En ole kuten vanhempani, eikä lapseni ole kuten minä.

Kuva: Sakari Korpikallio.

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura keräsi suomalaisten kokemuksia ja ajatuksia eri sukupolvista ja sukupolvien välisestä kuilusta.

Sukupolvien välinen kuilu -muistitietokeruu tuotti aineiston, joka koostuu 39 kirjoituksesta sekä yhdestä kuvasta. Ikänsä ilmoittaneista vastaajista vanhin oli syntynyt 1920-luvulla ja nuorin 1980-luvun lopulla. Eniten vastauksia saatiin 1940- ja 1950-luvuilla syntyneiltä. Vastaajien enemmistö oli naisia.

Keruun vastauksissa kuvataan paitsi sukupolvien välisen kuilun osittaista luonnollisuutta, myös pohditaan sitä kaventavia ja syventäviä tekijöitä. Kuilua sukupolvien välille luovat aineiston perusteella ajan lisäksi myös kasvuympäristö, yksilöiden arvot ja yhteiskunnalliset muutokset.

”En ole kuitenkaan varma, mikä on sukupolvien välistä kuilua ja mikä taas johtuu maantieteestä ja uskonnosta, vai johtuuko uskonnollisuus nimenomaan siitä, että vanhemmat sukupolvet pitivät itsestäänselvinä sellaisia minulle hyvin ikäviä näkemyksiä, joita vastaan olen ehdottomasti.”

Nainen, 1979.

”Mielestäni isoin aikakausien murros tapahtui juuri ikäisteni kohdalla, ei niinkään esimerkiksi isovanhempieni ja vanhempieni välissä. Esimerkiksi isoäitini syntyi 1901 ja äitini 1939. Tuossa välissä maailmaan saapuivat sähkö, autot ja radio. Mutta kotikasvatus ainakin maaseudun kouluttamattomalla väestöllä ei kai kovin paljoa muuttunut. Vuosien 1939 ja 1965 välillä on isompi muutos – korvien välissä!”

Nainen, 1965.

Vastauksissa sukupolvien välisiä eroja kuvataan vertaillen ja arjen kokemusten avulla – miten esimerkiksi pukeutuminen, kielenkäyttö, käytöstavat, työkulttuuri ja teknologia ovat muuttuneet ja millaista eri ikäryhmien välinen vuorovaikutus arjessa parhaimmillaan ja pahimmillaan on.

”Muistan lapsuudestani Länsi-Suomesta 1950- ja 1960-luvuilta, miten oudolta tuntui pojan huomio, että mummulassa käydessä isäni (s. 1911) ja äitini (s. 1915) teitittelivät omia vanhempiaan. Se tuntui erikoiselta, koska omassa kodissa ja käsittääkseni laajemminkaan omaa ikäpolveani ei tällaiseen enää kasvatettu, vaan opimme sinuttelemaan vanhempiamme.”

Mies, 1954.

”Pukeutuminen oli muutenkin erilaista kuin nykyisin. Silloin erotettiin tarkasti työ- ja juhlavaatteet. Jopa ihka tavalliseen teatterinäytökseen piti – ainakin naimisissa olevan frouvan – käydä kampaajalla ja pukeutua hienoon iltapukuun.”

Nainen, 1945.

”En koe nuoria uhkana enkä riesana. 42 vuotta opettajana opettivat ainakin sen, että 98 % nuorista on mukavia ja avoimia sekä mainettaan parempia. Kaikkea hyvää niin heille kuin meille vanhuksillekin.”

Nainen, 1940.

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura järjesti Sukupolvien välinen kuilu -muistitietokeruun 15.11.2022–14.4.2023. Aineistoon on mahdollista tutustua SKS:n arkistossa.

Lämmin kiitos kaikille keruuseen osallistuneille! Osallistuneiden kesken arvottiin kirjapalkintoja, jotka on toimitettu perille.

Lisätietoja

Arkisto

Asiakas- ja tietopalvelu

Arkisto

+358 201 131 240

Mitä mieltä olit tästä jutusta?

Kiitos vastauksestasi!
Kiitos vastauksestasi.

Mitä mieltä olit tästä jutusta – Herättää kysymyksiä

Kerro meille ajatuksistasi

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Kiitos vastauksestasi

Vastaa muistitietokeruisiin

Omien kokemusten jakamiseen on maailmassa runsaasti mahdollisuuksia. Miksi vastata arkiston muistitietokeruisiin? Arkistolle suuntautuneen muistitietokirjoittamisen kautta sinusta jää pysyvä jälki, sillä kertomuksesi säilytetään tuleville sukupolville.

Ihmisiä lukemassa pöytien äärellä kirjastossa.

Itsenäisen Suomen tieteen historia

Vastausaikaa jatkettu vuoden 2024 loppuun! Tieteentekijä! Kerro elämästäsi ja ympäristöstäsi tieteen ja tutkimuksen maailmassa 31.12.2024 mennessä. Keruu on osa laajempaa Itsenäisen Suomen tieteen historia -hanketta.

Vanhemmat ja kolme lasta olohuoneessa. 1960-luku. Jällivaara, Pohjois-Ruotsi.

Suuren muuttoliikkeen lapset ja nuoret

Vastausaikaa jatkettu 1.9.2024 saakka! Muutitko lapsena Ruotsiin? Synnyitkö Ruotsissa suomalaiseen perheeseen? Muutitko perheesi mukana Suomeen? Vai kasvoitko aikuiseksi Ruotsissa suomalaistaustaisena nuorena? Kerro meille kokemuksistasi!

Eviva Espanja!

Keräämme muistoja ja kokemuksia pakettimatkoista eri puolille maailmaa. Lähetä vastauksesi 15.8.2024 mennessä!

Ihmisiä heittämässä tähdenmuotoisia konfetteja ilmaan.

Juhlat elämässäni

Mitä juhlia sinä vietät? Millaiset juhlaperinteet ovat sinulle tärkeitä ja rakkaita? Kerro sinulle tärkeimmästä vuoden kierron juhlasta tai juhlista. Vastaa 31.1.2025 mennessä.

Etualalla mangoldeja. Taustalla näkyy punainen aurinkovarjo.

Siirtolapuutarhassa ja viljelypalstalla

Kerro meille muistojasi, kokemuksiasi ja ajatuksiasi elämästä puutarhassa ja mökillä. Voit kertoa nykyhetkestä tai muistella vanhaa.

Nuori siili ruohikolla

Kohtaamisia luonnoneläinten kanssa

Kerro meille arkisista tai yllättävistä kohtaamisista luonnoneläinten kanssa. Vastaa 31.10.2024 mennessä.

Valkoinen pioni, jossa muutama punainen terälehti.

Kuukautisten kaari

Keräämme muistoja ja kokemuksia kuukautisista. Lähetä kirjoituksesi 30.11.2024 mennessä. Arvomme vastanneiden kesken kirjapalkintoja.

Uutiset ja puheenaiheet

25.6.2024 - Uutiset

Uusi kokoomateos tutkii Suomen ja Namibian suhteen pitkää historiaa antikolonialistisesta näkökulmasta

21.6.2024 - Uutiset

Uutuuskirja: Nykyisin suositut naisten elämäkerrat ovat jatkumoa jo 1700-luvulla kerrotuille varhaisten naisten tarinoille

Placeholder image
20.6.2024 - Blogi

Tekstit meissä ja ympärillämme