D.E.D. Europaeuksen arkisto avoimesti verkkoon
D.E.D. Europaeus (1820–1884) oli kansanperinteen kerääjä, kielitieteilijä ja arkeologi, joka tutki suomalais-ugrilaisia paikannimiä, sanastoja ja taivutusmuotoja vertailemalla kielten sukulaisuussuhteita. Europaeus esitti ensimmäisenä suomalais-ugrilaisten kielten sukupuun sekä Suomessa ensimmäisen foneettisen äännekuvaston.
”Monitieteilijä D. E. D. Europaeus oli Elias Lönnrotin merkittävä apuniekka ja samalla tämän tarkkanäköinen kriitikko. Hän oli myös vähäosaisten, tasa-arvon, rauhan ja eläinten oikeuksien puolustaja, jolle aikalaiset nauroivat. Riittävän moni Europaeuksen pilkattu visio on osoittautunut paikkansa pitäväksi profetiaksi, jotta voimme pitää häntä erittäin tärkeänä ja ällistyttävän vähälle huomiolle jääneenä 1800-luvun ajattelijana ja tutkijana.”
Juha Hurme, kirjailija, teatteriohjaaja
Suomalaisen kulttuurin ja suomen kielen tutkiminen ja tunnetuksi tekeminen kuuluvat SKS:n keskeisiin tehtäviin. SKS:n arkiston kirjallisuuden ja kulttuurihistorian kokoelmat toimivat laajasti niin historian, kirjallisuuden, taiteen kuin monen muun tutkimusalan keskeisinä lähteinä. Koska aineistot kytkeytyvät menneiden aikojen laajaan kulttuuriseen ja yhteiskunnalliseen todellisuuteen, kertovat ne aatehistoriasta, ideologioista, vallankäytöstä, sosiaalisista hierarkioista ja inhimillisestä kokemuksesta.

D.E.D. Europaeuksen arkisto on kiinnostava esimerkki suomalaisen historiankirjoituksen ja kielitieteen historiasta. Se valottaa 1800-luvun Suomen oppineiston monialaisuudesta, jossa kansanrunouden keruutyöt ja väestötutkimukset saattoivat kulkea rinnakkain ja analyysit nivoutua toisiinsa. Europaeus pyrki tutkimuksissaan määrittämään suomalaisten muinaiset asuinsijat ja suomalais-ugrilaisten paikannimiä. Europaeuksen aineistokokonaisuus on monikielistä ja lahjoitusvaroin aineiston hyödyntäminen kansainvälisesti kasvaa merkittävästi. D.E.D. Europaeuksen arkiston saattaminen digitaaliseen muotoon on oppihistoriallinen kulttuuriteko. Säädeltävästä digitaalisesta kuvasta tutkiminen on myös helpompaa kuin paperiaineistosta, jonka laatu on värillistä, hapettunutta ja tummaa.
Lahjoittamalla Europaeuksen arkistoon olet mukana turvaamassa tutkimuksellisesti jännittävän ja kansainvälisiä vertailuja mahdollistavan kokonaisuuden saavutettavuutta SKS:n Finnassa.
Haluatko kysyä lisää?

Outi Hupaniittu
arkistonjohtaja
Arkisto
outi.hupaniittu@finlit.fi+358 40 581 7980
Lue lisää Outista
Esimerkiksi näin voit tukea SKS:n työtä

Samuli ja Jenny Paulaharjun kansanperinteen kokoelma avoimesti verkkoon
Lue lisää ja lahjoita

Pohjanmaan mystikkojen 1700–1800-lukujen ainutlaatuisten käsikirjoitusten konservointi
Lue lisää ja lahjoita

Kielitieteilijä, arkeologi ja kansanperinteen kerääjä D.E.D. Europaeuksen arkisto avoimesti verkkoon
Lue lisää ja lahjoita

Tue opiskelijan korkeakouluharjoittelua ja työllistymistä
Lue lisää

Tee merkkipäivälahjoitus
Tietoa lahjoituksesta


Tuoreita tiedekirjoja


Tie meren yli: Turun akatemian aate- ja kulttuurihistoriaa 1640–1828
Toimittaneet Johanna Ilmakunnas ja Charlotta Wolff
Lue lisää


Miten luemme? Kirjallisuuden kouluopetuksen mahdollisuuksia
Toimittaneet Aino Mäkikalli, Elias Heikkonen, Kaisa Ilmonen ja Päivi Koponen
Lue lisää

Terrains of Imagination in Contemporary Finnish Literature: Harassing Habitats in Maarit Verronen’s Fictions
Sarianna Kankkunen
Lue lisää


Lähestymistapoja kirjallisuuteen
Toimittaneet Hanna Meretoja, Aino Mäkikalli, Anna Helle, Kaisa Ilmonen ja Markku Lehtimäki
Lue lisää

Jos haluat lisätietoa lahjoituksista SKS:n hyväksi, ota yhteyttä
