Kun uni ei tule – Kerro SKS:lle, miten unettomuus vaikuttaa elämääsi
Kärsitkö sinä uniongelmista? Suomalaisen Kirjallisuuden Seura toivoo nyt kirjoituksia ja päiväkirjoja unettomuuskokemuksista.
Huolet, kivut, puolison kuorsaaminen, vastasyntyneen itku, täysikuu, vaihdevuodet, aikaero. Nämä kaikki valvottavat, joskus taas uniongelmaan ei ole mitään syytä. Noin kolmannes väestöstä kärsii joskus uniongelmista ja pitkäaikaisesta unettomuudestakin lähes joka kymmenes. Viime vuosikymmenten aikana unettomuus on lisääntynyt etenkin työtätekevällä väestöllä.
Uniongelmat voivat ilmetä nukahtamisvaikeutena tai toistuvina yöllisinä heräämisinä. Nukahtamista ei helpota pohdinta univajeen vaikutuksesta terveyteen tai seuraavan päivän suorituksiin. Niin terveydenhuolto kuin iltapäivälehdet tarjoavat tukea uniongelmaiselle. Apukeinojen laaja kirjo vaihtelee laventeliöljystä lääkkeisiin ja huoneen tuulettamisesta hypnoosiin.
Kerro meille omista unettomuuskokemuksistasi! Voit kirjoittaa vastauksesi myös päiväkirjan muotoon. Kuvaile esimerkiksi sitä, miten unettomuutesi ilmenee ja kuinka se vaikuttaa elämääsi. Mitä teet, kun et saa unta? Entä millaisia keinoja olet käyttänyt univaikeuksiesi hoitoon? Voit kertoa myös suhtautumisestasi talvi- ja kesäaikaan siirtymiseen tai siitä, miten läheisesi tai kollegat ovat suhtautuneet uniongelmiisi.
Kun uni ei tule -keruun järjestää Suomalaisen Kirjallisuuden Seura. Vastausaikaa on 5.4.2024 saakka. Vastaukset arkistoidaan SKS:n arkistoon ja Tietoarkistoon.
Tiedotamme keruun tuloksista syksyllä 2024 ja arvomme kaikkien vastaajien kesken kirjapalkintoja.
Lisätietoja: SKS:n arkisto, p. 020 131 240, keruu@finlit.fi