Ihmeidentekijät messuamassa

Pakkaan laukkujani Frankfurtin kirjamessuille iloisen odotuksen vallassa. Tiedän, että edessä on työvuoden kiistaton kohokohta, maailman kirja-ammattilaisten kohtaaminen. Pitkään valmisteilla olleet asiat etenevät messuilla, kun tavataan sähköpostin päässä olevat kaukaiset kollegat ihan nokikkain.

Messujen aikana tehdään harvoin suuria kauppoja. Jatkuva yhteydenpito on muuttunut niin helpoksi, että jättilästiedostot lennähtelevät dropboxeihinsa kellon ja vuoden ympäri. Mutta kun hallit kuhisevat kirjannälkäisiä kustantajia, messuilla tapahtuu myös ihmeitä. Viisi vuotta sitten Otavan ansiokas foreign rights manager Eila Mellin eli Frankfurtissa hektisiä hetkiä. Hänen messupöytänsä vieressä oli jonoksi asti ulkomaisia kustantajia, jotka hokivat yhtä suomenkielistä sanaa: Tota, Tota, Tota… Ja totta tosiaan! Messujen aikana ja muutamana lähiviikkona Riikka Pulkkisen romaani Totta myytiin kymmenkuntaan maahan. Nuorta Pulkkista verrattiin Joyce Carol Oatesiin; tähti oli syttynyt.

FILIn pitkään valmistelemasta Finnland. Cool. -hankkeesta on nyt vuosi, on tarkastuspisteen ja pysähdyksen paikka: Mikä kirjaviennissä on vuoden aikana muuttunut? Saavutettiinko tavoitteet?

On erityinen ilo olla FILIn tuore johtaja juuri nyt, kun suomalaisten kiinnostus kirjavientiä kohtaan on aktiivista, on sitten kyse kirjailijoista, kustantajista, kulttuuritoimijoista, virkamiehistä tai lukijoista. Ulkomaisten kustantajien työ menestyvien suomalaisten kauno- ja tietokirjojen löytämiseksi listoilleen on koko ajan käynnissä. Iso kasa lasten- ja nuortenkirjoja on myyty maailmalle Kiinaa myöten. Ulkomaisten kustannussopimusten määrä on kasvanut, rahavirrat ovat uudella tasolla. Suomen kirjallisuus on ottanut paikkansa maailmankirjallisuuden luonnollisena osana.

Lempinaapurimme ruotsalaiset ihmettelivät jo messujen aikana, että kylläpäs Suomi hoiti homman hienosti, että ei olisi uskonut…! Muut pohjoismaat ovatkin Finnland. Cool.:in innoittamina vakavasti hakemassa messujen teemamaan asemaa. Norja on jo jättänyt hakemuksensa vuodeksi 2019 ja Ruotsi pohtii ääneen kirjavientinsä tulevaisuutta dekkaribuumin jälkeen.

Frankfurtin kirjamessujen johtaja Juergen Boos, yksi kirja-alan merkittävimmistä kansainvälisistä vaikuttajista, oli FILIn läheinen yhteistyökumppani hankkeen ajan. Boos tykkäsi niin kovasti suomalaisten napakasta työskentelytavasta, että osallistui äskettäisiin Turun kirjamessuihinkin. Monia teemamaita nähneenä hän muistuttaa momentumista, joka Suomella nyt on: Ikkunat maailmalle on avattu, potkaistaan ne nyt selkosenselälleen. Nyt tarvitaan uusia avauksia, suomalaisten kirjojen näkyvyyttä kirjamaailman keskuksissa, myyjiä ja myyntityötä.

Kansainvälisyyteen kasvanut aktiivinen kirjailijakunta haluaa ja ansaitsee maailmanlaajuisen lukijakunnan ja kirjoittamisestaan toimeentulon. FILI kouluttaa kääntäjiä, koplaa ja vinkkaa, avustaa oikeuksien myyjiä, sparraa, fiksaa, neuvoo. FILI auttaa ihmeitä tapahtumaan, rakentaa suomalaiselle kirjallisuudelle valtatietä maailmalle.

Leena Majander-Reenpää

Leena Majander-Reenpää on Kirjallisuuden vientikeskus FILIn entinen johtaja.

Uutiset ja puheenaiheet

25.6.2024 - Uutiset

Uusi kokoomateos tutkii Suomen ja Namibian suhteen pitkää historiaa antikolonialistisesta näkökulmasta

21.6.2024 - Uutiset

Uutuuskirja: Nykyisin suositut naisten elämäkerrat ovat jatkumoa jo 1700-luvulla kerrotuille varhaisten naisten tarinoille

Placeholder image
20.6.2024 - Blogi

Tekstit meissä ja ympärillämme