Uutuuskirja valottaa Turun yliopistokaupungin vuosisataisia yhteyksiä Tukholmaan ja Uppsalaan

Turku oli satojen vuosien ajan yksi Ruotsin valtakunnan tärkeimmistä yliopistokaupungeista, kaupan ja hallinnon keskus. Uutuusteos Tie meren yli nostaa esiin Turun, Tukholman ja Uppsalan välisen pitkäaikaisen vuorovaikutuksen erityisesti kaupungissa sijainneen yliopiston ja kaupunkiyhteisön näkökulmista.
Nykyiset Ruotsi ja Suomi olivat vuosisatojen ajan samaa valtakuntaa. Turku oli yksi varhaismodernin Ruotsin keskeisistä yliopistokaupungeista, jolla oli vahvat yhteydet muualle Eurooppaan ja maailmaan. Tie meren yli tuo esiin vuosisatoja kestäneet yhteydet maiden keskusalueiden välillä.
Teos tarkastelee Turun, Tukholman ja Uppsalan välistä vuorovaikutusta erityisesti ihmisten, tavaroiden ja aatteiden liikkumisen näkökulmista. Kirja tarjoaa varhaismodernien yliopistojen ja kaupunkien tutkimukseen tuoreita aate-, kulttuuri- ja sosiaalihistoriallisia näkökulmia. Keskeisiä aiheita ovat opiskelijoiden sekä yliopiston opettajien ja professorien kokemukset, porvariston ja akateemisen yhteisön väliset suhteet, tieteelliset ja älylliset verkostot sekä kaupunkielämän kulttuuriset ilmentymät.
Teos purkaa kansallisvaltiokeskeisen historiankirjoituksen vahvaa asemaa ja osoittaa, että Turun, Tukholman ja Uppsalan seutu muodostivat maantieteellisen ja kulttuurisesti monimuotoisen jatkumon. Kirja tarjoaa uudenlaisen tavan ymmärtää alueen historiallisia yhteyksiä ilman valtioiden rajoihin perustuvia oletuksia.
Teoksen ovat toimittaneet Åbo Akademin pohjoismaisen historian professori Johanna Ilmakunnas ja Turun yliopiston Suomen historian professori Charlotta Wolff. Muut kirjoittajat ovat historian tutkijoita Turun yliopistosta, Åbo Akademista sekä muista Suomen yliopistoista.
Johanna Ilmakunnas ja Charlotta Wolff (toim.)
Tie meren yli. Turun akatemian aate- ja kulttuurihistoriaa 1640–1828
ISBN 978-951-858-910-8
Historiallisia Toimituksia 293
SKS 2024
Sisällysluettelo
Ilmestynyt.
Lisätietoja, arvostelukappaleet ja haastattelupyynnöt


Kirjojen arvostelukappaleet ja kirjailijoiden haastattelupyynnöt
vapaakappaleet@finlit.fiMitä mieltä olit tästä jutusta?
Tuoreita tiedekirjoja


Tie meren yli: Turun akatemian aate- ja kulttuurihistoriaa 1640–1828
Toimittaneet Johanna Ilmakunnas ja Charlotta Wolff
Lue lisää


Miten luemme? Kirjallisuuden kouluopetuksen mahdollisuuksia
Toimittaneet Aino Mäkikalli, Elias Heikkonen, Kaisa Ilmonen ja Päivi Koponen
Lue lisää

Terrains of Imagination in Contemporary Finnish Literature: Harassing Habitats in Maarit Verronen’s Fictions
Sarianna Kankkunen
Lue lisää


Lähestymistapoja kirjallisuuteen
Toimittaneet Hanna Meretoja, Aino Mäkikalli, Anna Helle, Kaisa Ilmonen ja Markku Lehtimäki
Lue lisää
