Miten Teillä nukuttiin?

Yksin, kahdestaan, siskonpedissä, teltassa, sängyssä, sohvalla tai istualtaan, kotona, kylässä, päiväkodissa tai luennolla, kainalossa, torkkuen, hirsiä kiskoen, liian vähän tai liian paljon. Nukumme elämästämme huomattavan osan, mutta se miten nukumme, vaihtelee suuresti. Kukaan ei myöskään nuku samalla tavalla läpi elämän.

Nukkumiseen liittyvät tavat ja ideaalit elävät ajassa ja paikassa. Nukkumiseen liittyy myös paljon oletuksia, toiveita ja pyrkimyksiä. Vaikka unen laadun ja määrän mittaaminen laitteilla on uusi asia, on unta seurattu ja unipäiväkirjoja pidetty jo pitkään.

Keräämme kokemuksia ja muistoja nukkumiseen liittyvistä tavoista. Kerro meille, miten olet nukkunut elämäsi eri vaiheissa, ja miten teillä nyt nukutaan. Olemme kiinnostuneita juuri sinun tarinastasi. 

Vastaa 27.10.2025 mennessä ja voita kirjapalkintoja!

Keruun järjestävät Suomalaisen Kirjallisuuden Seura ja SLEAC (Helsingin yliopisto) sekä Vanhemmuuden yövuoro (Jyväskylän yliopisto) -tutkimushankkeet. Vastaukset arkistoidaan SKS:n arkistoon, sähköisinä saapuneet myös Tietoarkistoon. Tiedotamme keruun tuloksista keväällä 2026 ja arvomme kaikkien vastaajien kesken kirjapalkintoja.

Voit käyttää apuna seuraavia kysymyksiä:

  • Miten olet elämäsi aikana nukkunut?  Millaisia ovat ihanimmat – ja toisaalta kauheimmat – nukkumismuistosi?
  • Mitä muistat nukkumisesta lapsuudessasi? Nukuttivatko vanhempasi tai muu aikuinen sinut, vai menitkö itse nukkumaan? Entä, miten nukuit nuoruudessasi?
  • Oletko nukkunut elämäsi aikana yksin, toisen kanssa vai isommalla porukalla? Vai nukutko mieluiten – tai tahtomattasi – yksin?
  • Minkälainen nukkuja olet ollut? Oletko nukahtanut helposti, heräillyt, pyörinyt tai kävellyt unissasi?
  • Millaisia iltarutiineja sinulla on ollut? Mikä on auttanut sinua nukahtamaan? Mitä teet, jos heräät yöllä?
  • Millaisissa paikoissa olet nukkunut? Oletko nukkunut esimerkiksi päiväkodissa, lastensuojeluyksikössä, leireillä, mummolassa, ulkona, seurustelukumppanin luona, töissä tai työmatkalla? Mikä on oudoin, hassuin tai paras paikka, missä olet nukkunut?
  • Oletko mielestäsi hyvä vai huono nukkuja? Onko tämä muuttunut elämäsi aikana? Entä heräätkö usein “väärällä jalalla” tai väärään aikaan?
  • Onko nukkumisesta ja unesta puhuminen muuttunut ajan saatossa lähipiirissäsi tai laajemmin Suomessa?

Vastausohjeet ja lisätietoja

Voit kirjoittaa vapaasti ja omalla tyylilläsi. Tekstien pituutta ei ole rajoitettu. Otamme vastaan myös valokuvia, äänitteitä, aikaisempia muistelutekstejä ja haastatteluita. Lähetä vain sellaista aineistoa, jonka lähettämiseen sinulla on oikeus tai lupa.

Kirjoita vastaukseesi suostumuksesi siihen, että lähettämäsi aineisto arkistoidaan nimellä tai nimimerkillä SKS:n arkistoon ja, että aineiston saa luovuttaa Tietoarkistoon käsiteltäväksi ja luovutettavaksi tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Kyllä voit. Jos lähetät vastauksen postitse tai liitetiedostona, kirjoita vastaukseesi nimesi tai nimimerkkisi, yhteystiedot, syntymäaika ja ammatti. Yhteystiedot pyydämme kirjoittamaan eri sivulle kuin varsinaisen vastauksen. Merkitse kuoreen tunnus ”Ystävyys”. Liitä mukaan lupa lähettämäsi aineiston arkistoimiseen SKS:n arkistoon nimellä tai nimimerkillä sekä yhteys- ja taustatiedot – voit käyttää liitteenä olevaa lomaketta.

Otamme vastaan aineistoja perinteen ja kirjallisuuden alalta. Aineistojen luovuttamisesta arkistoomme voit lukea lisää täältä.

Aineistojemme käytöstä voit lukea lisää arkiston käyttösäännöstä.

Kyllä. Voit ladata esitteen tästä (PDF)

Haluatko tietää keruusta lisää? Ota yhteyttä SKS:n arkistoon!

Keruut

Arkisto

+358 201 131 240


Kuva: Museovirasto