Vastaa keruisiin

Osallistumalla SKS:n arkiston keruisiin jätät pysyvän jäljen kansakunnan muistiin. Eri teemoihin pureutuvilla keruilla kartutamme kansallista kulttuuriperintöämme. Odotamme juuri sinun vastaustasi, ja otamme jatkuvasti aineistoa vastaan.

 

Voit myös liittyä arkiston vastaajaverkostoon, jolloin saat henkilökohtaisesti tietoa uusista keruista.

Päättyneet keruut löydät kansanrunousarkiston perinnekeruut ja kirjallisuusarkiston keruu- ja kirjoituskilpailujen aineistot -luetteloista.

Meneillään olevat keruut, osallistu vastaamalla.

Minun sirkusmuistoni
Kuva: Metsä –The forest project (c) Ben Hopper

Millaisia muistoja sinulla on sirkuksesta? Millaisia esityksiä olet nähnyt? Oletko harrastanut sirkusta tai esiintynyt sirkuksessa? Keräämme niin sirkusammattilaisten, harrastajien kuin yleisönkin kokemuksia sirkuksesta eri vuosikymmeniltä. Kerro omat muistosi 3.11.2019 mennessä!

Lisätietoja ja vastauslomake

Keruuesite (pdf)

 

Kirjeiden kertomaa
Kuva: SKS

Oletko säilyttänyt nuoruuden kirjeesi? Entä vanhempiesi tai isovanhempiesi kirjeenvaihtoa? Otamme nyt vastaan uusia ja vanhoja kirjeitä. Kirjeiden ohella keräämme muistoja kirjeiden kirjoittamisesta. Kerro meille sinulle tärkeiden kirjeiden tarina! Osallistu 30.11.2019 mennessä.

Lisätietoja ja vastauslomake

Keruuesite (pdf)

Katsotaan Pikku Jättiläisestä!
Katsotaan Pikku jättiläisestä. Kuva: Lauri Julkunen

Yrjö Karilaan toimittama ja WSOY:n julkaisema Pikku Jättiläinen oli pitkään Suomen luetuimpia tietokirjoja, joka löytyi lähes joka kodista. Keräämme nyt Pikku Jättiläiseen liittyviä muistoja. Vastaa 31.1.2020 mennessä.

Lisätietoja ja vastauslomake

Keruuesite (pdf)

 

Hyvä vai paha pomo?
Shakkilauta. Kuva: Pixabay

Kutsumme sinut kirjoittamaan johtamiskokemuksistasi sekä johtamiseen liittyvistä mielikuvistasi tai havainnoistasi. Kerro meille, millainen johtaja olet tai siitä, miltä tuntui olla johdettavana. Lähetä kirjoituksesi 15.2.2020 mennessä.

Lisätietoja ja vastauslomake

Keruuesite (pdf)

Höntsäillään
Höntsäillään. Kuva: Tuukka Lindholm

Höntsäilyllä tarkoitetaan leikkimielistä pelailua vailla suorittamisen tai menestymisen painetta. Suosittuja nykypäivän höntsäliikunnan lajeja ovat olleet muun muassa jalkapallo, jääkiekko, salibandy, koripallo ja lentopallo. Kerro meille harrastepelailustasi ja sen huippuhetkistä 28.2.2020 mennessä.

Lisätietoja ja vastauslomake

Keruuesite (pdf)

Katso video

 

Päättyneet keruut

Muistikko
Muistikko

Kerro Muistikossa omat tarinasi ja jaa ne muiden kanssa! Muistikko on SKS:n palvelu itsenäisyyden juhlavuodeksi 2017. Uutta Muistikossa on se, että tarinat ovat heti kaikkien käyttäjien luettavissa. Muistikossa voit myös liittää kertomuksesi suoraan tiettyyn paikkaan maailman kartalla. Osallistu 6.12.2017 mennessä.

muistikko.finlit.fi

Lisätietoja ja vastauslomake.

Keruuesite (pdf)

Muistikon viikon kysymykset

Karjalaisuus 2000-luvulla
Kuva: Riitta Stirkkinen

Mikä on karjalaisten omakuva 2000-luvulla? Ovatko karjalaiset yhä yhteisöllisiä? Millaista on kaupunkikarjalaisuus? Miten siirtolaisuuden ja pakolaisuuden kokemukset vaikuttavat karjalaisuudessa – vai vaikuttavatko? Kerro vapaasti omasta sekä perheesi ja yhteisösi karjalaisuudesta. Vastaa 30.6.2019 mennessä.

Lisätietoja ja vastauslomake

Keruuesite (pdf)

On armas mulle aallon tie
Kuva: SKS

Keräämme tietoa ja kertomuksia merenkulusta ja merenkulkijoiden elämästä. Millaista on työskennellä aluksilla, millaista on odottaa kotona? Millainen on merenkulkijoiden ja heidän läheistensä maailma? Osallistu 31.8.2019 mennessä.

Lisätietoja ja vastauslomake

Keruuesite (pdf)

Punkit tulevat!
Puutiainen. Kuva: Pixabay

Puutiaiset, tuttavallisemmin punkit, ovat olleet vahvasti esillä julkisessa keskustelussa viime vuosikymmenten ajan. Keräämme tietoa ja kertomuksia kohtaamisista puutiaisten kanssa. Kerro omista puutiaisiin liittyvistä muistoistasi 30.9.2019 mennessä.

Lisätietoja ja vastauslomake

Keruuesite (pdf)

Iloa ja oppia elämään
Linnalan opisto / Marja-Leena Hasselqvist

Moni suomalainen on elämänsä aikana osallistunut kansalais- tai työväenopiston kursseille. Keräämme nyt muistoja opiskelusta kansalais- tai työväenopistoissa. Meitä kiinnostavat kokemukset elämän kaikista vaiheista opiskelijoiden ja opettajien näkökulmasta. Osallistu 15.10.2019 mennessä.

Lisätietoja ja vastauslomake

Keruuesite (pdf)

Glädje och lärdom i livet