SKS julkaisee kymmeniä tuhansia aiemmin julkaisemattomia kansanperinteen aineistoja avoimesti verkossa
Suomalaisen Kirjallisuuden Seura avaa joulukuussa lähes 90 000 suullisen perinteen tekstiä vapaasti käytettäväksi verkossa. Julkaisemattomien runojen kokoelma täydentää Suomen Kansan Vanhat Runot -kokoelmaa ja sisältää osittain sen kanssa päällekkäistä, tarkistamatonta ja toimittamatonta aineistoa.
Julkaisemattomilla runoilla (JR) tarkoitetaan SKS:n arkistossa olevaa kortistomuotoista kokonaisuutta, johon aikanaan kopioitiin arkiston kokoelmista sellaisia runoja, jotka eivät sisältyneet Suomen Kansan Vanhat Runot -julkaisuun. JR-kokoelmaa alettiin laatia 1960-luvulla SKVR-kirjasarjan täydennykseksi tutkijoita varten. Se sisältää kirjasarjasta eri syistä, esimerkiksi runsaan seksuaalisanaston vuoksi pois jätettyä sekä myöhemmin tallennettua kansanrunoaineistoa. Lisäksi mukana on jonkin verran muita lajeja, kuten riimillisiä lauluja, arkkiveisuja, luonnonäänten jäljittelyitä, itkuvirsiä ja jopa muutamia saamelaisia joikuja.
Toisin kuin painettua aineistoa, JR-aineistoa ei ole toimitettu tai tarkistettu. JR-aineistoa ei ole editoitu tieteelliseksi korpukseksi kuten SKVR on, joten metatiedot ja tekstit ovat pääosin tarkistamatta. JR-aineiston hakuominaisuudet rajoittuvat sana- ja metatietohakuihin tekstisisällön, tallennusajan, kerääjän, paikkakunnan ja signumin mukaan. Aiheenmukainen kortisto on käytettävissä SKS:n arkistossa.
”Nyt verkkoon avattu julkaisemattomien runojen aineisto avaa uudenlaiset mahdollisuudet kansanperinteen käytölle yksistään sen vuoksi, että siinä yhdistyvät vanha ja uusi. Jokainen löytää JR-aineistosta itselleen, omasta arjestaan tuttua folklorea. Koska JR-aineisto on raakadataa eli esimerkiksi lyhennyksiä ei ole avattu ja säkeen sisäiset korjausmerkinnät on kirjoitettu osaksi sanoja, antaa se samalla mahdollisuuden ymmärtää aineistojen synty- ja arkistointihistoriaa paremmin”, kuvaa SKS:n kehittämispäällikkö Eija Stark.
Lisätietoja
Maria Niku
asiantuntija, digitaaliset editiot
Tiedekustantamo
maria.niku@finlit.fi+358 40 779 1655
Lue lisää Mariasta