Vähässä paljon seisoo – yksivuotias SKS-blogi

Alkuvuodesta 2013 menin hakemaan iltapäiväkahvia SKS:n tutkimusosaston keittiöstä Ritarihuoneella. Keittiössä oli paraikaa tutkijatohtori Kati Mikkola, joka välipalaa nakertaessaan heitti minulle kysymyksen:

– Olisko sulla ehdotusta SKS:n tulevan blogin nimeksi?
– Jaa, enpä tiedä. Minkälainen siitä blogista tulee? Kuka siihen kirjoittaa? Minkälaisia juttuja?
– Ei sitä niin tarkkaan ole päätetty vielä. SKS:laisten kirjoituksia eri näkökulmista SKS:n päätoimialoilta. Kirjoittajat on eri osastoilta.

OK. Tästä lähdin kerimään ajatusta jotakuinkin seuraavaan tapaan:

Kyseessä on siis kirjoittajan kannalta ikkuna SKS:sta ja lukijan kannalta ikkuna SKS:aan. ”Ikkuna” ei kyllä ole oikein hyvä, assosioituu nykyisin liikaa Microsoftiin. Mites olis ”Räppänä”? Pöläytellään siitä pahimpia sauhuja SKS:sta ulkomaailmaan. Taitaa olla kyllä liian ”tuohikulttuurinen juustomuottikuva”, voisi olla varmaan jotain modernimpaa.

Saisiko siitä ”blogista” väännettyä jotakin? ”SKS:n loki”. ”Lokikirja arkistoista”, ei ole hyvä, kun on muutakin kuin arkistoasiaa. ”Lokista asiaa”, ”Lokit kivillä”, ”Ploki”, hih. Jaaha, ei oikein natsaa. Palataan SKS:n omille alueille.

Jos tämä olisi ollut 70-luvulla, nimi olisi varmaan ”Kuusen juurelta”, mutta saisikohan nykypäivästä jotain väännettyä. ”ET – Epäilevät tuomaat”, ei liian henkilökohtaista. ”Hallituskadun happamia”, mutta kun on toimipisteitä toisillakin kaduilla. ”SKS – neljä kirjainta joihin voit luottaa”, ei, liian provosoiva. ”SKS – silmät, korvat ja suu (auki)”. ”SKS – suomalaisia kirjoituksia Suomesta”. Ei nämä nyt oikein vedä.

Jos ajatellaan, että blogi olisi vähän niin kuin ”Hiidenkiven” jatketta, voisi lähteä jostain kirjoitusten sisällöistä.  ”Tekstiä, tietoa, turinointia”, ”Kirjoituksia SKS:sta”. Kovin isoja tekstejä ei blogeissa tietenkään ole, joten nimi voisi kuvata myös tekstien olemusta. ”Lastuja”, ”Lastut lentelevi”, ”Pilkkeitä”, ”Pilkkeitä silmäkulmista”, ”Sälää”, ”Sälöjä Suomesta”, ”Lisiä”, ”Vähäisiä lisiä”.

– Käviskö noista jokin?

Muistelin jokseenkin varmana, että ”vähäisiä lisiä” oli jonkin vanhan suomen kielen tutkimuksen kirjoitussarjan nimenä, tai ainakin jonkin yksittäisen kirjoituksen. Kun tätä yksivuotissynttärikirjoitusta varten yritin metsästää bloginimen esikuvaa, en kuitenkaan löytänyt sellaista. ”Lisiä” kyllä ilmestyi erityisesti 1900-luvun alkupuolella kielen ja kirjallisuuden alalta mm. Virittäjässä ja SKS:n julkaisuissa. Oli myös ”Pieniä lisiä” ja ”Eräitä lisiä” sekä ”Vähäisiä kirjelmiä” ja ”Vähäisiä sananselityksiä”, on myös kansanrunousarkiston aineisto ”Vähäisiä keräelmiä” (56 000 yksikköä!). Mutta ei siis nähtävästi ”Vähäisiä lisiä”.

Näin ollen vaikuttaa, että konstruoin todellakin tuon nimen omasta päästäni. Kuuleman mukaan se hyväksyttiin blogin nimeksi päättävissä elimissä muitta mutkitta, ja hyvin se minusta kuvaa edelleenkin blogissa ilmestyneitä kirjoituksia. Vaikka foorumi on internet, jossa julkaistaan kirjoituksia laidasta laitaan (”höpöhöpöstä löpölöpöön”), nimi ”Vähäisiä lisiä” sisältää ajatuksen, että otamme osaa keskusteluun (”lisiä” johonkin), mutta tavoite ei ole mullistaa mitään (lisät ovat ”vähäisiä”). Toisaalta taustalla vaikuttavat vanhojen artikkelien nimet vihjaavat, että ihan mutu-tuntumalla ei olla liikkeellä, vaan kirjoittajilla on ammatin ja koulutuksen tuomaa (tieteelllistäkin) tietoa ja kokemusta asioista, joista he kirjoittavat.

Hienosti on SKS:n blogilla myös sujunut. Viime vuonna lukijoita oli yli 20 000 eli tekstit ovat nähtävästi kiinnostaneet. Toivottavasti Vähäisillä lisillä on myös antoisa tulevaisuus.

Onnea 1-vuotiaalle!

Ossi Kokko

Tutkija Ossi Kokko (1969–2019) työskenteli Edith – suomalaisen kirjallisuuden kriittiset editiot -yksikössä päävastuualueenaan tekstikriittiset kielelliset kysymykset kuten tekstin etablointi ja ladontavirheiden tunnistus sekä sanojen selittäminen. Hän tutki myös inkerinsuomea, kuului fraasisanakirjan toimitusryhmään, osallistui Tekstuaalitieteiden sanasto -verkkojulkaisun tekemiseen sekä toimitti 1800-luvulla ilmestynyttä suomenkielistä lännenkirjallisuutta uudelleenjulkaisuiksi.

Vähäisiä lisiä- blogin tunnus

Ossi Kokon blogikirjoituksia

Uutiset ja puheenaiheet

25.6.2024 - Uutiset

Uusi kokoomateos tutkii Suomen ja Namibian suhteen pitkää historiaa antikolonialistisesta näkökulmasta

21.6.2024 - Uutiset

Uutuuskirja: Nykyisin suositut naisten elämäkerrat ovat jatkumoa jo 1700-luvulla kerrotuille varhaisten naisten tarinoille

Placeholder image
20.6.2024 - Blogi

Tekstit meissä ja ympärillämme