Uutuuskirja superdiversiteetin käsitteestä avaa uusia näkökulmia monimuotoisen Suomen tutkimukseen

Tuore teos Superdiversiteetti esittelee ensimmäistä kertaa suomeksi tutkimusta superdiversiteetin käsitteestä. Kirja syventyy 1990-luvulta lähtien kasvaneeseen maahanmuuttoon ja sen laajoihin vaikutuksiin suomalaisessa yhteiskunnassa.
Maahanmuuton lisääntymisellä 1990-luvun taitteesta lähtien on ollut lukuisia vaikutuksia suomalaiseen yhteiskuntaan. Moninaisuus on lisääntynyt, eivätkä perinteiset sosiaaliset kategoriat, kuten etninen tausta, syntymämaa, äidinkieli tai sukupuoli enää riitä kuvaamaan sitä.
Juuri ilmestynyt teos Superdiversiteetti. Näkökulmia maahanmuuton monimuotoisuuteen tarkastelee monimuotoista Suomea superdiversiteetin käsitteen kautta. Käsite kyseenalaistaa perinteisen monikulttuurisuusajattelun, joka korostaa etnisiä ja kulttuurisia eroja. Superdiversiteetti nostaa niiden rinnalle niin ryhmien sisäisiä kuin yksilöllisiäkin eroja ja erilaisten elämänkulkujen merkitystä.
Superdiversiteetin näkökulmasta maahanmuuton aiheuttamia yhteiskunnallisia ilmiöitä voidaan käsitellä aiempaa syvällisemmin. Käsitettä pohditaan teoksessa myös kriittisesti: Mitä uutta se tarjoaa? Mihin sitä voidaan soveltaa? Mihin ei?
Teoksen artikkeleissa tarkastellaan muun muassa sitä, miten Suomeen muuttaneet pakolaiset ja mielenterveystyö kohtaavat, kuinka moninaisuus näkyy niinkin arkisessa asiassa kuin jääkaapissa ja millainen on moninaisuuden kuva perusopetuksen oppikirjoissa. Lisäksi kirja pureutuu monimuotoisuuden ulottuvuuksiin esimerkiksi maahanmuuttaneiden kotoutumiskoulutuksissa, suomalaisessa työelämässä sekä kaupunkisuunnittelussa.
Teos on ensimmäinen suomenkielinen kokoelma superdiversiteetin tutkimuksesta. Se käsittelee superdiversiteettiä monitieteisesti kattaen muun muassa sosiolingvistiikan, kasvatustieteet, yhteiskuntatieteet ja kaupunkitutkimuksen.
Tuomas Martikainen ja Sari Pöyhönen (toim.)
Superdiversiteetti. Näkökulmia maahanmuuton monimuotoisuuteen
Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran Toimituksia 1489
ISBN 978-951-858-849-1
SKS 2023
Sisällysluettelo
Ilmestynyt.
Lisätietoja, arvostelukappaleet ja haastattelupyynnöt


Kirjojen arvostelukappaleet ja kirjailijoiden haastattelupyynnöt
vapaakappaleet@finlit.fiMitä mieltä olit tästä jutusta?
Tuoreita tiedekirjoja


Tie meren yli: Turun akatemian aate- ja kulttuurihistoriaa 1640–1828
Toimittaneet Johanna Ilmakunnas ja Charlotta Wolff
Lue lisää


Miten luemme? Kirjallisuuden kouluopetuksen mahdollisuuksia
Toimittaneet Aino Mäkikalli, Elias Heikkonen, Kaisa Ilmonen ja Päivi Koponen
Lue lisää

Terrains of Imagination in Contemporary Finnish Literature: Harassing Habitats in Maarit Verronen’s Fictions
Sarianna Kankkunen
Lue lisää


Lähestymistapoja kirjallisuuteen
Toimittaneet Hanna Meretoja, Aino Mäkikalli, Anna Helle, Kaisa Ilmonen ja Markku Lehtimäki
Lue lisää
