Kohtaamisia Kansallisteatterissa

SKS ja Suomen Kansallisteatteri keräsivät muistoja ja kokemuksia 150 vuotta täyttäneestä Kansallisteatterista. Kirjoituksista välittyy arvostus Kansallisteatterin tekemää työtä kohtaan.

Kansallisteatterin 150-vuotisjuhlavuoden kunniaksi järjestettyyn Kohtaamisia Kansallisteatterissa -keruuseen saapui 55 vastausta. Vanhin vastaaja oli syntynyt vuonna 1937 ja nuorin 2013. Vastausten mukana on myös erään vastaajan 1889 syntyneen sukulaisen muistot vuosilta 1918–19.

Kirjoituksissa muistellaan laajasti erityyppisiä näytöksiä, tekijöiden ammattitaitoa, lavasteita ja näyttelijöiden vaikuttavuutta. Moni vastaaja on Kansallisteatterin vakioasiakas. Näytelmiin liittyy vahvoja muistoja heilläkin, jotka vierailevat teatterissa harvemmin. Näytelmien ajatuksia herättäviä teemoja arvostetaan, vaikka kaikki eivät katsokaan hyvällä teatterin vuosien saatossa muuttunutta linjaa.

Kansallisteatterin kuvaillaan olevan keskeinen osa Helsingin historiaa ja sen kulttuurielämää. Rakennus ihastuttaa kauneudellaan ja sen ajatellaan kuvastavan Suomea ja suomalaisuutta. Moni vastaaja kuvailee lapsuuden kokemuksiaan teatterissa. Teatterissa käynti oli lapselle usein ikimuistoinen tapahtuma perheen kesken, ja se saattoi käsittää myös yhteisen illallisen.

Vastaajien mieleen ovat painuneet kohtaamiset henkilökunnan ja näyttelijöiden, kuten Tarmo Mannin, kanssa. Unohtumattomana muistona mainitaan vuoden 2008 Tuntematon sotilas -näytelmä, jossa sotilaat kävivät hakemassa katsojia yleisöstä tanssimaan lavalle.

”Olin yksi onnellisista, itse Koskela (hurmaava Timo Tuominen) oli tanssikutsujani! Hetki oli huikea varsinkin kun menimme vauhdikasta letkajenkkaa! Tämä muisto elää… Rakastan teatteria!”

Kirjoituksista käyvät ilmi myös korona-ajan erikoisjärjestelyt ja teatterinäytösten hiljentyminen pandemian aikana, mutta toisaalta iloitaan myös näytösten uudelleen alkamisesta. Kansallisteatteri on ollut osa kirjoittajien juhlaa ja arkea. Kansallisteatteri on toiminut niin työpaikkana kuin merkityksellisten juhlien näyttämönä – ainakin yhdet häät on teatterissa järjestetty: ”Taidokas ystävämme taittoi hääkutsun teatterilipun näköiseksi ja juhlaohjelma sai tietenkin käsiohjelman muodon — Kansallisteatteri on aina ollut rakas paikka – sen penkeissä olen vaikuttunut, häkeltynyt, voimaantunut – mutta tuon illan jälkeen se on tietenkin ollut entistä rakkaampi.”

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura ja Suomen Kansallisteatteri järjestivät Kohtaamisia Kansallisteatterissa -keruun 24.9.2021–23.2.2022. Vastaukset on arkistoitu SKS:n arkistoon.

Vastaajien kesken on arvottu kirjapalkintoja. Lämmin kiitos kaikille keruuseen osallistuneille!

Keruusta kertoo lisää

Arkisto

Asiakas- ja tietopalvelu

Arkisto

+358 201 131 240

Mitä mieltä olit tästä jutusta?

Kiitos vastauksestasi!
Kiitos vastauksestasi.

Mitä mieltä olit tästä jutusta – Herättää kysymyksiä

Kerro meille ajatuksistasi

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Kiitos vastauksestasi

Uutiset ja puheenaiheet

14.6.2024 - Blogi

Kansatieteilijä Tyyni Vahterin Karjala

10.6.2024 - Uutiset 1

Miten Suomi asutettiin? Tuore historiateos kertoo Suomen rakentamisen tarinan Ylä-Savon asutushistoriasta käsin

4.6.2024 - Uutiset

SKS:n Finna yhdistää nyt Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran arkisto- ja kirjastoaineistot