Uutuuskirja avaa kehitysyhteistyön maailmaa suomalaisten tekijöiden silmin

Juuri ilmestynyt teos Kehitysyhteistyön mieli ja mielettömyys lähestyy suomalaisen kehitysyhteistyön historiaa tuoreesta näkökulmasta – itse tekijöiden kokemusten kautta. Kehitysyhteistyön tekijöiden muistoihin ja monipuoliseen arkistoaineistoon perustuva teos tarjoaa mielenkiintoisen näkymän kehitysyhteistyön maailmaan.
Kehitysyhteistyön mieli ja mielettömyys tuo esille suomalaisten kehitysyhteistyöntekijöiden kokemukset kehitysyhteistyön maailmasta, ”Apumaasta”, 1960-luvulta aina vuosituhannen vaihteeseen saakka. Mikä sai heidät kiinnostumaan kehitysmaista, ja miten he sopeutuivat työhön ja sen olosuhteisiin? Miten kehitysmaassa työskentely vaikutti heidän identiteettiinsä ja asenteisiinsa maailmaa, Suomea ja suomalaisuutta kohtaan?
Kirja keskittyy erityisesti niihin suomalaisiin, jotka ovat työskennelleet kehitysyhteistyön parissa Aasiassa, Afrikassa ja Latinalaisessa Amerikassa, ja tarkastelee heidän henkilökohtaisia motiivejaan sekä kokemuksiaan 1960-luvulta 2000-luvulle. Teos seuraa suomalaisten koulutusta, ensikosketusta kehitysyhteistyöhön, sopeutumista työhön ja olosuhteisiin sekä kotiinpaluuta ja siihen liittyviä haasteita.
Kehitysyhteistyön mieli ja mielettömyys avaa kehitysyhteistyön valta-asetelmia, hierarkioita ja ristiriitaisuuksia. Suomalaisten kokemusten kautta teos käsittelee myös kehitysyhteistyön vähemmän puhuttua puolta, kuten korruptiota, ennakkoluuloja, kehityshankkeiden vastustusta ja niiden ei-toivottuja seurauksia kohdemaissa. Lisäksi kirja valaisee kehitysmaakokemuksen vaikutuksia yksilön maailmankuvaan ja identiteettiin, sekä asenteisiin maailmaa, Suomea ja suomalaisuutta kohtaan.
Teos auttaa ymmärtämään sekä kehityksen historiaa että suomalaisen yhteiskunnan monitasoisten yhteyksien rakentumista globaalin etelän maihin. Se on merkittävä lisä kehitysyhteistyön tutkimukseen ja siitä käytävään yhteiskunnalliseen keskusteluun.
Jan Kuhanen, Kaisa Harju ja Markku Hokkanen
Kehitysyhteistyön mieli ja mielettömyys. Suomalaiset Apumaassa 1965–2000
ISBN 978-951-858-614-5
Historiallisia Tutkimuksia 290
SKS 2023
Sisällysluettelo
Ilmestynyt.
Lisätietoja, arvostelukappaleet ja haastattelupyynnöt


Kirjojen arvostelukappaleet ja kirjailijoiden haastattelupyynnöt
vapaakappaleet@finlit.fiMitä mieltä olit tästä jutusta?
Tuoreita tiedekirjoja


Tie meren yli: Turun akatemian aate- ja kulttuurihistoriaa 1640–1828
Toimittaneet Johanna Ilmakunnas ja Charlotta Wolff
Lue lisää


Miten luemme? Kirjallisuuden kouluopetuksen mahdollisuuksia
Toimittaneet Aino Mäkikalli, Elias Heikkonen, Kaisa Ilmonen ja Päivi Koponen
Lue lisää

Terrains of Imagination in Contemporary Finnish Literature: Harassing Habitats in Maarit Verronen’s Fictions
Sarianna Kankkunen
Lue lisää


Lähestymistapoja kirjallisuuteen
Toimittaneet Hanna Meretoja, Aino Mäkikalli, Anna Helle, Kaisa Ilmonen ja Markku Lehtimäki
Lue lisää
