Huhtikuu on kuukausista neljäs

Ensimmäisenä päivänä aprillataan, tänä vuonna sattumalta jopa kiirastorstaina, ikään kuin Juudaksen ja Pietarin jalanjäljillä toisia vedättäen. Kuun viimeisenä päivänä taas aloitellaan vappua.

Kuukauden kansainvälisen nimen taustalla saattaa olla latinan aperire-verbi, joka tarkoittaa avaamista. Tai mahdollisesti Afrodite-jumalatar. Meillä kuun nimi viittaa huhtaan eli kaskimetsään, jota tähän aikaan keväästä kaadettiin kuivumaan. Valo ja lämpö virkistävät monia ja kaatavat toisia.

Huhtikuu humauttaa lumet ja hujahtaa ohi. Pajunkissat ihastuttavat, maa tuoksuu ja maailmalla tapahtuu. Kun liikkumista muuten rajoitetaan, on aikamatka sentään mahdollinen. Saisiko alkavasta kuukaudesta otteen, tai jopa selkävoiton, jos poimii tarkasteluun näytesiivuja hakuteoksista, netistä ja omasta muistista, vaikkapa kymmenen vuoden välein? Mitä ovat huhtikuun värit ja äänet, kun imeväisestä kehkeytyy arkistotyöntekijä? Osaako ihmiskunta muuta kuin toistaa itseään?

Huhtikuu 1961. Minä en vielä edes ryömi, mutta majuri Juri Gagarin kiertää ensimmäisenä maapallon avaruusaluksessa. Kuubassa tapahtuu Sikojenlahden maihinnousu: Yhdysvaltain kouluttamat pakolaiset yrittävät syöstä Fidel Castron vallasta. Tukholmassa saadaan vuonna 1628 neitsytmatkallaan uponnut Vasa-laiva nostettua pinnalle. Suomen singlelistan ykkösenä on The Brothers Four tuplahiteillä Greenfields ja Green Leaves of Summer.

Huhtikuu 1971. Olen kolmannella Suomenniemen kirkonkylän kansakoulussa ja odotan lukuvuoden loppumista. Kunnalliset pysäköinninvalvoja-apulaiset eli lappuliisat aloittavat työnsä Tampereella, Oulussa ja Porissa. Golda Meir hylkää Egyptin uusimman suunnitelman Suezin kanavan uudelleen avaamiseksi. Richard M. Nixon sallii eräiden ei-strategisten tuotteiden viennin Kiinaan. Vietnamin sodan amerikkalaisuhrien määrä ylittää 54 000:n rajan ja Korean sodassa kaatuneiden märän. Monaco voittaa Dublinissa Eurovision laulukilpailut, Suomi on kahdeksas Markku Aron ja Koivistolaisten kappaleella Tie uuteen päivään. Listakärkenä on Christien Yellow River, eikä Dannyn versio Tuulensuojaan jää paljon huonommaksi.

Huhtikuu 1981. Käyn aliupseerikoulua Lappeenrannassa. NATOn puolustusministeriöt varoittavat Neuvostoliittoa puuttumasta Puolan tapahtumiin. Mauno Koiviston hallitukseen on Suomen Gallupin mukaan tyytyväinen 66 prosenttia kansasta. Ronald Reagan palaa murhayrityksen jälkeen sairaalasta Valkoiseen taloon. Hän lopettaa edeltäjänsä Carterin määräämän viljanvientikiellon Neuvostoliittoon. Libanonin kriisi kiristyy. Englanti voittaa Dublinissa Eurovision laulukilpailut, Suomi on kuudestoista Riki Sorsan laululla Reggae OK, joka on myös listaykkösenä.

Huhtikuu 1991. Vietämme yksivuotishääpäivää Kampissa. Esko Ahon hallitus nimitetään, se on ensimmäinen porvarillinen hallitus 25 vuoteen. Neuvostoliittolaiset laskuvarjojoukot valtaavat rakennuksia eri puolilla Liettuaa. Gruusia palauttaa voimaan vuoden 1918 itsenäisyysjulistuksen. YK:n turvallisuusneuvosto tuomitsee kurdien vainoamisen. Bangladeshin hirmumyrskyssä kuolee noin 150 000 ihmistä. Maamme ykkössävelenä soi Hausmyllyn Se mustamies.

Huhtikuu 2001. Molempien isät elävät vielä, joten pääsiäisenä matkataan Vuosaaresta maakuntiin. Turun hovioikeudessa tuomitaan Koistisen veljekset eli ”Euran Daltonit” vankeusrangaistuksiin varkauksista. Suomen Hiihtoliitto taas tuomitsee hiihtäjiä kilpailukieltoon ja valmentajia ja lääkäreitä toimitsijakieltoon Lahden MM-kisoissa paljastuneista dopingrikkomuksista. Teuvan ja Närpiön turkistarhoilta päästetään vapauteen yli 400 minkkiä. Listakärkinä ovat Apulannan Viivakoodit ja The Rasmuksen F-f-f-falling.

Huhtikuu 2011. Poikamme viidennellä ja kahdeksannella luokalla odottavat lukuvuoden loppumista. Kiinalainen toisinajattelija, taiteilija Ai Weiwei pidätetään. Yli 150 libyalaista pakolaista hukkuu Välimerellä aluksen kaaduttua. Eduskuntavaalien selväksi voittajaksi nousee Perussuomalaiset; Jyrki Kataisen hallituksen muodostaminen tulee kestämään yli kaksi kuukautta. Prinssi William ja Kate Middleton viettävät häitään. Game of Thronesin ensimmäinen tuotantokausi alkaa Yhdysvalloissa. Twitterin aktiivisia käyttäjiä on Suomessa noin 50 000 kuukaudessa. Härmäläisten suosikkikappale on Jennifer Lopezin (feat. Pitbull) On the Floor.

Huhtikuu 2021. Miten julma tai lempeä muodostuu kuukaudesta, joka alkaa juuri tänään? Kaikuneeko Suomen Virallisen Listan ykkössävelenä edelleen Piilotan Mun Kyyneleet, Haloo Helsinki! Vai nouseeko rinnalle Dark Side, Blind Channel? Elelemällä sekin selviää. Muista ja itsestämme huolehtien, ja sopivassa määrin medioitakin käyttäen.

Vielä ehtii vastata myös tähän SKS:n arkiston keruuseen: https://www.finlit.fi/yksipaivamediaa

Kuva: Tuukka Lindholm, SKS 2020.

Hyvää pääsiäistä!

Kommentoi ja keskustele

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia.

Juha Nirkko

Arkistotutkija Juha Nirkko hoitaa SKS:n arkiston asiakas- ja tietopalvelua sekä keruita. Perinpohjaista arkistoaineistojen tuntemustaan hän hyödyntää myös kysyttynä haastateltavana tiedotusvälineissä. Suosittujen SKS:n vuotuisjuhlapakettien – joulu, pääsiäinen, juhannus ja kekri – sisällöissä näkyy hänen kädenjälkensä. Perinteentutkimuksen popularisointi on myös hänelle tuttua, mainittakoon Suomen kesä – päivästä päivään vuodelta 2014.

Vähäisiä lisiä- blogin tunnus

Juha Nirkon blogikirjoituksia

Uutiset ja puheenaiheet

Placeholder image
20.6.2024 - Blogi

Tekstit meissä ja ympärillämme

19.6.2024 - Uutiset

Lisää valokuvaajia Kansallisbiografiaan

14.6.2024 - Blogi

Kansatieteilijä Tyyni Vahterin Karjala