Tuomas M. S.Lehtonen

pääsihteeriHallinto- ja talousosasto, Johtoryhmä+358 40 560 9879

Erikoisalueet

  • suullisen ja kirjallisen kulttuurin suhteet uuden ajan alun Itämeren alueella
  • keskiajan historia ja latinankielinen kirjallisuus
  • keskiajan ja uuden ajan alun historiankirjoitus
  • retoriikka ja poetiikka

Vastaan pääsihteerinä Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran johtamisesta ja toimintaedellytyksistä. Olen johtanut seuran tutkimustoimintaa ja useita Suomen Akatemian ja Nordforskin rahoittamia hankkeita ja tutkimusverkostoja ja osallistunut COST-toimintaan (European Cooperation in Science and Technology).

Akateeminen taustani on keskiajan tutkimuksessa ja toimin Euroopan historian dosenttina Helsingin yliopistossa. Väittelin filosofian tohtoriksi 1100- ja 1200 luvun latinankielistä satiirista runoutta käsittelevällä tutkimuksella 1996. Sittemmin olen tutkinut sattuman, fortunan ja kaitselmuksen käsitteitä 1000–1200-luvun historiankirjoituksessa sekä suullisen ja kirjallisen kulttuurin suhteita Itämeren alueella 1500- ja 1600-luvulla. Olen kirjoittanut suomalaisesta keskiajan ja uuden ajan alun kulttuurihistoriasta ja perehtynyt teoreettiseen keskusteluun retoriikasta, poetiikasta, kieliteoriasta, semiotiikasta ja folkloristiikasta.

Julkaisujani ovat yhdessä Lars Boje Mortensenin ja Alexandra Bergholmin kanssa toimitettu The Performance of Christian and Pagan Storyworlds. Non-Canonical Chapters of the History of Nordic Medieval Literature. Medieval Identities in Socio-Cultural Spaces. Turnhout: Brepols 2013 (448 s.), yhdessä Linda Kaljundin kanssa toimitettu Re-forming Texts, Music and Church Art in the Early Modern North. Amsterdam: Amsterdam University Press 2016 (482 s.), yhteismonografia Kati Kallio, Tuomas M. S. Lehtonen, Senni Timonen, Irma-Riitta Järvinen, Laulut ja kirjoitukset: suullinen ja kirjallinen kulttuuri uuden ajan alun Suomessa. Helsinki: SKS 2017 (624 s.) sekä yhdessä Kati Kallio, Anu Lahtinen ja Ilkka Leskelän kanssa toimitettu, Networks, poetics and multilingual society in the early-modern Baltic Sea region. Library of the Written Word. Brill (hyväksytty julkaistavaksi).

Minut on palkittu tiedonjulkistamisen valtionpalkinnolla 1998 ja 2006 ja Valoisa keskiaika -kunniamaininnalla 2006. Jyväskylän yliopisto promovoi minut kunniatohtoriksi 2016.
Tasavallan presidentti myönsi minulle professorin arvonimen 19.12.2019.

Vähäisiä lisiä- blogin tunnus

blogikirjoituksia

Uutiset ja puheenaiheet

14.6.2024 - Blogi

Kansatieteilijä Tyyni Vahterin Karjala

10.6.2024 - Uutiset 1

Miten Suomi asutettiin? Tuore historiateos kertoo Suomen rakentamisen tarinan Ylä-Savon asutushistoriasta käsin

4.6.2024 - Uutiset

SKS:n Finna yhdistää nyt Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran arkisto- ja kirjastoaineistot