Kansanperinteen tutkijoita kiinnostavat nyt meemit, videopelit ja digikauhu – Tärkeä perusteos opastaa nykykulttuurin ilmiöiden tutkimukseen
Kansanperinne 2.0 on ensimmäinen suomenkielinen yleisesitys nykyajan hybridisestä kansanperinteestä, joka yhdistelee sulavasti itse tehtyä ammattimaisen tuotannon kanssa ja tekee kansainvälisestä yksilöllistä ja paikallista. Esimerkiksi somevideoita, digikauhua ja videopelaamista voi tarkastella folklorena.
Aiemmin suullisesti ja paikallisesti välittynyt folklore on päivittynyt digitaaliseen aikaan. Kansanperinne 2.0 on analyyttinen yleisesitys nykyajan folkloresta, perinteenä välittyvästä omaehtoisesta kulttuurista, joka on kiinteässä suhteessa paitsi omiin yhteisöihin ja identiteetteihin, myös maailman tapahtumiin, kansainväliseen populaarikulttuuriin, kaupalliseen tuotantoon ja teknologiaan.
”Nettiaikaan päivittynyt kansanperinne on multimodaalista ja välittyy digitaalisena salamannopeasti maailman äärestä toiseen. Paikallisen sisällön rinnalla ja sijasta se hyödyntää ylikansallista populaarikulttuuria ja kommentoi maailmanpolitiikkaa: kotitietokoneella on helppo poimia oman itseilmaisun osaksi paloja vaikkapa uutislähetyksistä tai kaupallisista TV-sarjoista.”
Teos avaa nykykulttuurille ominaisia ilmiöitä ja itseilmaisun ja osallistumisen tapoja kuten internetmeemejä, rap-musiikkia, videopelejä, metsäjoogaa ja internetin kauhukertomuksia eli creepypastaa. Samalla se tarkastelee, kuinka kaupallinen ja omaehtoinen, globaali ja paikallinen sekä kulttuurinen ja yksilöllinen limittyvät toisiinsa. Kuinka kulttuuriset aihelmat kiertävät käyttäjältä toiselle ja millaisia omistajuuskysymyksiä niihin liittyy?
Teos on ensimmäinen suomenkielinen kirja, joka luotaa folkloren ja kansanperinteen nykyaikaisia muotoja internetin vaikutuspiirissä. Tuikitärkeä perusteos tuo yhteen kulttuuri-ilmiöiden tarkastelun keskeiset tutkimuskäsitteet, -näkökulmat ja teemat. Kirja on kaivattu yleisesitys niille, joille populaari- ja verkkokulttuurin kentät eivät vielä ole tuttuja, mutta tarjoaa myös syvempiä näkökulmia meeminsä ja TikTokinsa jo tunteville.
Teoksen kirjoittajat ovat folkloristiikan ja kulttuurin tutkijoita.
Kaarina Koski ja Tuomas Hovi (toim.)
Kansanperinne 2.0. Sukelluksia 2000-luvun vernakulaariin kulttuuriin
ISBN 978-951-858-602-2
Tietolipas 279
SKS 2023
Sisällysluettelo
Ilmestynyt.
Lisätietoja, arvostelukappaleet ja haastattelupyynnöt
Kirjojen arvostelukappaleet ja kirjailijoiden haastattelupyynnöt
vapaakappaleet@finlit.fiMitä mieltä olit tästä jutusta?
Tuoreita tiedekirjoja
Kirjailijapoetiikat: Poetiikan näkökulmia kirjailijoiden tuotantoon
Toimittaneet Saija Isomaa, Samuli Björninen, Mari Hatavara ja Nanny Jolma
Lue lisää
Colonial Aspects of Finnish-Namibian Relations, 187o–1990: Cultural Change, Endurance and Resistance
Toimittaneet Leila Koivunen ja Raita Merivirta
Lue lisää
Henkilöhistoria ja varhaismoderni aika
Toimittaneet Jenni lares, Raisa Maria Toivo ja Mari Välimäki
Lue lisää
Henkinen muuri – Suomalaisvenäläiset kirjallisuussuhteet 1800–1930
Toimittanut Tomi Huttunen
Lue lisää
Sociolinguistic Variation in Urban Linguistic Landscapes
Toimittaneet Sofie Henricson, Väinö Syrjälä, Carla Bagna ja Martina Bellinzona
Lue lisää
Kehitysyhteistyön mieli ja mielettömyys – Suomalaiset Apumaassa 1965–2000
Jan Kuhanen, Kaisa Harju ja Markku Hokkanen
Lue lisää