Juhannusmuistoja läheltä ja kaukaa

Juhannus tuo mieleen rakkaita, mieleenpainuvia ja hullunkurisia kesämuistoja. Lähestyvän juhlan kunniaksi Suomen kieltä edistyneille -kurssin monikulttuurinen opiskelijaryhmä intoutui muistelemaan keskikesän viettoa niin Suomessa kuin maailmalla.

SKS:n Juhlakalenterin kuvitusta. Kuva: Hanna Ruusulampi, SKS 2020.

Keskikesän viettoa Venäjällä ja Brasiliassa

Venäjälläkin kesapäivänseisauksen aikana vietetään perinteistä slaavilaista juhlaa Ivan Kupala, joka on täynnä taikoja ja uskomuksia. Tunnetuin juhlaan liittyvä legenda on sananjalan kukkiminen. Kukinta tapahtuu vain kerran vuodessa kesapäivänseisauksen aikana. Hetkeksi maa avautuu ja näyttää kätkettyjä aarteita ohikulkijalle. Uskomuksien mukaan sanajalka ja muut saniaiset ovat taikakukkia. Jos Ivan Kupalan yönä istuu kauan sananjalan vieressä, saa tietoa kasvien parannusominaisuuksista. Sanajalan kukan avulla voi avata kaikki lukot ja kahleet.

Ivan Kupalan juhlassa oli tapana hypätä tulen yli, koska ihmiset uskoivat, että se antaa terveyttä. Uinti alasti joessa ja järvessä oli yleistä samoista syistä. Nuoret naiset tekivät kukkaseppeleitä ja laskivat ne joen veteen. Jos seppele uppoaa tai tarttuu rantaan, nainen ei mene naimisiin tänä vuonna. Jos seppele kelluu virtaa pitkin, tämä on hyvä merkki, ja nainen menee naimisiin tänä vuonna. Myös kynttilöitä asetettiin seppeleen päälle, ja jos kynttilä palaa pitkään – pysyt terveenä.

Brasiliassa vietetään myös juhannusta, mutta juhlalla on eri nimi: Festa Junina – Kesäkuun juhla. Koska Brasilia on katolilainen maa, kesäkuussa on kolme eri pyhäpäivää. 13 kesäkuuta on Pyhimys Antônion päivä. Jos haluat löytää puolison, sinun täytyy rukoilla Pyhimys Antoniota ja tehdä myös taikoja hänelle. 29 kesäkuutta vietetään Pyhimys Pedroa ja 24 kesäkuuta on Pyhimys Joãon päivä, yleensä poltetaan kokko tänä päivänä tai viikonloppuna. Juhlissa on musiikkia ja perinteinen tanssi “quadrilha”, jossa käytetään maaseudun vaatteita, eli vanhat, ruudulliset ja repeytyneet vaatteet, se on todella hauska tanssia. Syödään maissia, kakkua, maapähkinää, makeaa riisiä ja juodaan “quentão”, se on perinteinen kuuma juoma, joka on valmistettu inkivääristä, kanelista ja viinistä.

Suomalaisia kummallisuuksia

Ensimmäinen juhannukseni Suomessa vietin ystävien luona, heidän kesämökillä. Oli hauskaa katsoa, miten suomalaiset viettävät juhannusta. Minusta oli outoa, kun ihmiset saunoivat koko päivän aamusta iltaan ja välillä grillaavat ja juovat olutta.

Minusta oli vähän outoa, että juhannuksen aikana on niin paljon ihmisiä meren rannalla ilman vaatteita alasti. Mutta nyt minusta se on todella tavallinen tilanne.

Muistan muutamia juhannuksia, joita olen Suomessa viettänyt. Yleensä niihin kuuluu kokon poltto, jos ei ole liian kuivaa, veneily järvellä, saunominen, hyttyset, viini ja rentoutuminen. Seuraavana päivänä muistan, että uutisista kuuntelimme, paljonko oli hukkuneita. Tämä oli minusta outoa.

On outoa mennä saunaan kuumana päivänä, mutta Suomessa on kylmempää. Juhannus on kaikkein mukavin juhla!

Ensimmäinen juhannus Suomessa

Olin teini-ikäinen, kun vietin ensimmäistä juhannusta Suomessa turistina. Me olimme leirintäalueella Savonlinnan lähellä. Se oli harvinainen matka meidän suomalaisten sukulaisten kanssa. Suuri kasa risuja laitettiin lautalle veden pinnalle ja sytytettiin tuleen. Siitä tuli juhannuskokko. Valvoimme pitkään serkkujen kanssa tuona yönä. Vanhempamme olivat jossakin lähellä, kun me leikimme ja juoksimme isolla lasten porukalla mutkaisilla poluilla pienien järvien välissä. Mäntyjen oudot muodot lyhtyjen ja tulen valossa loivat erityisen tunteen kuin saduissa. Sen takia ensimmäinen juhannus Suomessa näytti minusta todella taianomaiselta.

Muistan ikuisesti ensimmäisen juhannukseni. Se oli vuonna 2003, kun me muutimme mieheni kanssa Pietarista Suomeen ja kuukauden työn jälkeen saimme ensimmäinen palkan juuri ennen juhannusta. Työkaverit kutsuivat meidät juhlimaan mökille ja siellä oli sauna, grilli ja tietysti kokko. Kun mieheni ystävänsä kanssa polttivat kokkoa, yhtäkkiä miehen kenkä myös syttyi tuleen. Hän valitti ja kertoi, että kengät olivat rakas muisto, koska hän oli ostanut ne ensimmäisellä palkallaan Venäjällä. Kaikki nauroivat, että nyt kun hän sai ensimmäisen palkkansa Suomessa, hänen pitää ostaa uudet kengät!

Hyvää juhannusta ja kesää! Kuva: Hanna Ruusulampi, SKS 2020.

Kommentoi ja keskustele

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia.

Minna Sorri

Minna Sorri on suomi toisena kielenä opettaja. Hän opettaa suomen kieltä ja suomalaista kulttuurisia Suomen kieltä edistyneille -koulutuksessa, jota järjestää Ekami Consulting Oy. Koulutus on tarkoitettu maahanmuuttajalle, joka tarvitsee hyvää kielitaitoa työllistyäkseen tai opiskellakseen korkeakoulussa. Minna Sorri on tehnyt yhdessä Juha Nirkon kanssa käsikirjoituksen ja oppimistehtävät SKS:n Juhlakalenteriin.

Vähäisiä lisiä- blogin tunnus

Minna Sorrin blogikirjoituksia

Uutiset ja puheenaiheet

25.6.2024 - Uutiset

Uusi kokoomateos tutkii Suomen ja Namibian suhteen pitkää historiaa antikolonialistisesta näkökulmasta

21.6.2024 - Uutiset

Uutuuskirja: Nykyisin suositut naisten elämäkerrat ovat jatkumoa jo 1700-luvulla kerrotuille varhaisten naisten tarinoille

Placeholder image
20.6.2024 - Blogi

Tekstit meissä ja ympärillämme