Mökillä

Kirjoituskilpailu mökkeilystä 1.11.2015–31.8.2016

Mökkeily on merkittävä osa suomalaista maaseutua, kulttuuria ja vapaa-aikaa. Mökkien käyttäjiä on arvioitu olevan Suomessa jopa kolme miljoonaa, suhteutettuna väkilukuun enemmän kuin missään muualla maailmassa. Lähes jokaisella meistä on omakohtaisia kokemuksia mökkeilystä. Varsin usein kokemukset ovat kertomuksia aurinkoisista kesäpäivistä, perheen yhdessäolosta ja luonnon rauhasta nauttimisesta. Joskus kertomuksiin voi kuitenkin liittyä kipeitä menetyksen tunteita tai tuskaisia muistoja loppumattomasta raadannasta, mökkivieraiden kestityksestä ja raivostuttavista mökkinaapureista. Niin hyvässä kuin pahassa, mökkeily omaleimaisine piirteineen nousee korkealle listattaessa suomalaisuuden symboleita.

Mökillä on valtakunnallinen, kaikille avoin kirjoituskilpailu, jonka aihepiirinä on mökkeily. Millaista mökkielämä oli ennen, entä nyt? Miltä näyttää tulevaisuus? Toivomme kuvauksia siitä, kenen mökki on, millaista elämää siellä vietetään ja mitä kaikkea siellä on tapahtunut. Myös perinteet, elämänmuodot ja liittyminen paikalliseen elämänmenoon kiinnostavat. Haluamme selvittää, miten mökkeily liittyy elämään 2020-luvun Suomessa.

Kirjoita muistosi, kokemuksesi tai tarinasi mökkeilystä – tai muotoile se runoksi. Voit kertoa esimerkiksi mieleenpainuneesta tapahtumasta tai mökkimiljööstä. Mökki voi olla vanha tai uusi ja sijaita yllättävässäkin paikassa.

Kilpailun järjestävät Talonpoikaiskulttuurisäätiö, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, Maaseudun Sivistysliitto, Maahenki-kustantamo ja A-lehdet.

Kirjoituskilpailun pääpalkinto on 5 000 euroa. Lisäksi jaetaan 2 500–500 euron rahapalkintoja ja 10 kpl Meidän Mökki -lehden vuoden tilausjaksoja.

Kilpailun tulokset julkistamme 25.4.2017. Palkinnoille sijoittuneisiin on jo otettu yhteyttä. Arvioinnissa kiinnitimme huomiota muistikuvien rikkauteen ja kokemusten omakohtaisuuteen sekä kerrontatavan omaperäisyyteen.

Kilpailun tuomaristoon kuuluvat hallituksen puheenjohtaja Ilkka Haavisto (TPKS), arkistotutkija Marja-Leena Jalava (SKS), kustantaja Liisa Heikkilä-Palo (Maahenki Oy), YTT Kati Pitkänen, kirjailija Roman Schatz, päätöimittaja Mervi Turunen ja asiamies Maija Mäki (TPKS).

Kirjoituskilpailua tukee Alfred Kordelinin säätiö.

Lisätietoja:
Talonpoikaiskulttuurisäätiö, Maija Mäki, puh. 050 379 7471
SKS:n arkisto, puh. 0201 131 240, keruu@finlit.fi
Maaseudun Sivistysliiitto, Leena Suominen, puh. 09 7512 0225, leena.suominen@msl.fi

Vastausohjeet

Kirjoita omalla kielelläsi. Voit osallistua omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Tekstien pituutta ei ole rajoitettu. Aiheen käsittely ja tyyli ovat vapaat. Kirjoita vastaukseesi suostumuksesi siihen, että lähettämäsi aineisto arkistoidaan nimellä tai nimimerkillä SKS:n arkistoon. Käsittelemme henkilötietojasi luottamuksellisesti ja jos julkaisemme aineistoa, julkaisemme sitä nimettömänä, ilman tunnistamisen mahdollistavia henkilötietoja.  

Tutustu SKS:n arkiston keruuohjeisiin.

Lähetä kirjoituksesi 31.8.2016 mennessä