Kohtaamisia Kansallisteatterissa
SKS ja Suomen Kansallisteatteri keräsivät muistoja ja kokemuksia 150 vuotta täyttäneestä Kansallisteatterista. Kirjoituksista välittyy arvostus Kansallisteatterin tekemää työtä kohtaan.
Kansallisteatterin 150-vuotisjuhlavuoden kunniaksi järjestettyyn Kohtaamisia Kansallisteatterissa -keruuseen saapui 55 vastausta. Vanhin vastaaja oli syntynyt vuonna 1937 ja nuorin 2013. Vastausten mukana on myös erään vastaajan 1889 syntyneen sukulaisen muistot vuosilta 1918–19.
Kirjoituksissa muistellaan laajasti erityyppisiä näytöksiä, tekijöiden ammattitaitoa, lavasteita ja näyttelijöiden vaikuttavuutta. Moni vastaaja on Kansallisteatterin vakioasiakas. Näytelmiin liittyy vahvoja muistoja heilläkin, jotka vierailevat teatterissa harvemmin. Näytelmien ajatuksia herättäviä teemoja arvostetaan, vaikka kaikki eivät katsokaan hyvällä teatterin vuosien saatossa muuttunutta linjaa.
Kansallisteatterin kuvaillaan olevan keskeinen osa Helsingin historiaa ja sen kulttuurielämää. Rakennus ihastuttaa kauneudellaan ja sen ajatellaan kuvastavan Suomea ja suomalaisuutta. Moni vastaaja kuvailee lapsuuden kokemuksiaan teatterissa. Teatterissa käynti oli lapselle usein ikimuistoinen tapahtuma perheen kesken, ja se saattoi käsittää myös yhteisen illallisen.
Vastaajien mieleen ovat painuneet kohtaamiset henkilökunnan ja näyttelijöiden, kuten Tarmo Mannin, kanssa. Unohtumattomana muistona mainitaan vuoden 2008 Tuntematon sotilas -näytelmä, jossa sotilaat kävivät hakemassa katsojia yleisöstä tanssimaan lavalle.
”Olin yksi onnellisista, itse Koskela (hurmaava Timo Tuominen) oli tanssikutsujani! Hetki oli huikea varsinkin kun menimme vauhdikasta letkajenkkaa! Tämä muisto elää… Rakastan teatteria!”
Kirjoituksista käyvät ilmi myös korona-ajan erikoisjärjestelyt ja teatterinäytösten hiljentyminen pandemian aikana, mutta toisaalta iloitaan myös näytösten uudelleen alkamisesta. Kansallisteatteri on ollut osa kirjoittajien juhlaa ja arkea. Kansallisteatteri on toiminut niin työpaikkana kuin merkityksellisten juhlien näyttämönä – ainakin yhdet häät on teatterissa järjestetty: ”Taidokas ystävämme taittoi hääkutsun teatterilipun näköiseksi ja juhlaohjelma sai tietenkin käsiohjelman muodon — Kansallisteatteri on aina ollut rakas paikka – sen penkeissä olen vaikuttunut, häkeltynyt, voimaantunut – mutta tuon illan jälkeen se on tietenkin ollut entistä rakkaampi.”
Suomalaisen Kirjallisuuden Seura ja Suomen Kansallisteatteri järjestivät Kohtaamisia Kansallisteatterissa -keruun 24.9.2021–23.2.2022. Vastaukset on arkistoitu SKS:n arkistoon.
Vastaajien kesken on arvottu kirjapalkintoja. Lämmin kiitos kaikille keruuseen osallistuneille!
Keruusta kertoo lisää
Mitä mieltä olit tästä jutusta?
Osallistu keruisiin
Itsenäisen Suomen tieteen historia
Vastausaikaa jatkettu vuoden 2024 loppuun! Tieteentekijä! Kerro elämästäsi ja ympäristöstäsi tieteen ja tutkimuksen maailmassa 31.12.2024 mennessä. Keruu on osa laajempaa Itsenäisen Suomen tieteen historia -hanketta.
Lisätietoa ja vastauslomake
Juhlat elämässäni
Mitä juhlia sinä vietät? Millaiset juhlaperinteet ovat sinulle tärkeitä ja rakkaita? Kerro sinulle tärkeimmästä vuoden kierron juhlasta tai juhlista. Vastaa 31.1.2025 mennessä.
Lisätietoa ja vastauslomake
Siirtolapuutarhassa ja viljelypalstalla
Kerro meille muistojasi, kokemuksiasi ja ajatuksiasi elämästä puutarhassa ja mökillä. Voit kertoa nykyhetkestä tai muistella vanhaa. Vastaa 15.10. mennessä!
Lisätietoa ja vastauslomake
Kohtaamisia luonnoneläinten kanssa
Kerro meille arkisista tai yllättävistä kohtaamisista luonnoneläinten kanssa. Vastaa 31.10.2024 mennessä.
Lisätietoa ja vastauslomake
Kuukautisten kaari
Keräämme muistoja ja kokemuksia kuukautisista. Lähetä kirjoituksesi 30.11.2024 mennessä. Arvomme vastanneiden kesken kirjapalkintoja.
Lisätietoa ja vastauslomake
Kokemuksia vihapuheesta
Keräämme kokemuksia ja näkemyksiä vihapuheesta. Miltä sen kohtaaminen, vastaanottaminen tai tuottaminen tuntuu. Mikä vihapuheen tuottamista motivoi? Miten se vaikuttaa uhreihinsa? Mitä se saa aikaan? Kerro kokemuksistasi 15.1.2025 mennessä!
Lisätietoa ja vastauslomake