Uusi verkkojulkaisu tuo tietoa suomalaisten vaiheista Stalinin vainoissa kaikkien ulottuville

SKS julkaisee avoimesti verkossa Stalinin vainojen muistot -tietopaketin, joka taustoittaa suomalaisten Venäjän siirtolaisuuden historiaa ja vaiheita Stalinin vainoissa. Julkaisu soveltuu myös kouluopetukseen ja siihen sisältyy runsaasti oppimistehtäviä.

Stalinin vainojen muistot -verkkojulkaisussa on kaksitoista lukua, jotka taustoittavat suomalaisten Venäjän siirtolaisuuden historiaa ja vaiheita Stalinin vainoissa 1920−1950-luvuilla. Lisäksi julkaisussa tarkastellaan Stalinin vainojen vaikutuksia jälkipolviin sekä Stalinin vainojen kulttuurista muistoa.

Julkaisu käsittelee esimerkiksi suomalaisten Venäjän siirtolaisuutta ennen ja jälkeen vuoden 1917 Venäjän vallankumouksen sekä arkea ja elämää Neuvostoliitossa. Julkaisussa taustoitetaan Stalinin vainojen historiaa muun muassa karkotusten ja pakkosiirtojen, suuren terrorin ja Neuvostoliiton leirijärjestelmän näkökulmista. Lisäksi julkaisu avaa näkökulmia Stalinin vainojen perintöön ja muistamiseen. Arkistoaineistot, kuten kirjeenvaihto, valokuvat ja haastattelut, tuovat esiin yksilöiden ja perheiden kokemuksia vainoista.

Tietopaketti sopii kaikille Stalinin vainojen historiasta kiinnostuneille, aiempaa perehtyneisyyttä ei tarvita. Verkkojulkaisu perustuu aiempaan tutkimukseen sekä SKS:n Stalinin vainojen muistot -hankkeessa (2021−2022) vastaanotettuihin ainutlaatuisiin arkistoaineistoihin ja hankkeessa tehtyihin Stalinin vainojen uhrien jälkeläisten muistitietohaastatteluihin.

Nyt julkaistava tietopaketti sisältää myös runsaasti ajantasaisiin opetussuunnitelmiin perustuvia oppimistehtäviä, jotka soveltuvat sekä historian opetukseen että oppiainerajat ylittäviin oppimiskokonaisuuksiin. Tehtävät harjaannuttavat keskeisiä historian taitoja, kuten muutoksen ja jatkuvuuden ymmärtämistä, syy- ja seuraussuhteiden hahmottamista ja historiallista empatiaa. Julkaisun tavoitteena on lisätä ymmärrystä suomalaisten Venäjän siirtolaisuuden historiasta, vaiheista Stalinin vainoissa sekä vainouhrien jälkeläisten kokemuksista.

Julkaisu on toteutettu osana Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran Stalinin vainojen muistot -hanketta (2021–2022).

Lisätietoja:

Outi Hupaniittu

arkistonjohtaja

Arkisto

+358 40 581 7980

Lue lisää Outista

Mitä mieltä olit tästä jutusta?

Kiitos vastauksestasi!
Kiitos vastauksestasi.

Mitä mieltä olit tästä jutusta – Herättää kysymyksiä

Kerro meille ajatuksistasi

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Kiitos vastauksestasi

Uutiset ja puheenaiheet

6.9.2024 - Blogi

Liittyikö suomalaisten lähetystyöhön Owambossa koloniaalisia piirteitä?

3.9.2024 - Uutiset 2

Uudistettu Suomen Kansan Vanhat Runot -tietokanta tarjoaa työkaluja kalevalamittaisten runojen tutkimiseen

Placeholder image
3.9.2024 - Blogi

Iso itämerensuomalainen kansanrunoaineisto