Suomeen tulleiden Ukrainan sotapakolaisten kokemuksia kerätään nyt talteen

Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran aloittama hanke on jatkoa Puolassa ja Ranskassa jo toteutetuille haastatteluille, joissa tallennettiin ukrainalaisten kokemuksia sotapakolaisuudesta.

Venäjän aloitettua hyökkäyssodan Ukrainassa Suomeen on saapunut yli 50 000 ukrainalaista. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura (SKS) on käynnistänyt hankkeen, jossa ukrainalaisten kokemuksia sotapakolaisuudesta Suomessa tallennetaan osana Ukrainan ja Suomen muistikulttuuria.

Haastatteluista vastaa FT, vanhempi tutkija Iryna Koval-Fuchylo, joka on itse Ukrainan sotapakolainen. Suomessa toteutettavat haastattelut ovat osa Euroopan laajuista Ukrainan sodan kokemusten tallentamista, jota kielen ja kansanperinteen tutkimukseen erikoistunut Koval-Fuchylo on tehnyt aiemmin Puolassa keväällä 2022 ja Ranskassa syksyllä 2022. Suomessa hankkeen toteuttamisesta vastaa SKS.

SKS järjesti pian sodan alettua keruun Sota Ukrainassa (9.3.–12.9.2022), jolla tallennettiin suomalaisten ajatuksia Ukrainan tapahtumista. Nyt kokoelmat täydentyvät ukrainalaisten ajatuksilla ja kokemuksilla.

”Suomessa asuvien Ukrainan sotapakolaisten haastattelut ovat itsessään arvokas kokonaisuus ja ne ovat tärkeä dokumentti oman aikamme geopolitiikan seurauksena syntyvästä murroksesta. Kuuntelemalla, kysymällä ja taltioimalla ukrainalaisten kokemuksia projekti lisää ymmärrystä kriisikokemusten kansallisista merkityksistä”, toteaa hankkeen tutkija Iryna Koval-Fuchylo.

Tallentamalla Suomeen pakolaisiksi tulleiden ukrainalaisten kokemuksia SKS osallistuu myös ukrainalaisen kulttuurin ja kulttuuriperinnön säilymiseen. Samalla SKS toteuttaa kansallista ja kansainvälistä tehtäväänsä kulttuurisen ymmärryksen lisääjänä.

”Ukrainan sota on naisten ja lasten sotaa siinä mielessä, että valtaosa pakolaisena elävistä ukrainalaisista on synnytysikäisiä naisia ja näiden lapsia,” Koval-Fuchylo muistuttaa.

Hankkeen aikana tehdyt haastatteluaineistot arkistoidaan SKS:n arkiston kokoelmiin. Aineistot järjestetään ja kuvaillaan niin, että ne myöhemmin yhteiskunnallisen tilanteen niin salliessa on mahdollista luovuttaa Ukrainaan kulttuuriperintöaineistojen tallentamisesta vastaavaan arkistoon.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:
FT, vanhempi tutkija Iryna Koval-Fuchylo, iryna.koval-fuchylo@finlit.fi, puh. 050 564 0365
Kehittämispäällikkö Eija Stark, eija.stark@finlit.fi, puh. 050 476 8138

Lisätietoa hankkeesta ukrainaksi osoitteessa: www.finlit.fi/ukraina

Mitä mieltä olit tästä jutusta?

Kiitos vastauksestasi!
Kiitos vastauksestasi.

Mitä mieltä olit tästä jutusta – Herättää kysymyksiä

Kerro meille ajatuksistasi

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Kiitos vastauksestasi

Uutiset ja puheenaiheet

8.11.2024 - Blogi

Aivastuttaa ja kurkussa tuntemusta – lääkäri Elias Lönnrot auttaa 

7.11.2024 - Uutiset

SKS:lle on myönnetty Ekokompassi-sertifikaatti

1.11.2024 - Blogi

Magia toiseuttamisen välineenä