Vesileikkejä, ihastumisia ja sulaa voita näkkileivällä – kesäleireiltä jäi ikuisia muistoja

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura keräsi muistitietoa kesäsiirtoloissa ja kesäleireillä olleilta. Saadut tarinat avaavat riemukkaan näkökulman Suomen suveen ja nuorisoon vaihtelevissa kenttäolosuhteissa.
SKS:n Kesäleirimuistot-muistitietokeruuseen osallistui 40 kirjoittajaa, tyttöjä enemmän kuin poikia. Lisäksi saatiin 84 valokuvaa. Kokemukset ulottuvat 1940-luvulta kuluvalle vuosikymmenelle, ja samastakin perheestä on isovanhempien ja lastenlasten muistoja. Leirien kestot vaihtelevat kuukausina mitatuista, täisaunaan päättyneistä kesäsiirtoloista nopeisiin päiväleiripyrähdyksiin. Kaikki maakunnat ovat edustettuina.
Oli oltu niin kunnan, seurakunnan, partion, urheiluseuran kuin firmankin järjestämällä leirillä. Yhteen keruuvastaukseen saattoi mahtua monenmoista leiritystä: esimerkiksi urapolku isän sotilasreppua kantavasta partiotytöstä leiriohjaajaksi ja leireille lähtijöiden äidiksi. Tai evakkotytön eteneminen savolaisesta lastensalista opettajaksi ja yhtiön kesäsiirtolan johtajaksi.
Olin siis alle 7-vuotias ja kaksivuotinen evakkoaika takana. Jouduin eroon siskostani, joka pääsi isojen lasten aittamajoitukseen ja minun petini oli tuvan lastensalissa, missä pienet itkivät ikäväänsä ja pissivät joukolla petiinsä. En muista sainko pidäteltyä itkuni, mutta pissini kuitenkin kyllä. – Sitten tuli onnenpotku! Isojen tyttöjen aitassa ilmeni tyhjä petipaikka. Arvatkaas kuka sen sai! Olisinko sittenkin ollut tippa silmässä aikuisten nähden? Siitä alkoi vauhdikas kesäsiirtolaelämä.
Nainen, s. 1940.
Jo leirille ilmoittautuminen ja valmistautuminen on ollut halki vuosikymmenten jännittävää ja toiveita täynnä. Pitemmän tai lyhyemmän menomatkan jälkeen oli arempienkin yritettävä noudattaa vastaanottajien ohjeita, tutustua muihin ja sopeutua tarkkaan päivärytmiin.
Eräänä päivänä minut vietiin bussien lähtöpaikalle, jossa opettaja sanoi sukunimen, jonka jälkeen mentiin bussiin. Opettaja takelteli sukunimeni kohdalla, ja se tuntui erityisen nololta. – Suuntana ”Hiekkaranta” Särkisalossa. Perillä luovutettiin matkalaukut opettajalle ja minä onneton jätin sinne vaihtoalushousuni. En uskaltanut pyytää niitä kuin vasta kahden viikon kuluttua.
Mies, s. 1952.
Tutustumisleikkinä kierrätimme vessapaperirullaa, josta piti ottaa niin monta palaa kuin mitä tarvitsee retkelle mukaan. Sitten kierrettiin ympäri rinkiä ja piti kertoa niin monta asiaa itsestään kuin mitä kädessä oli vessapaperia. Mitä 9-vuotiaalla oli itsestään kerrottavaa? Nainen, s. 1982.
Kaupungin mukavuuksiin tottuneelle ulkohuussi ja sähköttömyys saattoivat olla järkytyksiä. Maalaislapset ja kaupunkilaiset ihmettelivät toistensa varusteita ja puhetapaa. Toisaalta yhteinen leirikohtalo mukautti eri yhteiskuntaluokkia ja sukupuolia toimivaksi tilapäisyhteisöksi. Esiintyi myös monikielisyyttä ja -kulttuurisuutta, mukaan suostuneiden kirjeenvaihtokaverien ja kansainvälisten suurleirien muodossa. Kertomuksissa tuotiin esiin sekin, ettei maataloista juuri kesäleireille lähdetty tai edes päästetty, koska työleiriä oli kotioloissakin riittävästi. Joku taas varjeli leirilläkin yksityisyyttään, vaikka imi kokemuksia kaikin aistein.
Muistan vain pienen tumman harjateltan, jossa olin yksin. Ja aamuista sellainen muisto, että aamuaurinko lämmitti, teetä oli peltimukissa ja voi suli näkkileivän päälle. Maukasta! Nainen, s. 1966.
Köyhän perheen poikana oli aina mukava päästä viikoksi ilmaiseen Kivisaaren täyshoitolaan, jossa syötiin peräti viisi kertaa päivässä. Aamuisin sai uunituoreita sämpylöitä, jotka olivat niin hyviä, että niille perustettiin jopa oma Facebook-faniryhmä.
Mies, s. 1994.
Puuhia ja kepposia riitti. Karmaiseva huuto öiseltä lammelta karkotti Indiana Jonesinsa katsoneet suin päin pakosalle ”vanhalta uhripaikalta”, mutta huomenissa melu paljastui CD-soittimesta soitetuksi lapsikuoron lauluksi. Urheiluleirin pojat karkasivat puntikselle katsomaan tanssipaikan naisia, ja käryn käytyä tuli rangaistukseksi ”kovennettua” paahteessa seisomista lähes Tuntemattoman sotilaan tyyliin. Vesisotaa käytiin venein ja ämpärein, ja hankaintappi aiheutti haavoittumisen.
Odotettuja kohokohtia olivat vanhempien vierailut ja tietenkin päätösjuhla, joka teki kaikkiin vaikutuksen, olipa tilaisuus sitten teemaltaan hengellinen, taiteellinen tai urheilullinen. ”Elinan surma” esitettiin eräässä juhlassa jopa kolmella eri tyylilajilla, mistä alkoi teatteriharrastus. Leiriolympialaisten palkintona saadun valkoisen T-paidan arvoa taas nosti, että samanlaisen sai eräs ihastus. Kaikki eivät moista hempeilyä tunnustaneet.
Aikuisista en muista mitään, en potenut koti-ikävää. Ilmeisesti em. tyttöporukalla oli niin hauskaa keskenään, että kaikki oli hyvin. Poikia oli samoilla leireillä, mutta useimmat meidän mielestämme NIIN lapsellisia, että ei kannattanut vaivata päätään.
Nainen, s. 1966.
Uimme ja saunoimme. Kävelymatka kaupalle oli pitkä, mutta kaikki odotti sitä kovasti, koska sai ostettua karkkia. Discot oli ihan parhaimmat ja talon ullakolla juteltiin kummitusjuttuja. Ihania muistoja.
Nainen, s. 1968.
Suomalaisen Kirjallisuuden Seura järjesti Kesäleirimuistot-keruun 15.8.2023–15.3.2024. Vastaukset on arkistoitu SKS:n arkistoon ja ne arkistoidaan myös Tietoarkistoon.
Kiitämme lämpimästi kaikkia keruuseen osallistuneita! Vastaajien kesken on arvottu kirjapalkintoja.
Keruusta kertoo lisää

Mitä mieltä olit tästä jutusta?
Vastaa muistitietokeruisiin

Itsenäisen Suomen tieteen historia
Vastausaikaa jatkettu vuoden 2024 loppuun! Tieteentekijä! Kerro elämästäsi ja ympäristöstäsi tieteen ja tutkimuksen maailmassa 31.12.2024 mennessä. Keruu on osa laajempaa Itsenäisen Suomen tieteen historia -hanketta.
Lisätietoa ja vastauslomake

Luonnonvesiuinti
Kerro meille luonnonvesissä uimiseen liittyvistä kokemuksistasi! Vastausaikaa on 15.8.2025 asti. Arvomme kaikkien vastaajien kesken kirjapalkintoja.
Lisätietoa ja vastauslomake

Kuultava tulevaisuus
Kerro meille, missä on mieleesi jäänyt äänimaisema, miksi se on sinulle tärkeä tai miksi olet kiinnittänyt siihen huomiota. Entä millainen on tulevaisuuden äänimaisema? Vastaa 30.4.2025 mennessä. Arvomme vastaajien kesken kirja- ja äänitepalkintoja.
Lisätietoa ja vastauslomake

Vanhuus monin silmin
Huom! Vastausaikaa jatkettu. Kerro meille, millaisia ajatuksia sinulla on vanhuudesta! Vastaa 15.1.2026 mennessä. Arvomme kaikkien kirjoituksensa lähettäneiden kesken kirjapalkintoja.
Lisätietoa ja vastauslomake

Mistä tunnet sä ystävän?
Kerro meille ajatuksiasi ja kokemuksiasi ystävyydestä. Vastaa 15.8.2025 mennessä ja voita kirjapalkintoja!
Lisätietoa ja vastauslomake

Miten Teillä nukuttiin?
Keräämme kokemuksia ja muistoja nukkumiseen liittyvistä tavoista. Kerro meille, miten olet nukkunut elämäsi eri vaiheissa, ja miten teillä nyt nukutaan. Vastaa 27.10.2025 mennessä ja voita kirjapalkintoja!
Vastauslomake ja lisätietoa