Vanhemmat ja kolme lasta olohuoneessa. 1960-luku. Jällivaara, Pohjois-Ruotsi.

Millaista oli ruotsinsuomalainen lapsuus? Suuren muuttoliikkeen lasten ja nuorten tarinat kiinnostavat nyt tutkijoita

Vanhemmat ja kolme lasta olohuoneessa. 1960-luku. Jällivaara, Pohjois-Ruotsi.
Esko Sonkamuotkan perhe Jällivaarassa 1963. Kuva: JOKA Journalistinen kuva-arkisto, Kaleva.

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, Svenska litteratursällskapet i Finland ja historiantutkija Tuomas Laine-Frigren keräävät nyt muistoja Suomesta Ruotsiin suuntautuneen suuren muuttoliikkeen aikana lapsuuttaan ja nuoruuttaan eläneiltä. Kerro omat kokemuksesi!

Muutitko sinä lapsena Ruotsiin? Synnyitkö Ruotsissa suomalaiseen perheeseen? Muutitko perheesi mukana takaisin Suomeen? Vai kasvoitko aikuiseksi Ruotsissa suomalaistaustaisena nuorena?

Vuosina 1950–1990 yli puoli miljoonaa suomalaista muutti Ruotsiin. Samana aikana lähes 340 000 palasi takaisin. Ruotsinsuomalaisten ensimmäisen sukupolven tarinoita on tuotu esille enemmän, nyt on seuraavien sukupolvien vuoro. Lasten ja nuorten kokemukset saattoivat olla hyvinkin erilaisia kuin heidän vanhempiensa.

Keräämme nyt muistoja ja kokemuksia suuren muuttoliikkeen lapsilta ja nuorilta. Kerro meille, millaista elämä Ruotsissa suomalaistaustaisena nuorena oli. Miten sinuun ja perheeseesi suhtauduttiin ja miten sopeutuminen onnistui? Koitko juurettomuutta? Jos perheesi muutti Suomeen, kerro miltä muutto tuntui. Koetko olevasi suomalainen, ruotsalainen tai ruotsinsuomalainen – vai jotakin muuta? Miten ruotsinsuomalainen lapsuus on vaikuttanut sinuun?

Suuren muuttoliikkeen lapset ja nuoret -keruun järjestävät Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, Svenska litteratursällskapet i Finland ja historiantutkija Tuomas Laine-Frigren. Vastausaikaa on 31.5.2024 saakka. Suomenkieliset vastaukset arkistoidaan SKS:n arkistoon ja ruotsinkieliset SLS:n arkistoon. Tiedotamme keruun tuloksista syksyllä 2024 ja arvomme kaikkien vastaajien kesken kirjapalkintoja.

Lisätietoja

Tuomas Laine-Frigren

Keruut

Arkisto

+358 201 131 240

Mitä mieltä olit tästä jutusta?

Kiitos vastauksestasi!
Kiitos vastauksestasi.

Mitä mieltä olit tästä jutusta – Herättää kysymyksiä

Kerro meille ajatuksistasi

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Kiitos vastauksestasi

Vastaa muistitietokeruisiin

Pyöräillään!

Kerro meille ajatuksiasi ja muistojasi polkupyöräilystä ja ole mukana tallentamassa pyöräilyn historiaa. Vastaa 28.2.2026 mennessä ja voita kirjapalkintoja!

Miten Teillä nukuttiin?

Keräämme kokemuksia ja muistoja nukkumiseen liittyvistä tavoista. Kerro meille, miten olet nukkunut elämäsi eri vaiheissa, ja miten teillä nyt nukutaan.

Mistä tunnet sä ystävän?

Kerro meille ajatuksiasi ja kokemuksiasi ystävyydestä. Vastaa 15.8.2025 mennessä ja voita kirjapalkintoja!

Nuori nainen ja mies katsovat ja kuuntelevat iäkästä naista, jolla on kirja edessään avattuna pöydälle.

Vanhuus monin silmin

Kerro meille, millaisia ajatuksia sinulla on vanhuudesta! Vastaa 31.10. mennessä. Arvomme kaikkien kirjoituksensa lähettäneiden kesken kirjapalkintoja.

Akvarellimaalaus. Lintuja sinisellä taivaalla ja istumassa puhelinlangalla.

Kuultava tulevaisuus

Kerro meille, missä on mieleesi jäänyt äänimaisema, miksi se on sinulle tärkeä tai miksi olet kiinnittänyt siihen huomiota. Entä millainen on tulevaisuuden äänimaisema? Vastaa 30.4.2025 mennessä. Arvomme vastaajien kesken kirja- ja äänitepalkintoja.

Nainen turkoosissa uimapuvussa hymyilee kameralle avannosta ja pitää kiinni puutikkaista. Avannon vasemmalla reunalla palaa kynttilälyhty.

Luonnonvesiuinti

Kerro meille luonnonvesissä uimiseen liittyvistä kokemuksistasi! Vastausaikaa on 15.8.2025 asti. Arvomme kaikkien vastaajien kesken kirjapalkintoja.

Ihmisiä lukemassa pöytien äärellä kirjastossa.

Itsenäisen Suomen tieteen historia

Vastausaikaa jatkettu vuoden 2024 loppuun! Tieteentekijä! Kerro elämästäsi ja ympäristöstäsi tieteen ja tutkimuksen maailmassa 31.12.2024 mennessä. Keruu on osa laajempaa Itsenäisen Suomen tieteen historia -hanketta.

Uutiset ja puheenaiheet

25.4.2025 - Blogi

Lukemisen puutteen huolesta toimintaan 

24.4.2025 - Blogi

Ihmisen kaikkein paras ystävä

23.4.2025 - Uutiset 1

FM Hanna Väisänen SKS:n kirjastoon kirjastosihteeriksi