Kansanperinteen tutkijoita kiinnostavat nyt meemit, videopelit ja digikauhu – Tärkeä perusteos opastaa nykykulttuurin ilmiöiden tutkimukseen

Kansanperinne 2.0 on ensimmäinen suomenkielinen yleisesitys nykyajan hybridisestä kansanperinteestä, joka yhdistelee sulavasti itse tehtyä ammattimaisen tuotannon kanssa ja tekee kansainvälisestä yksilöllistä ja paikallista. Esimerkiksi somevideoita, digikauhua ja videopelaamista voi tarkastella folklorena.

Aiemmin suullisesti ja paikallisesti välittynyt folklore on päivittynyt digitaaliseen aikaan. Kansanperinne 2.0 on analyyttinen yleisesitys nykyajan folkloresta, perinteenä välittyvästä omaehtoisesta kulttuurista, joka on kiinteässä suhteessa paitsi omiin yhteisöihin ja identiteetteihin, myös maailman tapahtumiin, kansainväliseen populaarikulttuuriin, kaupalliseen tuotantoon ja teknologiaan.

”Nettiaikaan päivittynyt kansanperinne on multimodaalista ja välittyy digitaalisena salamannopeasti maailman äärestä toiseen. Paikallisen sisällön rinnalla ja sijasta se hyödyntää ylikansallista populaarikulttuuria ja kommentoi maailmanpolitiikkaa: kotitietokoneella on helppo poimia oman itseilmaisun osaksi paloja vaikkapa uutislähetyksistä tai kaupallisista TV-sarjoista.”

Teos avaa nykykulttuurille ominaisia ilmiöitä ja itseilmaisun ja osallistumisen tapoja kuten internetmeemejä, rap-musiikkia, videopelejä, metsäjoogaa ja internetin kauhukertomuksia eli creepypastaa. Samalla se tarkastelee, kuinka kaupallinen ja omaehtoinen, globaali ja paikallinen sekä kulttuurinen ja yksilöllinen limittyvät toisiinsa. Kuinka kulttuuriset aihelmat kiertävät käyttäjältä toiselle ja millaisia omistajuuskysymyksiä niihin liittyy?

Teos on ensimmäinen suomenkielinen kirja, joka luotaa folkloren ja kansanperinteen nykyaikaisia muotoja internetin vaikutuspiirissä. Tuikitärkeä perusteos tuo yhteen kulttuuri-ilmiöiden tarkastelun keskeiset tutkimuskäsitteet, -näkökulmat ja teemat. Kirja on kaivattu yleisesitys niille, joille populaari- ja verkkokulttuurin kentät eivät vielä ole tuttuja, mutta tarjoaa myös syvempiä näkökulmia meeminsä ja TikTokinsa jo tunteville.

Teoksen kirjoittajat ovat folkloristiikan ja kulttuurin tutkijoita.

Kaarina Koski ja Tuomas Hovi (toim.)
Kansanperinne 2.0. Sukelluksia 2000-luvun vernakulaariin kulttuuriin
ISBN 978-951-858-602-2
Tietolipas 279
SKS 2023
Sisällysluettelo
Ilmestynyt.

Lisätietoja, arvostelukappaleet ja haastattelupyynnöt

Tiedekustantamo

Kirjaehdotukset ja tiedustelut

Kirjojen arvostelukappaleet ja kirjailijoiden haastattelupyynnöt

Tuoreita tiedekirjoja

Miten tutkia kohteliaisuutta? Käsityksiä suomalaisesta ja ranskalaisesta kohteliaisuudesta

Johanna Isosävi

Matkailunkestävä Suomi? Vastuullinen suunnittelu kulttuuri- ja luontoympäristöissä

Toimittanut Soile Veijola

Sävelten tyttäret – Säveltävät naiset Suomessa 1800-luvulta 1900-luvulle

Susanna Välimäki ja Nuppu Koivisto-Kaasik

Aseveljien tulkit – Jatkosodan monikielinen arki

Pekka Kujamäki

Kansanperinne 2.0 – Sukelluksia 2000-luvun vernakulaariin kulttuuriin

Toimittaneet Kaarina Koski ja Tuomas Hovi

Kansallisesta ylirajaiseen -kirjan kansi. Kannen kuvassa  henkilö nojaa eteenpäin kurottaen niin, että hänen oikea kätensä ja vasen jalkansa jäävät kuvan ulkopuolelle.

Kansallisesta ylirajaiseen – Kulttuuri, perinne ja kirjallisuus

Toimittaneet Niina Hämäläinen, Hanna Karhu ja Tuomas Martikainen

Uutiset ja puheenaiheet

1.12.2023 - Uutiset

Miksi sinä laihdutat? – Vastaa muistitietokeruuseen ja kerro kokemuksistasi

1.12.2023 - Uutiset

Merja Aholle Suomen kääntäjien ja tulkkien liiton hopeinen ansiomerkki

1.12.2023 - Uutiset

SKS:n kirjaston johtaja Heli Kautonen siirtyy Turun yliopiston kirjaston johtajaksi