Eka kerta

Vuoden on täytynyt olla 1994, illansuu. Paikka on Paavola, laman jäljiltä henkeä haukkovan Lahti-kaupungin kulttuurikeskittymä. Istun auditorion penkissä vieressäni lukiokaverini Susanna. Hän, joka on aina ajan valtimolla, oli sitten kyse American Psychosta tai Lontoon klubeista. Salin etuosassa käyskentelee vastaväitellyt tohtori, parikymppinen filosofi Pekka Himanen. Kirjoitan muistivihkooni ensimmäistä kertaa sanan ”Internet”.

Pakko tunnustaa, että pidin Himasen intoutunutta puhetta maailmanlaajuisesta, ilmaisesta tietoverkosta haihatteluna. Että muka mullistaisi maailman ja tiedonvälityksen tulevina vuosina. Ei tule onnistumaan!

Jotain luennosta taisi kuitenkin jäädä kytemään. Susannan ehdotuksesta abiverkkareihimme painettiin kummallinen a:ta muistuttava kiemura ja teksti ”osa sähköistä älymystöverkostoa”. Hybristä oli, vaikka todellisuudessa ainakin itselläni kului vielä hyvä tovi ennen kuin ensimmäistä kertaa ajauduin toden teolla internetin aallokoihin.

Virve Rissanen kirjoitti 6.2. Helsingin Sanomissa lukijoilta kerätyistä teknologiamuistoista.  Netin ja kännyköiden alkuaikoihin liittyvissä muistoissa huomiota kiinnittävät vahvat tunteet: jännitys, turhautuminen, riemu, hämmennys, pelko. Yksi muistelee, miten suomalaisen internetsivun lataaminen saksalaisen yliopiston koneelta kesti vartin: ”Tauko ehti loppua ennen kuin luettavaa oli ruudulla.” Toinen muistelee hetkeä, jolloin työpaikalla saatiin ensimmäisen kerran sähköpostiosoitteet: ”Nauroimme kaikki, että mihin tätä muka tullaan koskaan tarvitsemaan.” Muistijälkiä ovat jättäneet myös viruspelko ja uuteen tekniikkaan liittyneet äänet. Muistatko, miltä kuulosti, kun modeemi muodosti nettiyhteyttä?

Tällä viikolla vietetään valtakunnallista Mediataitoviikkoa teemalla ”Ihmisten internet”. Tarkoituksena on kannustaa niin lapset, nuoret kuin aikuisetkin toimimaan paremman ja yhdenvertaisemman netin puolesta. Mukaan on ilmoittautunut lukuisia kouluja, kirjastoja, päiväkoteja, nuorisotaloja ja harrasteryhmiä eri puolilta Suomea. Mediataitoviikkoa koordinoi Kansallinen audiovisuaalinen instituutti KAVI.

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura on ollut mukana toteuttamassa Mediataitoviikon Aikamatkaajat-materiaalia, joka on myös osa Suomi 100 -juhlavuotta. Materiaalin kolme osiota haastavat pohtimaan ajan ja paikan muutosta sekä median merkitystä osana kulttuuria ja sen rakentumista.

Ennen ja nyt – muutos näkyväksi valokuvilla -osiossa etsitään omaa elinympäristöä kuvaava vanha valokuva ja verrataan sitä uuteen kuvaan samasta paikasta. Suomi 200 – voiko tulevaisuuteen vaikuttaa? -osiossa pohditaan, millainen Suomi on sadan vuoden päästä ja selvitetään, miten toiveiden tulevaisuuteen voitaisiin päästä. Minusta jää jälki – omat tarinat kartalle ja talteen jälkipolville -osiossa analysoidaan ja tehdään Myday-videoita sekä kootaan netinkäyttöön liittyviä muistoja SKS:n Muistikko-alustalle.

  • Muistatko sinä, milloin kuulit internetistä ensimmäisen kerran?
  • Missä ja kenen kanssa olit, kun käytit nettiä ensimmäistä kertaa?
  • Mikä on mieluisin tai mieleenpainuvin kokemuksesi netinkäytössä?

Käy kirjoittamassa muistosi Muistikkoon ja lisää asiasanaksi #ihmisteninternet. Muistikossa voit liittää oman tarinasi suoraan tiettyyn paikkaan maailmankartalla. Sinne, missä on sinun Paavolasi.

Kati Mikkola

Työskentelen SKS:n viestintäjohtajana. Olen uskontotieteestä väitellyt filosofian tohtori ja Helsingin yliopiston folkloristiikan dosentti. Tutkimuksissani olen tarkastellut muun muassa arkistojen kokoelmapolitiikkaa ja itseoppineita kansanperinteen kerääjiä sekä modernisaatiota, uskonnollisuuden muutosta ja isänmaallisuutta eliitin ja kansan näkökulmista.

Vähäisiä lisiä- blogin tunnus

Kati Mikkolan blogikirjoituksia

Uutiset ja puheenaiheet

Placeholder image
19.4.2024 - Blogi

Geneettinen kritiikki virtaa Helsingistä Bolognaan

15.4.2024 - Uutiset

Etno-Espan juhlavuoden biisikilpailu – sävellä tulevaisuuden kansanlaulu!

12.4.2024 - Blogi

Ruotsinsiirtolaisten lapset saavat äänen