Vastaa keruisiin

Osallistumalla SKS:n arkiston keruisiin jätät pysyvän jäljen kansakunnan muistiin. Eri teemoihin pureutuvilla keruilla kartutamme kansallista kulttuuriperintöämme. Odotamme juuri sinun vastaustasi, ja otamme jatkuvasti aineistoa vastaan.

 

Voit myös liittyä arkiston vastaajaverkostoon, jolloin saat henkilökohtaisesti tietoa uusista keruista.

Päättyneet keruut löydät kansanrunousarkiston perinnekeruut ja kirjallisuusarkiston keruu- ja kirjoituskilpailujen aineistot -luetteloista.

Meneillään olevat keruut, osallistu vastaamalla.

Hyppää kyytiin!
Hyppää kyytiin! Kerro muistosi liftaamisesta 1.4.2020–30.9.2020

Liftarit eivät katoa vain kummitustarinoissa. Peukalokyytiläiset ovat olleet harvinainen näky tienlaidalla jo muutaman vuosikymmenen ajan. Keräämme muistoja ja kokemuksia liftaamisesta sekä kuljettajan että peukalokyytiläisen näkökulmasta. Kerro omat muistosi 30.9.2020 mennessä.

Lisätietoja ja vastauslomake

Keruuesite (pdf)

Suhteeni metsään
Kuva: Timo Kilpeläinen,  LUSTO – Suomen Metsämuseo

Metsä on osa suomalaisten elämää. Se herättää tunteita ja ajatuksia, monet kokemukset ja muistot liittyvät metsään. Kerro omasta, perheesi ja yhteisösi metsäsuhteesta 15.10.2020 mennessä!

Lisätietoja ja vastauslomake

Keruuesite (pdf)

Min relation till skogen

Keruuesite ruotsiksi (pdf)

Me and the forest (pdf)

Mu gaskavuohta vuovdái (pdf)
 

Karavaanari – kaikkien kaveri!
Karavaanareita. Kuva: Helga Tahvanainen

Keväällä karavaanarin matkainto herää: suunnitellaan lomareissuja, tutkitaan leirintäalueopasta, huolletaan ja siivotaan vaunu. Jotkut reissaavat myös talvisin. Kerro muistosi karavaanielämästä 30.10.2020 mennessä.

Lisätietoja ja vastauslomake

Keruuesite (pdf)

 

 

Apurahamuistoni
Kuva: Roscoe-Lee Peters

Joka vuosi tuhannet tutkijat, taiteilijat ja kulttuurintekijät hakevat apurahaa suomalaisilta apurahasäätiöiltä. Myönnetyillä apurahoilla tehdään ainutlaatuista työtä. Toisaalta monet joutuvat pettymään, sillä apurahoja on mahdollista myöntää vain murto-osalle hakijoista. Keräämme muistoja ja kokemuksia apurahojen hakemisesta ja saamisesta. Lähetä kirjoituksesi 31.12.2020 mennessä.

Lisätietoja ja vastauslomake

Keruuesite (pdf)

I hopp om stipendium

Kylmän sodan muistot ja kokemukset
Kuva: E. Salmela, Helsingin kaupunginmuseo

Mitä Euroopan jakautuminen ja kylmä sota merkitsivät tavallisille suomalaisille? Miten ne vaikuttivat arkielämään ja tulevaisuudenodotuksiin? Keräämme sekä omakohtaisia että muilta kuultuja muistoja kylmästä sodasta. Kirjoita kokemuksistasi 15.1.2021 mennessä.

Lisätietoja ja vastauslomake

Keruuesite (pdf)

Minnen och erfarenheter av Kalla kriget

 

Äitiyspakkausmuistoni
Äitiyspakkaus. Kuva: SKS

Äitiyspakkaus on ollut läsnä suomalaisperheiden arjessa vuodesta 1938 ja liittyy kiinteästi suomalaiseen hyvinvointivaltioon. Keräämme äitiyspakkaukseen liittyviä muistoja ja kokemuksia eri vuosikymmeniltä lasten vanhemmilta, isovanhemmilta, kummeilta, vanhempien puolisoilta tai keneltä vain, jolla on äitiyspakkaukseen liittyvä muisto tai kokemus kerrottavana. Vastaa 31.1.2021 mennessä.

Lisätietoja ja vastauslomake

Keruuesite (pdf)

Äänikirjat mullistavat kirjallisuutta
Kuva: Pixabay

Äänikirjojen suosio on kasvanut nopeasti. Digitalisaatio on mahdollistanut kirjojen kuuntelemisen helposti lenkillä, autolla ajaessa tai vaikkapa kotitöitä tehdessä. Keräämme muistoja ja kokemuksia äänikirjojen tekemisestä, kuuntelusta ja käyttämisestä. Kerro omista kokemuksistasi 28.2.2021 mennessä!

Lisätietoja ja vastauslomake

Keruuesite (pdf)

Päättyneet keruut

Muistikko
Muistikko

Kerro Muistikossa omat tarinasi ja jaa ne muiden kanssa! Muistikko on SKS:n palvelu itsenäisyyden juhlavuodeksi 2017. Uutta Muistikossa on se, että tarinat ovat heti kaikkien käyttäjien luettavissa. Muistikossa voit myös liittää kertomuksesi suoraan tiettyyn paikkaan maailman kartalla. Osallistu 6.12.2017 mennessä.

muistikko.finlit.fi

Lisätietoja ja vastauslomake.

Keruuesite (pdf)

Muistikon viikon kysymykset

Karjalaisuus 2000-luvulla
Kuva: Riitta Stirkkinen

Mikä on karjalaisten omakuva 2000-luvulla? Ovatko karjalaiset yhä yhteisöllisiä? Millaista on kaupunkikarjalaisuus? Miten siirtolaisuuden ja pakolaisuuden kokemukset vaikuttavat karjalaisuudessa – vai vaikuttavatko? Kerro vapaasti omasta sekä perheesi ja yhteisösi karjalaisuudesta. Vastaa 30.6.2019 mennessä.

Lisätietoja ja vastauslomake

Keruuesite (pdf)

On armas mulle aallon tie
Kuva: SKS

Keräämme tietoa ja kertomuksia merenkulusta ja merenkulkijoiden elämästä. Millaista on työskennellä aluksilla, millaista on odottaa kotona? Millainen on merenkulkijoiden ja heidän läheistensä maailma? Osallistu 31.8.2019 mennessä.

Lisätietoja ja vastauslomake

Keruuesite (pdf)

Punkit tulevat!
Puutiainen. Kuva: Pixabay

Puutiaiset, tuttavallisemmin punkit, ovat olleet vahvasti esillä julkisessa keskustelussa viime vuosikymmenten ajan. Keräämme tietoa ja kertomuksia kohtaamisista puutiaisten kanssa. Kerro omista puutiaisiin liittyvistä muistoistasi 30.9.2019 mennessä.

Lisätietoja ja vastauslomake

Keruuesite (pdf)

Iloa ja oppia elämään
Linnalan opisto / Marja-Leena Hasselqvist

Moni suomalainen on elämänsä aikana osallistunut kansalais- tai työväenopiston kursseille. Keräämme nyt muistoja opiskelusta kansalais- tai työväenopistoissa. Meitä kiinnostavat kokemukset elämän kaikista vaiheista opiskelijoiden ja opettajien näkökulmasta. Osallistu 15.10.2019 mennessä.

Lisätietoja ja vastauslomake

Keruuesite (pdf)

Glädje och lärdom i livet

Minun sirkusmuistoni
Kuva: Metsä –The forest project (c) Ben Hopper

Millaisia muistoja sinulla on sirkuksesta? Millaisia esityksiä olet nähnyt? Oletko harrastanut sirkusta tai esiintynyt sirkuksessa? Keräämme niin sirkusammattilaisten, harrastajien kuin yleisönkin kokemuksia sirkuksesta eri vuosikymmeniltä. Kerro omat muistosi 3.11.2019 mennessä!

Lisätietoja ja vastauslomake

Keruuesite (pdf)

 

Kirjeiden kertomaa
Kuva: SKS

Oletko säilyttänyt nuoruuden kirjeesi? Entä vanhempiesi tai isovanhempiesi kirjeenvaihtoa? Otamme nyt vastaan uusia ja vanhoja kirjeitä. Kirjeiden ohella keräämme muistoja kirjeiden kirjoittamisesta. Kerro meille sinulle tärkeiden kirjeiden tarina! Osallistu 30.11.2019 mennessä.

Lisätietoja ja vastauslomake

Keruuesite (pdf)

Katsotaan Pikku Jättiläisestä!
Katsotaan Pikku jättiläisestä. Kuva: Lauri Julkunen

Yrjö Karilaan toimittama ja WSOY:n julkaisema Pikku Jättiläinen oli pitkään Suomen luetuimpia tietokirjoja, joka löytyi lähes joka kodista. Keräämme nyt Pikku Jättiläiseen liittyviä muistoja. Vastaa 31.1.2020 mennessä.

Lisätietoja ja vastauslomake

Keruuesite (pdf)

 

Hyvä vai paha pomo?
Shakkilauta. Kuva: Pixabay

Kutsumme sinut kirjoittamaan johtamiskokemuksistasi sekä johtamiseen liittyvistä mielikuvistasi tai havainnoistasi. Kerro meille, millainen johtaja olet tai siitä, miltä tuntui olla johdettavana. Lähetä kirjoituksesi 15.2.2020 mennessä.

Lisätietoja ja vastauslomake

Keruuesite (pdf)

Höntsäillään
Höntsäillään. Kuva: Tuukka Lindholm

Höntsäilyllä tarkoitetaan leikkimielistä pelailua vailla suorittamisen tai menestymisen painetta. Suosittuja nykypäivän höntsäliikunnan lajeja ovat olleet muun muassa jalkapallo, jääkiekko, salibandy, koripallo ja lentopallo. Kerro meille harrastepelailustasi ja sen huippuhetkistä 28.2.2020 mennessä.

Lisätietoja ja vastauslomake

Keruuesite (pdf)

Katso video

 

Pendelöity arki
Kuva: Soile Laaksonen, VR Group

Pendelöinti, sukkulointi eli työssä käyminen oman kotipaikkakunnan ulkopuolella on ollut jo pitkään vakiintunut osa suomalaista arkea: 1980-luvun jälkeen kolmasosa suomalaisista työssäkäyvistä on käynyt töissä oman asuinkuntansa ulkopuolella. Kerro tarinasi pendelöinnistä osana elämääsi 30.3.2020 mennessä.

Lisätietoja ja vastauslomake

Keruuesite (pdf)

Naiset näkyviin
Naisten ääni -kirjoituskilpailu

Kirjoita kiinnostavan suomalaisen naisen elämäkerta! Pienoiselämäkerran päähenkilö voi olla

– kansallinen tai oman paikkakuntasi vaikuttajanainen
– oman ammattialasi tai yhdistyksesi vaikuttaja
– nainen, joka on vaikuttanut merkittävällä tavalla elämääsi
– mummosi, äitisi, tätisi, siskosi.

Osallistu kirjoituskilpailuun 31.3.2020 mennessä.

Lisätietoja

Keruuesite (pdf)

Painajaiset ja pahat unet
Painajaiset ja pahat unet. Kuva: Pixabay

Ihminen nukkuu noin kolmasosan elämästään. Useimmat meistä näkevät joka yö unia, vaikka emme muista niistä kuin pienen osan. Keräämme tietoja ihmisten painajaiskokemuksista ja pahoista unista sekä niiden herättämistä tunteista ja ajatuksista. Kerro omista tai muilta kuulluista painajaisista ja pahoista unista 15.4.2020 mennessä.

Lisätietoja ja vastauslomake

Keruuesite (pdf)

Stalinin vainojen muistot
Kuva: Jukka Timonen

Stalinin vainoissa kuoli tai katosi arvioiden mukaan 8 000–25 000 kansanvihollisena pidettyä suomalaista. Tallentamatta ovat kertomukset ja muistitieto siitä, miten Stalinin vainoissa kuolleita tai kadonneita on suvuissa muisteltu ja miten heidän vaiheitaan on vuosikymmenten kuluessa yritetty selvittää. Kerro muistosi Stalinin vainoissa kuolleista tai kadonneista henkilöistä ja heidän vaiheistaan 31.5.2020 mennessä.

Lisätietoja ja vastauslomake

Keruuesite (pdf)
Memories of the Stalinist repression (pdf)
Воспоминания о сталинских репрессиях (pdf)

Muistatko vielä poljettavan ompelukoneen?
Ompelukone. Kuva: Pixabay

Muistatko, kuinka äiti tai isoäiti ompeli poljettavalla ompelukoneella? Tai kuinka itse opit käyttämään sitä ja valmistamaan vaatteita? Keräämme muistoja ja kokemuksia poljettavista ompelukoneista kodeissa 1900-luvulla. Osallistu 15.6.2020 mennessä.

Lisätietoja ja vastauslomake

Keruuesite (pdf)

Koronakevät
Koronakevät. Kuva: Pixabay

Vuoden 2020 keväästä on tullut koronakevät. Koronaviruksen uusi muoto COVID-19 on muodostunut maailmanlaajuiseksi pandemiaksi ja sitä myöten hallinnut niin kahvipöytäkeskusteluita kuin uutisotsikoitakin. Kerro kokemuksistasi ja tuntemuksistasi koronavirukseen liittyen 16.9.2020 mennessä.

Lisätietoja ja vastauslomake

Keruuesite (pdf)