Suomen suurimman käsikirjoituskilpailun loppukilpailijat on valittu
Valkokangas-käsikirjoituskilpailun viidessä loppukilpailuun valitussa elokuvakäsikirjoituksessa käsitellään muun muassa aikuistumisen ja identiteetin kipeyttä, sotaan liittyviä uhkia ja henkilökohtaisia valintoja sekä elämän merkityksellisyyttä matkalla kohti vääjäämätöntä.
Suomalaisen Kirjallisuuden Seura (SKS) on julkistanut Valkokangas-elokuvakäsikirjoituskilpailun loppukilpailijat. Loppukilpailuun pääsivät seuraavat kilpailutyöt: Juhani Koivumäen ja Henri Waltter Rehnströmin Valinta, Milla Pelkosen Teknobuumi, Aarni Pieskin Ánde, Toni Saarisen Katoama ja Harri Veistisen Valo saa odottaa.
Loppukilpailijoille maksetaan 10 000 euroa käsikirjoituksen jatkokehittelyyn kevään 2025 aikana. Loppukilpailun tulokset julkistetaan 12.5.2025. Kyseessä on yksi Suomen suurimmista kulttuuripalkinnoista: pääpalkinnon arvo on 46 000 euroa ja palkintojen yhteisarvo 101 000 euroa.
”Kilpailu on tähän asti toteutettu täysin anonyymisti. Viiden loppukilpailuun valitun kilpailutyön tekijät selvisivät tuomaristolle vasta valinnan jälkeen. Loppukilpailuun päässeet kehittävät käsikirjoitustaan eteenpäin kevään aikana. Heille tarjotaan myös mahdollisuus käyttää dramaturgin apua”, toteaa kilpailun tuomariston puheenjohtaja, tuottaja Rimbo Salomaa.
Kilpailu keräsi suuren osallistujamäärän: määräaikaan mennessä siihen osallistui 641 kilpailutyötä. Elokuva-alan ja kirjoittamisen ammattilaisista koostuvan esiraadin työn pohjalta loppukilpailijat valitsi seitsenhenkinen tuomaristo, johon kuuluivat Solar Filmsin tuottaja Rimbo Salomaa (tuomariston puheenjohtaja), MTV:n ohjelmahankkija Karoliina Kivijärvi, Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran viestintäjohtaja Kati Mikkola, Nordisk Filmin elokuvalevityksen johtaja Katarina Nyman, Yle Draaman elokuvatiimin vetäjä ja kotimaisen elokuvan tilaaja Elina Pohjola, ohjaaja Oskari Sipola sekä kirjailija Emmi-Liia Sjöholm.
Kilpailu oli avoin kaikille käsikirjoittamisesta kiinnostuneille, olivatpa he kokeneita ammattilaisia tai uusia kykyjä. Kilpailuun osallistuvien käsikirjoitusten tuli olla uusia, aiemmin esittelemättömiä ja suomenkielisiä.
Valkokangas-kilpailulla halutaan tukea suomenkielistä elokuvaa, ja se toteutetaan startup-sijoittaja Kim Väisäsen yksityisellä lahjoituksella. Kilpailu järjestetään joka toinen vuosi kymmenen vuoden ajan.
Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran toiminnassa kilpailu on osa pitkää jatkumoa. Seuran ensimmäisen näytelmäkilpailun vuonna 1858 voitti tuolloin vielä tuntematon Aleksis Kivi Kullervo-tragedialla. Tuolloin palkintosumman lahjoitti kauppias Nikolai Kiseleff.
Loppukilpailuun valitut kilpailutyöt, tuomariston perustelut ja käsikirjoitusten tekijät
Juhani Koivumäki ja Henri Waltter Rehnström: Valinta
Valinta on historiallinen draama, jonka aihe on polttavan ajankohtainen myös tänä päivänä. Suomen kuuluisimman aseistakieltäytyjän Arndt Pekurisen nimi elää, mutta hänen tarinansa ja erityisesti vakaumuksensa perustelut ovat suurelle yleisölle edelleen tuntemattomia. Taitavasti rakennettu Valinta paljastaa ihmisen legendan takana, samoin kuin heidät, joiden tiet ristesivät Pekurisen kanssa hänen matkallaan kohti kohtaloaan.
Valinta on Juhani Koivumäen ja Henri Waltter Rehnströmin kolmas yhteistyössä laadittu elokuvakäsikirjoitus. Syntyjään hämeenlinnalainen Juhani Koivumäki on helsinkiläinen elokuvataiteilija ja kuvataiteen ja teologian maisteri. Hänen tuoreimpiin elokuviinsa kuuluvat Toivo (2023) sekä Berliinin kansainvälisillä lyhytelokuvafestivaalilla esitetty Lupaa ettet muutu (2020). Tampereella syntynyt Henri Waltter Rehnström on valmistunut elokuva- ja tv-käsikirjoittajaksi Aalto-yliopistosta vuonna 2017 ja työskennellyt fiktioelokuvan, dokumenttielokuvan ja radiodraaman parissa. Hän on kirjoittanut muun muassa radiokuunnelman Viiri ja ollut yksi Jouko Aaltosen dokumentin Tunteiden temppelit käsikirjoittajista. Rehnström on toiminut myös elokuva- ja tv-kriitikkona.
Milla Pelkonen: Teknobuumi
Teknobuumi on väkevä, samastuttava ja riipaisevakin aikuistumisen kuvaus. Se kuvaa tunnistettavasti yläasteelle siirtymisen karuutta ja ulkopuolisuuden kokemuksia, mutta onnistuu käsittelemään aiheitaan raikkaalla tavalla. Teknobuumi tarjoilee monitasoisen tarinan kasvusta ja identiteetistä sekä pohtii sukupuolen ja yhteiskunnan normeja. Tarina sijoittuu vuoteen 1995, muttei typisty pelkäksi nostalgiatripiksi. Teknobuumi leikkii realistisen ja unenomaisen kerronnan välillä, jota vahvistaa konemusiikki sekä monipuoliset henkilöhahmot.
Milla Pelkonen on valmistunut elokuvaohjaajaksi Aalto-yliopiston elokuvataiteen laitokselta. Hän on ohjannut ja käsikirjoittanut lyhytelokuvia, kuunnelmia sekä kuunnelma- ja tv-sarjoja.
Aarni Pieski: Ánde
Ánde on herkkä, kaunis ja viiltävä tarina saamelaisesta transmiehestä, joka on muuttanut Helsinkiin paetakseen traumaattista äitisuhdetta ja Saamenmaan queerfobiaa. Jotain kuitenkin puuttuu. Elokuva on Ánden matka pohjoiseen, kohtaamaan menneisyyteensä, jotta voi katsoa tulevaan.
Aarni Pieski on saamelainen kirjoittaja, dramaturgi ja kuraattori. Hän opiskelee Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa dramaturgiaa ja näytelmän kirjoittamista.
Toni Saarinen: Katoama
Katoama on haikea ja samalla toivoa sisältävä dystopia maailmasta, jota me ihmiskuntana emme pystyneet pelastamaan. Samalla se on ajankohtainen allegoria siitä todellisuudesta, jossa liian monet tälläkin hetkellä elävät: katastrofeja pakenevan koko tulevaisuus joutuu katkolle, kun samalla muu maailma jatkaa elämäänsä. Mutta jos koko maapallon tulevaisuus on uhattuna, minne me silloin pakenemme? Katoama käsittelee päähenkilönsä tarinan kautta ihmisen universaalia tarvetta toivoa ja uskoa parempaan huomiseen.
Toni Saarinen on helsinkiläinen kirjailija ja kulttuurintutkija. Hän on intohimoinen tarinankertoja ja elokuvien suurkuluttaja. Siltikään hän ei ollut arvannut tekevänsä jonain päivänä elokuvakäsikirjoitusta.
Harri Veistinen: Valo saa odottaa
Valo saa odottaa on komedia elävistä, kuolleista ja kauniista sanoista omalle rakkaalle. Loputtomalta tuntuvan ajan rajallisuus ja elämän merkityksen mysteeri ovat vieneet henkilöhahmot elämän ja kuoleman välitilaan, joka todentuu heidän asuttamassaan kerrostalossa. Valo saa odottaa kuvaa elämän keveyttä tavalla, joka koskettaa ja samalla ravistelee – hymyillen koko matkan. Pitääkö kuolla, jotta ymmärtää elämän ja rakkauden arvon?
Harri Veistinen on ylöjärveläinen kirjailija ja televisio- sekä kuunnelmakäsikirjoittaja. Tärkeimpinä töinään hän pitää Venla-palkittua nuorisosarjaa Rakastuin mä luuseriin ja kirjaa Alienin muistelmat.
Lisätietoja
Rimbo Salomaa
Valkokangas-kilpailun tuomariston puheenjohtaja
rimbo.salomaa@gmail.com+358 40 5501 770
Kati Mikkola
viestintäjohtaja
Hallinto- ja talousosasto
kati.mikkola@finlit.fi+358 50 598 7501
Lue lisää Katista