Mistä Volter Kilven tuotanto tai Cheekin rap-lyriikat on tehty? Uutuuskirja esittelee kirjailijapoetiikan tutkimussuuntauksen
Kirjailijapoetiikat on ensimmäinen teos kirjailijapoetiikan tutkimuksesta. Teos esittelee tavan, jolla kirjailijoiden tuotannoista voi puhua kiinnostavasti liittäen ne aikalaisyhteiskuntaan ja kirjallisuushistoriaan menemättä kuitenkaan kirjailijoiden yksityiselämään.
Millaisia vaiheita Minna Canthin tuotannossa on, ja miten Cheekin rap rakentuu? Millä tavoilla ruotsalainen Jonas Hassen Khemiri esittää maahanmuuttajayhteisöjä, ja kuinka antiikin myyttejä hyödynnetään Nobel-palkitun yhdysvaltalaisen Louise Glückin runoudessa?
Tuore teos Kirjailijapoetiikat. Poetiikan näkökulmia kirjailijoiden tuotantoon esittelee kirjailijapoetiikan tutkimussuuntauksen ja analysoi useiden kotimaisten ja ulkomaisten klassikkokirjailijoiden poetiikkaa 1800-luvulta 2020-luvulle. Kirjailijoiden tuotantojen ominaispiirteitä on tutkittu kirjallisuustieteessä 1900-luvun alusta lähtien, mutta tutkimussuuntaa ei ole aiemmin nimetty eikä siitä juuri ole käyty teoreettista keskustelua. Lukijan kannalta kirjailijan tekemät poeettiset valinnat ovat olennaisia, sillä ne määrittävät keskeisesti lukukokemusta. Tunnistettava kirjailijapoetiikka pitää otteessaan ja saa lukijan palaamaan saman kirjailijan teosten pariin yhä uudelleen.
”Kirjailijapoetiikan kautta voi tutkia koukuttavan tuotannon rakentumista ja erityispiirteitä. Se tarjoaa tutkijoille ja muille lukijoille kiinnostavan tavan puhua kirjailijasta ilman, että pohditaan hänen persoonaansa, henkilöhistoriaansa tai haastatteluissa ilmaistuja intentioita.”
Teoksessa on monipuolinen kattaus kirjailijapoetiikan tapaustutkimuksia eri aikakausilta, Suomesta ja ulkomailta. Mukana on kirjallisuuden eri lajeja proosasta lyriikkaan, spekulatiiviseen fiktioon ja rap-lyriikoihin. Teos on merkittävä uusi avaus tekijyyttä, poetiikan keinoja ja kehityslinjoja tarkastelevaan tutkimukseen.
Kirjoittajina on Tampereen, Turun, Itä-Suomen, Helsingin ja Aarhusin yliopiston tutkijoita emeritaprofessorista väitöskirjatutkijoihin.
Saija Isomaa, Samuli Björninen, Mari Hatavara ja Nanny Jolma (toim.)
Kirjailijapoetiikat. Poetiikan näkökulmia kirjailijoiden tuotantoon
ISBN 978-951-858-864-4
Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran Toimituksia 1492
SKS 2024
Sisällysluettelo
Ilmestynyt.
Lisätietoja, arvostelukappaleet ja haastattelupyynnöt
Kirjojen arvostelukappaleet ja kirjailijoiden haastattelupyynnöt
vapaakappaleet@finlit.fiMitä mieltä olit tästä jutusta?
Tuoreita tiedekirjoja
Tutkimuspolkuja yksityisarkistoihin: Aineistot historian, kulttuurin ja kirjallisuuden tutkimuksessa
Toimittaneet Hanna Karhu, Katri Kivilaakso ja Viola Parente-Čapková
Lue lisää
Joustavat sukupuolet – muuntuvat merkitykset (Kalevalaseuran 103. vuosikirja)
Toimittaneet Niina Hämäläinen, Tarja Kupiainen ja Riikka Taavetti
Lue lisää
Metamodernismi: Kirjallisuuden ja kulttuurin muutos 2000-luvun Suomessa
Toimittaneet Salli Anttonen, Mika Hallila, Anna Helle, Heta Marttinen ja Kasimir Sandbacka
Lue lisää
Vieraita näyttämöllä: Suomen ja Viron teatteri- ja tanssisuhteet
Toimittaneet Hanna Korsberg, Anneli Saro ja Mikko-Olavi Seppälä
Lue lisää
Kulttuuritelevision aika: Suomalaisen television toinen historia 1970–1980-luvuilla
Anu Koivunen, Mari Pajala, Laura Saarenmaa ja Janne Zareff
Lue lisää
Magiaa ennen ja nyt
Toimittaneet Sonja Hukantaival, Karolina Kouvola, Tiina Mahlamäki ja Aleksi Moine
Lue lisää