja puheenaiheet

21.6.2024 - Uutiset

Uutuuskirja: Nykyisin suositut naisten elämäkerrat ovat jatkumoa jo 1700-luvulla kerrotuille varhaisten naisten tarinoille

Placeholder image
20.6.2024 - Blogi

Tekstit meissä ja ympärillämme

19.6.2024 - Uutiset

Lisää valokuvaajia Kansallisbiografiaan